Een videosollicitatie voor een job in de sportsector, werkt dat wel? Mijn antwoord: ja. Vorige week zag ik namelijk een filmpje passeren dat me de ideale benchmark leek voor iedere sportprofessional die zichzelf creatief wil verkopen aan een werkgever.
Om eerlijk te zijn, het filmpje op zich is geen traditionele videosollicitatie. De persoon in kwestie (Wouter De Jonckheere) heeft de transfer gemaakt van de ene naar de andere werkgever, en werkt nu ook deels als zelfstandig sportmarketeer. Met het filmpje wil hij collega's, partners en klanten bedanken, maar tegelijkertijd verkoopt hij zichzelf (of tenminste, zijn kennis en ervaring in sportmarketing). En dat is waar het bij solliciteren volledig om draait. Uit het filmpje heb ik volgende 5 tips gehaald die ervoor zorgen dat je videosollicitatie meteen telefoontjes oplevert.
Wouter De Jonckheere: videoboodschap carrière switch from Wouter De Jonckheere on Vimeo.
1. Trek je huisstijl door
Je ziet in het filmpje dat Wouter zich kort voorstelt op de manier waarop hij dit ook doet op zijn Twitterprofiel en Blog. De rest van het filmpje ondersteunt dit dan nog eens visueel. Zorg dus dat al jouw info én je stijl volledig in de lijn liggen van hoe je jezelf op andere plaatsen presenteert.
2. Zorg dat je sollicitatie job- of sectorgericht is
Wil je in de sportbusiness aan de slag, zorg dan dat je jouw competenties in de video (goed) uitspeelt. Net als op een traditioneel CV zijn concrete resultaten, ervaringen en ideeën van groot belang. Ter illustratie, neem een kijkje naar de videosollicitatie van deze dame die een job zoekt in de marketing. Je merkt meteen wat er ontbreekt: ze geeft geen concrete marketingervaring noch -interesse aan en geeft zelfs geen ideeën mee. Wouter daarentegen doet dit heel goed.
3. KISSS, of Keep It Short and Simpel, Stupid
Bij een persoonlijk gesprek heb je meestal tijd genoeg om je verhaal te doen, want je hebt waarschijnlijk een afspraak moeten maken. Bij een videosollicitatie heb je minder tijd. Als ik een online fimpje bekijk tijdens de werkuren, dan wil ik snel to the point komen. Tenzij je het héél boeiend kan houden, moet je proberen om je informatie relevant en niet te langdradig te maken. Wouter doet dit goed: het filmpje is net geen 3 minuten lang, hij kiest de juiste content en overdrijft niet. (En de kwinkslag in het begin van het filmpje naar de duur ervan, is mooi meegenomen.)
4. Onderschat het visuele aspect niet
Doe eens even de test: schakel het geluid uit en bekijk het filmpje. Je merkt vanzelf dat het profiel van Wouter puur visueel vorm begint te krijgen: foto's van vrouw en kinderen, zijn favoriete boeken zoals The Conversation Manager en Networking Is a Contactsport, tussendoor stukjes van zijn projecten, Cercle Brugge, de tekst op de muur. En als ultieme afsluiter stapt hij uit beeld inclusief voetbaltenue en sportzak. Als hij er een manier voor vond, liet hij ongetwijfeld een grasgeur uit je monitor komen. Dit is gewoon pure marketing, onderschat het visuele niet.
5. Voeg je contactgegevens steeds toe aan de video zelf
Dit geldt eigenlijk voor alles dat je verstuurt en online plaatst. Ik denk hierbij aan sollicitatiedocumenten, presentaties, e-mails. En uiteraard je sollicitatievideo! Want hou er rekening mee dat elk document verdwaald kan raken. Maak het toekomstige werkgevers, klanten of recruiters zo simpel mogelijk en zorg dat je contactgegevens overal een plaatsje hebben. Nog beter is dat je gelijktijdig kan linken naar je LinkedIn- of Twitterprofiel, zodat mensen nog makkelijker in contact blijven.
Nog een laatste tip: al deze zaken versterken mekaar. Dat wil zeggen dat je gerust kan starten met een basic videosollicitatie die inhoudelijk sterker is dan het visuele. Maar hou wel in je achterhoofd dat hoe sterker je jezelf kan presenteren, hoe groter je kansen worden.