Samen Scoren in de Wijk: BVO’s en MVO

Op woensdag 9 maart vond in De Grolsch Veste het landelijke congres “Samen Scoren in de wijk” plaats. In opdracht van de ministeries van BZK/WWI en VWS organiseert Stichting Meer dan Voetbal een congres over de maatschappelijke rol van voetbal. Vertegenwoordigde partijen waren Betaald Voetbal Organisaties (BVO), Gemeenten, Woningbouwcorporaties, de KNVB en andere betrokken. Het doel was om het met elkaar te hebben over de maatschappelijk taak die BVO’s hebben te vervullen. Een club heeft uistraling naar buiten en kan met het koppelen van hun naam aan een project al veel betekenen, maar ze kunnen nog veel meer.


Centraal stond de samenwerking tussen het betaald voetbal en partijen in het veld. Joop Munsterman trapte af met een speech en gaf het belang aan van een maatschappelijke missie van een BVO en de rol die FC Twente inneemt op dit gebied. Jack van Gelder was de presentator en ging verder in gesprek met Bert van Oostveen (Directeur Betaald Voetbal), Jan Hamming (Wethouden Tilburg) en Pieter Winsemius (Lid WRR). Na deze ochtendsessie stonden ’s middags diverse workshops op het programma waar succesvolle voorbeelden van samenwerking tussen BVO’s en gemeenten, woningcorporaties, ROC’s en bedrijven aan bod kwamen. Deze workshops werden onder andere gegeven door FC Twente Scoren in de Wijk, PSV in the Community. Ruud van der Knaap van Sportmarketingbureau Triple Double legde bijvoorbeeld uit hoe je met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kan inspelen op sponsors.

Bijna alle BVO’s zijn zich op dit moment bewust van haar maatschappelijke functie en nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit was zes jaar geleden nog niet zo en dat is ook één van de redenen geweest om de Stichting Meer dan Voetbal op te richten. Dit is gedaan door de KNVB, Eredivisie en de Eerste divisie met als doel voetbal in te zetten voor een betere samenleving. Directeur van Stichting Meer dan Voetbal, Edu Jansing, begon in 2004 als enige werknemer en het team is inmiddels uitgebreid tot zes medewerkers en een stagiair. De Stichting fungeert als kenniscentrum en coördinator en door de uitbreiding van het team kan zij een grotere rol spelen bij maatschappelijke projecten. Daarnaast neemt zij de communicatie hiervan op zich, om een zo groot mogelijke groep mensen te laten zien dat je met een simpel spelletje belangrijke doelen kan bereiken.

Dat clubs verder kijken dan alleen sportief succes op het veld, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Door middel van verschillende maatschappelijke projecten, sociale initiatieven en ondersteuning van diverse campagnes zijn meer en meer clubs bezig met dit thema. Het is belangrijk dat clubs hun bekendheid, populariteit en status inzetten als een rolmodel voor de samenleving. De een heeft dit onderdeel geïntegreerd binnen de club (PSV in the community) en andere clubs hebben een aparte stichting opgezet (FC Twente Scoren in de Wijk).

Frank van Eekeren, senioradviseur Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap presenteerde op het congres de resultaten van een onderzoek naar de effecten van de maatschappelijke inzet van het voetbal. Het is voor het eerst dat er op deze schaal onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de bijdrage van voetbalclubs op dit gebied. Het onderzoek is verricht onder 32 van de 36 profclubs in Nederland, vier van hen wensten niet mee te werken. Van Eekeren: “Waarschijnlijk omdat zij niet of weinig bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) binnen hun BVO”. In totaal gaat er 6,3 miljoen euro per jaar om in de diverse projecten. De helft hiervan wordt betaald door de partners, zoals gemeenten en zorginstellingen en de andere helft door de BVO zelf. De ruim 3 miljoen die clubs investeren is ongeveer 0,74 procent van de totale begroting van de 36 BVO’s in Nederland. Van Eekeren: “In het bedrijfsleven wordt ongeveer 1 procent uitgegeven aan MVO. Bij clubs ligt dat dus iets lager, maar de meeste clubs hebben het de afgelopen jaren dan ook financieel heel zwaar gehad”.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat er bij de 36 BVO’s in Nederland ongeveer 34 fulltimers aan deze projecten werken, stagiaires zijn niet meegerekend. Bij Scoren in de Wijk van FC Twente wordt het team van drie personen betaald door FC Twente zelf en de Gemeenten Enschede en Hengelo. Hierdoor kan er nog meer geld worden besteed aan de projecten. Bij Teamplay@NAC (ongeveer 13 man personeel) stellen partners medewerkers beschikbaar om zo een bijdrage te leveren.  Meer over de uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit van Utrecht is binnenkort hier op Sport28 te lezen.

De clubs zijn goed op weg een maatschappelijke rol te spelen, met als voorlopers FC Twente, Vitesse en NAC Breda, maar het kan beter. Directeur van Stichting Meer dan Voetbal, Edu Jansing, verwacht de komende vijf jaar dan ook een groei bij de BVO’s. “Ik verwacht dat over vijf jaar de clubs zelfstandiger bezig zijn en dat ze meer projecten kunnen uitrollen om een grotere doelgroep te bereiken”. Deze ontwikkeling betekent ook kansen voor meer werk- en stageplekken. Ben Mansvelder van Stichting Vitesse betrokken bevestigt dit. “Wij doen steeds meer projecten en ook de nieuwe voorzitter Jordania wil hier meer energie in stoppen. Ik hoop en verwacht dan ook uitbreiding van het team. Helaas hebben wij op dit moment geen werkplekken beschikbaar vanwege de geringe capaciteit in het stadion, dus dit zal niet op korte termijn gerealiseerd worden”.

Clubs hoeven geen welzijnsorganisaties te worden, maar zouden met hun uitstraling, achterban kennis en kunde een goede rol kunnen spelen bij maatschappelijk projecten. Dan kan de club een enorme meerwaarde hebben en liggen er grote kansen om meer partners, met name sponsors aan zich te binden. Hopelijk slaan de clubs daarin alleen niet door, het moet het niet een groot onderdeel worden om meer inkomsten te werven en die uitstraling moet het ook niet hebben. 

Sander Fonville - Oprichter van Sport-Netwerk.nl, website voor vacatures, stageplekken, vrijwilligers, opleidingen en congressen in de sport.
© Copyright rechten op de foto's zijn aan Sport-Netwerk.nl voorbehouden