Dit weekend is Six Nations begonnen ; het Europese rugbylandentoernooi. Tot half maart strijden Engeland, Wales, Schotland, Frankrijk, Italie en Ierland om de cup.
Het toernooi is geografisch nogal gespreid; er worden wedstrijden in alle deelnemende landen gespeeld. Er wordt alleen in de weekenden gespeeld, dus zit er steeds veel tijd tussen de wedstrijden. Om het publiek toch betrokken te houden bij het toernooi, zet de organisatie een brede mix van online hulpmiddelen in: er is een uitgebreide website, de organisatie is actief op Twitter en Facebook en er is het RugbyForce programma om lokale clubs te betrekken en te steunen. De meest in het oog springende tool is echter de mobiele app.
Dit jaar ging er iets niet goed met de lancering van de app: tijdens de openingswedstrijd afgelopen vrijdag was hij nog helemaal niet te downloaden. Pas in de loop van de zaterdag kwam hij beschikbaar voor de iPhone. De Nokia versie is op moment van schrijven nog steeds niet te downloaden uit de OviStore. Een beginnersfout die je eigenlijk niet verwacht van zo’n groot toernooi.
Mooie vormgeving
Wat als eerste opvalt is hoe mooi de app is vormgegeven. Naast het mooie uiterlijk is de app volledig afgestemd op de doelgroep: de rugbyliefhebber die naar de Six Nations kijkt. Werkelijk alle informatie voor de veeleisende rugbyfan wordt overzichtelijk gepresenteerd:
Live updates
Bij het openen van de applicatie krijg je als eerste direct te zien wanneer, hoe laat en waar de volgende wedstrijd wordt gespeeld. Op match day zelf kan je de wedstrijd aanklikken en een voorbeschouwing lezen. De line ups van de verschillende teams zijn te zien zodra ze bekend zijn. Na de kick off worden live het scoreverloop en wissels aangegeven en kan je zelfs live commentaar van minuut tot minuut meelezen. Klein minpuntje is wel dat het commentaar en de score niet automatisch ververst worden. Je moet dus als gebruiker zelf op de refresh knop drukken.
Als de wedstrijd afgelopen is blijft alle live informatie beschikbaar en worden binnen een uur een nabeschouwing en foto’s toegevoegd. Ook kan je enige tijd na het eindsignaal samenvattingen op video bekijken. Voor de bewegende beelden moet betaald worden.Echt duur is het niet: 0,79 eurocent voor één video of 2,99 om alle videocontent af te kopen.
Naast de live wedstrijdinformatie kan je de laatste nieuwsberichten rondom het toernooi en specifiek nieuws over de deelnemende ploegen lezen. Uiteraard is de actuele stand ook beschikbaar.
Een van de mooist vormgegeven onderdelen is de team line-up: je kan in de bekende Apple cover-flow stijl door de pasfoto’s van de spelers bladeren: onder de foto zie je alle data over de geselecteerde speler: lengte, gewicht, aantal gespeelde wedstrijden, subs, trys, conversies, kaarten, gescoorde punten enzovoort.
Content is king
Wat de applicatie zo sterk maakt, is de content. Zowel tijdens de wedstrijd als tussen de webstrijden door wordt de content voortdurend ververst waardoor je als gebruiker de applicatie zeker een paar keer per dag opstart. Behalve de goede en actuele content, is de app ook nog eens fantastisch vormgegeven en is er een prettige intuïtieve userinterface.
Minpuntjes
Zijn er dan geen nadelen? Jawel een paar: ik mis in de applicatie interactiviteit met de organisatie of met andere gebruikers. De organisatie is actief op Twitter, maar je kan vanuit de app bijvoorbeeld geen tweet naar ze sturen. Ook het volgen van een twittersteam tijdens een wedstrijd is niet mogelijk. Daarnaast gebruikt de applicatie is nogal zwaar wat betreft data: het updaten duurt vrij lang als je geen wifiverbinding hebt. Wat betreft de keuze van het plaform: een Nokiaversie komt binnenkort, maar aan een Androidversie is helaas niet gedacht. Dat is met het enorm toenemende marktaandeel van Android een gemiste kans.
Conclusie
Deze nadelen wegen echter niet op tegen de actuele content en strakke vormgeving. De Six Nations app is wat mij betreft een voorbeeld van een uitstekende app voor grote sportevenementen. Ik hoop van harte dat de organisatiecomités van bijvoorbeeld de Olympische spelen en het EK-voetbal opletten en ook met een dergelijke app komen. Ik hoop dan wel dat ze ook aan het steeds groter wordende aantal Android gebruikers denken en een Androidversie uitbrengen.