Soms is het interessant om je af te vragen: 'Wat er had kunnen gebeuren als ...?'. Dit geldt zeker voor de Olympische en Paralympische Spelen 2012 in London. In het begin van het Londense bid, lagen er namelijk twee volledig verschillende plannen. Een veilg plan en een gewaagd plan.
Het 'veilige plan': Wembley wordt atletiekstadion
Het ene plan, laten we het maar het 'veilige plan' noemen, ging er van uit dat het hart van de Spelen, het Olympic Park in het westen van London zou komen. Dat had betekend dat het Wembley Stadion was omgetoverd tot het Olympisch Stadion; en dus tot een atletiekstadion.
Daarnaast zouden er aan het toch al redelijk welvarende en van goede huizen voorziene West End, nog eens circa 10.000 woningen toegevoegd worden. Voor het grote aantal hotels in het westen van de stad had dit veilige plan alleen maar een verdere verbetering van inkomsten betekend. Ook historici waren ingenomen met dit plan. De twee eerdere Spelen in 1908 en 1948 werden immers ook aldaar georganiseerd.
Het 'gewaagde plan': fabrieksterrein wordt Olympic Park
Voor het andere plan, het 'gewaagde plan', had men het oog laten vallen op een sinds jaren braak liggend fabrieksterrein in het oosten van de stad. Een gebied waar men terecht niet dood gevonden wilde worden. Een gebied dat lag in een stadsdeel met de hoogste werkloosheid, het hoogste percentage allochtonen en zo ongeveer de laagste levensverwachting van heel Groot-Brittannië.
Door dit plan zou het terrein omgetoverd worden tot het Olympic Park, een metro-verbinding met de binnenstad zou versneld gerealiseerd worden en zou het woningtekort duidelijk beperkt worden.
Ken Livingston kiest voor East End
De burgemeester van London, in die tijd Ken Livingston. Livingston hakte de knoop door. Hij had niet veel op met een Londens bid voor de Spelen. Toch zag hij snel de kansen die het 'gewaagde plan' zou bieden. De Olympische en Paralympische Spelen zouden in een klap het East End volledig vernieuwd en versterken en zouden perspectief kunnen bieden aan de 500.000 mensen in dat deel van de stad.
Vanaf deze week maak ik van dichtbij mee wat de keuze van Ben Livingston voor het East End voor London betekent. Vandaag begin ik met mijn werk bij het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen (LOCOG) in London. Ik bericht jullie vanaf nu regelmatig door middel van blogs en via twitter (@herbertwolff) over mijn belevenissen in London.
Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.
Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF