Harare (Zimbabwe), 12 augustus 2018.
De hockeymannen van Namibië verslaan voor een menigte van 1500 man met 3-1 Zimbabwe. Ondanks het verlies gaat het dak eraf. Het dak? Ja, het dak. De wedstrijd heeft plaats in een halfopen tent, op een portable indoor court. Het zijn de PSi International Test Series. Terwijl even later de dames van Zuid-Afrika het veld betreden speelt buiten, op het campusterrein van de Hellenic Academy in het Alexandrapark, een schare kinderen de wedstrijd van hun helden nog eens na in de warme avondzon. In veel Afrikaanse landen is er veel enthousiasme voor hockey. Dat enthousiasme is niet nieuw. Te lang zag men geen mogelijkheden om de hockeysport te faciliteren, door het gebrek aan goede velden. De oplossing is even simpel als doeltreffend. We gaan indoorhockey promoten en brengen de indoorvariant ook naar de buitenlucht.
'The Hockey Revolution' by the FIH
De FIH (de wereld hockeyfederatie) heeft in 2014 onder de noemer 'The Hockey Revolution’ hun doelstellingen voor de tien opvolgende jaren geformuleerd. Hoofddoelstelling is het mondiaal groter en populairder maken van het hockey. De FIH moest ook wel, want hockey staat stevig op de nominatie om de olympische status te verliezen.
Zichtbare uitvloeisels van 'de revolutie' zijn enkele regelwijzigingen, de uitbreiding van de eindrondes van het WK van 12 naar 16 teams, de hockey 5’s tijdens de Youth Olympics en de Pro Hockey League die dit seizoen begint.
Bij het in 2012 gelanceerde Hockey 5’s als alternatief voor het elftalhockey werd letterlijk het volgende geformuleerd:
‘Hockey played with eleven players on a full size outdoor field will continue to be the main focus of the sport with Indoor Hockey as an alternative version of the game closely linked to the outdoor version. Against this background, the FIH is nonetheless keen to present a game which is adaptable, based on a smaller number of players, with simplified rules and exciting. This is Hockey5s.’ (bron: http://www.fih.ch/files/Sport/Rules/Hockey5s)
Nu, in 2018 winnen de Nederlandse dames tijdens de WK-finale met 6-0 van Ierland en zijn uitslagen tijdens de Asian Games (waar Japan overigens grootmachten als India en Pakistan verraste) van meer dan 10 doelpunten verschil geen uitzondering. Niet echt een fijn signaal naar het IOC, want op de Olympische Spelen horen toch vooral sporten thuis die overal ter wereld op goed niveau gespeeld worden.
Een ander issue voor het IOC: hockey is een van de duurste sporten om te faciliteren. Dit geldt niet alleen voor het neerleggen van de velden en drainage, maar ook voor de broadcasting.
Angst vs. Kansen
Toch kent hockey wereldwijd een grote schare fans (alleen voetbal en cricket scoren hoger), dus aan populariteit geen gebrek. Helaas is het voor die fans niet mogelijk om de sport ook zelf gedegen te beoefenen. Er zijn maar heel weinig landen waar voldoende goede velden liggen, laat staan velden in de nabijheid van ieder kind wat graag zou willen hockeyen. In tegenstelling tot veel andere sporten is de huidige waterkunstgras ondergrond echter van extreme invloed op de technische vaardigheden van spelers.
Inmiddels groeit het vermoeden steeds sterker dat slechts enkele grootmachten binnen de FIH een 'andere' revolutie tegenhouden vanuit perspectieven die alleen terug te voeren zijn naar ‘eigen belang’.
Wanneer ik vanuit de liefde voor de sport mijn oranje bril afzet, kan ik niet anders dan onderkennen dat een hockeyvariant op een goedkopere ondergrond veel toegankelijker is – en dus veel meer potentiele hockeyers de kans geeft zelf te gaan hockeyen:
- Een gemiddeld outdoor sportcourt kost 40.000 euro (dus je legt 10 sportcourts neer voor de prijs van 1 goed water kunstgrasveld)
- Je speelt met kleinere aantallen, dus iedereen komt veel vaker aan de bal
- Omdat de ondergrond veel meer lijkt op ‘de straat’ kun je het overal spelen (steen, gravel, verhard zand, harder kunstgras, en zelfs op het huidige kunstgras etc.)
- Toegankelijker voor iedere laag van de bevolking want niet alleen de velden (lees: contributie), maar ook de materialen zijn goedkoper (zaalsticks zijn beduidend goedkoper dan veldsticks, schoeisel ook).
- Veel makkelijker voor scholen om de sport te promoten tijdens sportlessen
- Competitie kan het hele seizoen doorlopen, zonder wezenlijke verschillen (van buiten naar binnen)
- Met de mobiele courts kun je hockey-events organiseren waar je maar wilt, om bij ‘top-events’ er een echt hockeyfeest van te maken met verlichting, muziek etc.
- Minder camera’s nodig om het goed in beeld te brengen (kleiner veld), dus ook voor media-aandacht aantrekkelijker
- Attractiever (ook als kijksport) – Meer kansen, meer duels, meer acties en meer doelpunten (ook zwakkere teams zullen in een wedstrijd vaker tot scoren komen)
- Met behulp van bijvoorbeeld ledcourts in de toekomst veel meer directe, snellere informatie verschaffen aan de toeschouwers, zoals statistieken zichtbaar op het veld (snelheid van een bal, aantal gelukte passeeracties per speler, gemiddeldes van de strafcornerscores bij de schutters en keepers etc.)
Binnen no-time een echt mondiale sport
Kijk naar de wereldranglijst van het zaalhockey. Daar schitteren landen die in het huidige veldhockey niks in te brengen hebben. Hoe mooi zou het zijn: hockey op de Olympische Spelen met landen als Iran, Japan, Trinidad & Tobago, Spanje, Zimbabwe, Duitsland, Zuid-Afrika, Argentinië, Oostenrijk, Nederland, Australië, VS, Engeland, Canada, België, Wit-Rusland, Namibië, India, Pakistan etc.
Voor de landen die nu de scepter zwaaien in het veldhockey is de omslag vele malen makkelijker te maken dan andersom (zie NL-teams laatste jaren). Hockey is dan heel snel de door het IOC gewenste mondiale sport, met veel meer potentiele winnaars. Gespeeld op iedere hoek van de straat, overal ter wereld.
Maak Indoor - outdoor, en maak dat dé olympische hockeysport!
Tot slot
Natuurlijk hoeft het elftalhockey op de mooie waterkunstgrasvelden niet te verdwijnen. In bijvoorbeeld rugby, cricket, volleybal en basketbal zijn nieuwe vormen inmiddels gemeengoed naast de klassieke versie. Juist vanuit de liefde voor de hockeysport zoals die er bij velen nu al is, is de mondiale toegankelijkheid van de sport belangrijk – en ook het uithangbord wat de Olympische Spelen hiervoor kan zijn.
Deze nieuwe variant biedt veel kansen, voor nieuwe en voor bestaande clubs in Nederland. En... het is dan een echte uitdaging voor Nederland om tussen een veel groter aantal hockeylanden weer de beste te zijn!
Op een publicatie met dezelfde strekking die ik eind januari van dit jaar op LinkedIn plaatste zijn veel reacties gekomen. Op basis van deze reacties is er een initiatiefgroep ontstaan waarmee we alle facetten van een nieuwe, toegankelijkere hockeyvorm aan het onderzoeken zijn. We kijken hierbij naar onder meer de regels, materialen, infrastructuur en competitievorm. Binnen enkele maanden verwachten we de eerste pilots te kunnen organiseren in Nederland. Uiteraard zal ik hier ook via SPORTNEXT verslag van doen. Natuurlijk zijn wij benieuwd naar jouw mening!