Inmiddels is Herbert Wolff zo'n 3 weken in London. Vandaag wandelt hij een rondje door het park; om precies te zijn het Olympic Park van London 2012. Hij loopt langs de afzettingen die om veiligheidsredenen om het park heen staan: één van de grootste stedelijke projecten van Groot-Brittannië sinds meer dan een eeuw. Een beschrijving van het Olympic Park van Londen 2012 met afsluitend een prijsvraag. De winnaar of winnares wint een uniek boek over het Olympic Park van Londen 2012.
Britse hoogstandjes
Ik begin mijn wandeltocht aan de zuidkant van het park en loop over het opgeknapte pad langs de River Lea. Ik ruik een mengsel van vers asfalt en aarde. Er wordt immers nog steeds gebouwd in het park en er zeker niet minder dan 300.000 planten en 2.000 bomen gepland. Voor mij zie ik het net opgeleverde Orbit; een soort moderne Eiffeltoren, met 115 meter de hoogste sculptuur van Groot-Brittannië. Daarnaast staat het Olympisch Stadion dat zo duurzaam mogelijk is gebouwd met bijvoorbeeld het grebruik van overtollige gasbuizen van eerdere bouwprojecten. In de verte lonkt het dak van de Velodrome waar regenwater wordt opgevangen om het watergebruik met 70% te verlagen. Het zijn duidelijk allemaal hoogstandjes van Britse techniek, design en innovatie.
Rivier Lea: Een zwaar vervuilde stortplaats
Tijdens mijn wandeltocht probeer ik me te herinneren hoe het gebied er vroeger uit zag. In 2005, het jaar dat London de Spelen krijgt toegewezen, is het merendeel van de grond zwaar vervuild. Het gebied werd decennia lang gebruikt als stortplaats voor industrieel en huishoudelijk afval. In de River Lea alleen al bevinden zich meer als 300.000 ton afval. Meer dan 200 industriegebouwen, waarvan een groot deel in slechte staat is of niet meer gebruikt wordt, staan over het areaal verspreid en nog eens 52 hoge elektriciteitsmasten zorgen voor een unheimische sfeer. Het is een gebied waar men liever niet wil zijn. Dat was dus in 2005...
Tuin van Eden in East London
Na afloop van mijn bijna tien kilometer lange wandeltocht schiet mij een Bijbelse vergelijking te binnen. Het lijkt bijna alsof de Tuin van Eden is neergedaald in het arme en sociaal zwakke oosten van de stad. De burgers van het Londonse East-End profiteren het meest van deze transformatie. Na de Spelen staat hun een park ter beschikking dat even groot is als Hyde Park. Het atletendorp transformeert in een woonwijk met 2.818 nieuwe woningen, waarvan de helft met lage huren. Een aantal van de Olympische accommodaties verandert in breedtesportaccommodaties en de International Broadcast Centre en de Main Press Centre staan klaar om als kantoorruimte gebruikt te worden.
Olympisch Vuur geeft met een prijsvraag een uniek boek over Olympic Park weg. Hoe je aan de prijsvraag kan deelnemen is hier te vinden.
Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.
Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF