Sport 2.0 op Zuid

Dat jongeren op Rotterdam-Zuid weinig bewegen is een triest maar bekend fenomeen. In mijn afstudeeronderzoek, getiteld Sport 2.0 op Zuid, onderzoek ik de mogelijkheden die er zijn om jongeren via sport 2.0 meer (en/of intensiever) in ongeorganiseerd verband te laten bewegen. De centrale vraag van mijn afstudeeronderzoek luidt: “In hoeverre kan Sport 2.0 het beweeggedrag van inactieve 16- tot 24-jarigen op Rotterdam-Zuid stimuleren?”

De opzet
Als student sportmarketing & management aan de Hogeschool Rotterdam probeer ik een antwoord te vinden op de vraag: “In hoeverre kan Sport 2.0 het beweeggedrag van inactieve 16- tot 24-jarigen op Rotterdam-Zuid kan stimuleren?” Door de kennis die ik tijdens mijn onderzoek (dat ik in februari startte en eind mei afrond) opdoe te delen en met de gemeenschap de conversatie aan te gaan, hoop ik nieuwe inzichten te creëren. De vraag is of Sport 2.0 interessant is voor toepassing op Rotterdam-Zuid, en zo ja in welke vorm. Veel jongeren uit Rotterdam Zuid hebben andere prioriteiten dan de gemiddelde jongere uit (bijvoorbeeld) Westland, waar ik zelf vandaan kom. Vragen die hieraan vooraf gaan zijn: Wat houdt Sport 2.0 precies in - voor wie en volgens wie?

Onderzoeksmethode
Terug naar de jongeren. Via een aantal organisaties, zoals de Rotterdamse Jongerenraad, buurthuizen en diverse onderwijsinstanties wil ik een kwalitatief onderzoek onder hen uitvoeren. Door middel van een dertigtal diepte-interviews, verdeeld over diverse opleidingsniveaus en van zowel westerse als niet-westerse afkomst, wil ik achterhalen wat de rol van bewegen in hun leven is. Wat zijn motieven om wel te bewegen en wat zijn belemmeringen om dat niet te doen? Welke prioriteiten genieten hun voorkeur boven sport? Hebben vrienden, ouders en school invloed op hun beweeggedrag?

Inspiratie, verwachtingen & visie
Mijn mening is dat Sport 2.0 op Zuid kansen biedt om te worden ontgonnen. In mijn ideale toekomstbeeld gebruiken jongeren hun telefoon (en/of computer) in de toekomst niet soms, maar op meerdere momenten op de dag om in beweging te komen. Wanneer zij dat willen en met wie dan ook. Zoals dat nu al gebeurt via Twitter en Ping, want dat is het nieuwe aanbellen. Dát hoeft ook niet te worden georganiseerd, misschien eerder in kaart worden gebracht. Ik denk echter dat Sport 2.0 nog veel meer kansen biedt om jongeren te laten bewegen, via nóg relevantere applicaties en gebruiksmogelijkheden.

Ik kan me indenken dat zelfgeorganiseerd sporten in de openbare ruimte het meest kansrijk is, omdat dat laagdrempeliger is dan sporten in verenigingsverband. Je zit niet vast aan de verplichtingen van een lidmaatschap, zoals contributie, trainingstijden en clubtaken. Mijn aanname is dat sport 2.0 bij uitstek geschikt is om daarop in te spelen. Denk maar aan spokenjagen, het via je telefoon of de computer opstarten van buurtcompetities en het vinden van vrienden. De vraag is: zit Zuid daarop te wachten?