De toekomst van de Olympische sportaccomodaties

In de laatste blog had Herbert Wolff lezers opgeroepen om een vraag te twitteren die hij tijdens zijn tijd in Londen zal beantwoorden. Uit de reacties is uiteindelijk Bart Salemans (blogger hier op SPORTNEXT) gekozen. Bart wil weten of voor de Olympische accomodaties al huur- of koopcontracten zijn afgeloten.

Bestaande en tijdelijke accomodaties
Om de vraag van Bart te beantwoorden pak Herbert Wolff zijn lijst erbij met alle Olympische en Paralympische wedstrijdlocaties van London 2012. Het blijkt, dat driekwart van de Olympische accommodaties al lang geleden zijn gebouwd of alleen tijdelijk worden neergezet. Dit geldt onder meer voor het voetbal, het badminton en de hippische wedstrijden.

Het spreekt voor zich dat door de tijdigheid van enkele van deze accommodaties en de eigendomshistorie van de andere accommodaties huur- of koopcontracten na de Spelen overbodig zijn. Dat heeft het organisatiecomité alvast goed geregeld.

Olympic Park Legacy Company
In de lijst tellen we verder acht accommodaties die speciaal voor de Spelen zijn gebouwd en na de Spelen blijven bestaan. Het zijn allemaal accommodaties in of dichtbij het Olympic Park. In het zuiden van het park betreft het het Olympisch Stadion, het Aquatics Centre en de Handball Arena. Na de Spelen worden deze accommodaties overgedragen aan de Olympic Park Legacy Company (OPLC). ?

De OPLC heeft als taak het park te veranderen in een recreatiegebied waar veel top- en breedtesport activiteiten plaatsvinden. De OPLC is al goed bezig. Twee weken geleden heeft de OPLC nog het WK Atletiek 2017 binnengehaald.

Lee Valley Regional Park
De laatste accommodaties op de lijst zijn de venues ten noorden van het Olympic Park – wielrennen , hockey, rolstoeltennis en wildwaterbaan. Die liggen in het 40km2 grote Lee Valley Regional Park. Het park is al sinds 1967 een geliefd leasure- and recreatiegebied en is het eigendom van de Lee Valley Regional Park Authority. De Olympische accommodaties zijn een perfecte aanvulling voor het bestaande aanbod in het park. De Park Authority neemt daarom na de Spelen de accommodaties over.

Wat kan Nederland hiervan leren?
London 2012 heeft gekozen voor het gebruik van veel tijdelijke en bestaande accommodaties. Voor alle nieuwe accommodaties zijn tijdig nieuwe beheerders gevonden. Dat scheelt in de kosten en voorkomt White Elephants. Ook voor Nederland is dat een interessante optie op weg naar 2028. Nu al goed en slim plannen voorkomt problemen in de toekomst. We willen @bartsalesmans feliciteren met het prachtige boek over het Olympisch Park.

De prijsvraag om ook een uniek boek te winnen loopt nog twee weken, bekijk hier hoe je aan de prijsvraag kunt deelnemen.

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF