Hogere betrokkenheid bij je eigen vitaliteit
Kort geleden kwam ik via mijn werk voor de 4 Mijl van Groningen (het Gezondheidsplein in dit geval) in contact met de V-check. Nu zullen velen waarschijnlijk wenkbrauwoptrekkend zitten te lezen:… V-check, dat zegt me eigenlijk niets. Dat is goed mogelijk, daar het nog relatief nieuw en niet wijdverspreid is in Nederland. Een korte introductie op de V-check lijkt me gewenst. Als je de volle naam gebruikt staat er Vitaliteits Check en laat het een goed beeld zien van de gezondheid, niet alleen met betrekking tot bewegen en fitheid maar ook wat je beter zou kunnen eten of drinken. In het kort dus een totale scan die je helpt op een efficiënte manier de eigen leefstijl te verbeteren.
Om dan gelijk de link te leggen naar nieuwe media, het is toch geweldig om behoorlijk totale gezondheidsgegevens online te hebben en de mogelijkheid hebben om dit te kunnen vergelijken met anderen? Als je de test nu zou afnemen krijg je alle gegevens keurig in een *.pdf-file aangeleverd maar als je ze in een online tool aangeleverd krijgt kun je er direct mee aan de slag en zijn mogelijkheden bijna ontelbaar.
Het apparaat meet in 8 tot 15 minuten de volgende punten:
• Het functioneren van spieren, gewrichten en organen
• De energiereserves en het vermogen van het lichaam om deze te gebruiken
• Het niveau van verzuring en het vermogen van het lichaam om dit te neutraliseren
• Voedingsstoffen, vitamines, mineralen, sporenelementen
• BMI (Body Mass Index)
• Trainingshartslagzones
Zou het ook niet ideaal zijn als dit te gebruiken was in een online tool zodat je dit kan delen met de trainer van je vereniging/ fitnesscentrum, je fysio-/ manueel therapeut, je huisarts, je sportarts en natuurlijk thuis of met je vrienden. Met deze ‘APK voor het lichaam’ kun je gemakkelijk de staat van je lichaam bijhouden of in de gaten houden welke voeding het beste voor je is, op welke tijd je welke spiergroep het beste kunt trainen of hoe hoog je energiereserves zijn.
Na het ondergaan van deze check ben ik wel geïnteresseerd geraakt en denk ik dat ik binnenkort nog eens langs ga, mijn eerste is nu alweer een maand of twee geleden. De vorige keer was de dag na mijn eerste voetbaltraining van het seizoen en had ik overal spierpijn en heel veel rode gebieden in de tabellen en grafieken, zou het nu beter zijn met mijn lichaam na het volgen van enkele van de gegeven adviezen?
Daarnaast is het natuurlijk interessant om te weten of zorgverzekeraars dit reeds hebben geadopteerd onder het mom van “voorkomen is beter dan genezen”. Dit lijkt me namelijk bij uitstek een perfect middel om de Nederlandse bevolking te informeren over de staat van het eigen lichaam, niet alleen oppervlakkig door een Coopertest te doen of vetpercentage of BMI te berekenen maar ook verder te kijken.
Als we Nederland in 2016 op Olympisch niveau willen hebben dan is het wellicht raadzaam om ons lichaam enkele keren per jaar een ‘APK’ te laten ondergaan. Dit zou op den duur nog wel eens tot grote besparingen kunnen leiden in de zorg, heeft het kabinet Rutte twee vliegen in één klap!
Voor meer informatie kijk op:
http://www.vcheck.nl