Innovaties in de sport niet enkel voor de topsport
26 november 2010
De afgelopen maand is er via SportKnowhow XL een interessante discussie gevoerd over de zin en onzin van sportinnovatie. Nu geloof ik niet dat het zinvol is om me als vierde in deze discussie te mengen, maar wel zou ik graag deze gelegenheid aangrijpen om het werk van de InnosportLabs eens nader onder de aandacht te brengen. Dat beperkt zich namelijk niet enkel tot de technische en wetenschappelijke ondersteuning van topsporters, maar heeft tevens tot doel in samenwerking met het bedrijfsleven producten te ontwikkelen die de breedtesport leuker, toegankelijker, gezonder, veiliger en interactiever maken.
Dat dit een succesvol concept is blijkt wel uit het feit dat onlangs in Den Haag het vijfde FieldLab geopend werd, voor de zeilsport deze keer. Eerder werden er al centra geopend voor schaatsen (Heerenveen), turnen (Den Bosch), sport & beweging en zwemmen (Eindhoven.) Deze laatste, die gevestigd is in Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep, is ondertussen een viertal jaren actief en geeft een goed voorbeeld van de resultaten van innovatie in de zwemsport. Een paar daarvan nader bekeken.
Om te beginnen de OptiTrainer, een pacingsysteem dat met behulp van LED-verlichting op de bodem van het bad aangeeft hoe snel je moet zwemmen om een bepaalde richttijd te halen. Dat helpt je als zwemmer bijvoorbeeld om te trainen voor een nieuw persoonlijk record, maar ook kun je de tussentijden van een bevriende zwemmer uploaden zodat je je kunt meten met zijn beste tijden. Ontwikkeld dus als een trainingssysteem voor onze nationale zwemtoppers, maar ook uitermate geschikt voor toepassingen in de breedtesport. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met MijnZwemcoach.nl, waar iedere zwemmer een persoonlijk trainingsadvies kan krijgen van topcoach Jacco Verhaeren. Persoonlijke schema's voor de OptiTrainer zouden daar een prachtige aanvulling op de service zijn.
Een innovatie die mooi bij de OptiTrainer aansluit is het timing systeem van MyLaps, de wereldleider in sports timing solutions. Voor het InnoSportLab ontwikkelden zij een specifieke oplossing die het mogelijk maakt om met behulp van een soort poortjes tussentijden te registreren op kritieke punten in de baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de start of het begin en einde van het keerpunt. Voor Internationale evenementen al een tijdje de standaard maar nu ook economisch verantwoord te implementeren in normale zwembaden. Je zult wel over je eigen MyLaps ProChip moeten beschikken, maar dan heb je ook eindelijk beschikking over accurate data van je zwemtraining.
Om de sport vervolgens toegankelijker te maken voor mindervaliden werd er in samenwerking met Phonak een "oortje" voor visueel gehandicapte zwemmers ontwikkeld. Situaties waarover een goedziende zwemmer amper hoeft na te denken, zoals een keerpunt, kunnen voor een visueel gehandicapte een groot probleem opleveren. Vroeger betekende dit dat coaches een fysiek signaal (lees een tik op het hoofd) moesten geven aan hun zwemmer om deze te waarschuwen voor een keerpunt. Met het nieuwe oortje behoort dit tot het verleden en kunnen coaches verbaal aanwijzingen geven via een microfoontje. Wellicht dat in de toekomst deze taak zelfs overgenomen kan worden door een sensor van MyLaps.
Ten slotte toch nog een kritische noot. Iets wat ik bij al deze innovatieve producten mis, is toch de momenteel onmisbare online en sociale component. Zoals ik eerder al opmerkte kun je trainingsschema's voor de OptiTrainer aanbieden via internet, voor vele amateurzwemmers wellicht een reden om over te stappen naar een smart swimmingpool die beschikt over een OptiTrainer. En, iets verder kijkend, lijkt het me geweldig om via mijn smartphone online maar tevens fysiek een duel aan te gaan met een collega zwemmer aan de andere kant van Europa.