Het is misschien wel de meest besproken zin van afgelopen weekend: ‘Because I’m a woman, you’re going to take this away from me?’, aldus 23-voudig Grand Slam-winnares Serena Williams tegen umpire Carlos Ramos in een nogal verhitte finale van de US Open. Dat uiteindelijk de 20-jarige Naomi Osaka als eerste Japanse tennisster ooit een Grand Slam-finale won, leek er al bijna niet meer toe te doen. De nieuwssites hadden het maar over één ding: ging Serena Williams te ver of vocht ze terecht tegen seksisme en racisme in de sport?
In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hen opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!
'Because I’m a woman, you’re going to take this away from me?'
Vrouwentennisorganisatie WTA en de Amerikaanse tennisbond nemen het op voor Williams, die de umpire van seksisme beschuldigde nadat ze een strafpunt kreeg omdat ze volgens de scheidsrechter werd gecoacht vanaf de zijkant door haar coach, waar Serena het overduidelijk niet mee eens was en hem uiteindelijk een ‘dief’ noemde. De internationale tennisfederatie ITF daarentegen steunt de umpire en vindt dat hij haar terecht een game in rekening heeft gebracht nadat hij 3 waarschuwingen had gegeven. Hierdoor kwam Osaka in de tweede set 5-3 voor te staan in plaats van 4-3 en kon ze de wedstrijd gemakkelijk afmaken op haar eigen service.
Niet alleen de tennisachterban boog zich over de discussie, ze kreeg bijval vanuit alle hoeken en gaten in de sport. Serena kreeg zelfs steun van Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton via Instagram:
In de persconferentie na afloop liet Serena weten dat ze zich zal blijven inzetten voor de vrouwenrechten in de sport; ‘“I just feel like the fact that I have to go through this is just an example for the next person that has emotions, and that want to express themselves, and want to be a strong woman. They’re going to be allowed to do that because of today,” reageerde Williams. “Maybe it didn’t work out for me, but it’s going to work out for the next person.”
Ophef tijdens US Open
Eerder kreeg ook tennisster Alize Cornet een waarschuwing op de US Open nadat ze haar shirt had uitgetrokken op de baan om deze om te draaien. Ze had het verkeerd aangetrokken na een hittepauze. Serena refereerde ook tijdens de persconferentie aan dit incident: ‘Cornet should be able to take off her shirt without getting a fine. This is outrageous’, aldus de 36-jarige Amerikaanse. Cornet werd beschuldigd van onsportief gedrag en kreeg hierdoor een ‘code violation’, terwijl het voor mannen wel gewoon toegestaan is om hun shirt te wisselen op de baan. Uiteindelijk bood de USTA haar excuses aan voor het incident en gaf toe dat de umpire haar geen straf had mogen geven.
Catsuit
Eerder dit jaar hield Williams ook al de gemoederen bezig in de tenniswereld nadat ze tijdens haar comeback op Roland Garros verscheen in een zwarte catsuit van Nike. De organisatie van het toernooi was hier ‘not amused’ over en vond dat Williams te ver is gegaan, ze geen respect had voor het spel en de omgeving. Resultaat: catsuits werden verboden. Dat Serena Williams nog maar een jaar geleden was bevallen van haar eerste kind en het pak ontworpen was door Nike om bloedklonters na haar bevalling tegen te gaan, deed er blijkbaar niet toe. Williams reageerde op de US Open door – expres of niet - in een tutu te verschijnen. Ook dit mocht dus niet baten om de seksistische discussie te ondermijnen.
Genderneutrale VMA’s
Is de sportwereld nu zo conservatief of zien we het ook terug in andere branches? Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan, wederom in Amerika, zijn de Video Music Awards die vorige maand voor het tweede jaar op rij genderneutraal waren. Er werd niet gestemd op de ‘Best Female Artist’ of ‘Best Male Artist’, maar gewoon op de ‘Best Artist’. Daarnaast werd ook het Moonman awardbeeldje omgedoopt tot Moon Person. Deze genderneutrale naam past beter in het nieuwe beleid van MTV, dat sinds vorig jaar in al haar awardshows de prijzen niet meer in mannelijke en vrouwelijk categorieën indeelt. Zo kan het dus blijkbaar ook...
'Onterechte vrouwenkaart of terechte beschuldiging?
Terug naar Arthur Ashe Stadium afgelopen zondag. Trok Serena onterecht haar vrouwenkaart of gaat hier een lange strijd aan vooraf om te komen waar ze nu staat? Want laten we even niet vergeten dat ze 23 Grand Slam titels op haar naam heeft staan en ze een jaar na het baren van haar eerste kind alweer in de finale van een Grand Slam staat, over topsportmentaliteit gesproken. Hoe dan ook, Naomi Osaka heeft als eerste Japanse vrouw in de geschiedenis de US Open gewonnen en brak tijdens de persconferentie in tranen uit toen ze vertelde over de knuffel van Serena Williams na afloop. Tijd voor een nieuwe generatie. Serena sloot de persconferentie af met de woorden: ‘I’m going to continue to fight for women’. Wij zijn benieuwd welk vervolg dit verder nog gaat krijgen...
Lees hier alle bijdrages in de rubriek Women's Next.
Header-afbeelding: Shutterstock/lev radin
Foto Serena Williams: Shutterstock/Dana Gardner
Foto Moonman: Flickr/Mil Cannon