Deel 2: Apps en horloge's vergeleken
2.1 Voorbereiding op de training
In deel 1 van deze serie heb ik de voor- en nadelen van apps en horloges toegelicht. Ik zal in dit deel verder ingaan op de verschillen tussen beiden, zowel tijdens het trainen als na afloop. Ik heb daarvoor tijdens veel trainingen met zowel een Garmin sporthorloge als een Iphone met één of meerdere apps gelopen. Ik zal de vergelijking maken per fase van de training.
Plannen van de training
Als je gaat trainen dan zit daar bij veel lopers wel een plan of een schema achter. Vaak is dat gericht op een bepaald evenement met een bepaald doel (uitlopen van de marathon, 10 kilometer binnen 40 minuten). Om dat doel te bereiken maak je een planning voor meerdere weken en van daaruit ga je de trainingen invullen. Veel apps bieden op hun site de mogelijkheid aan om globale schema’s te maken op basis van veel voorkomende doelen. Hieronder een voorbeeld van een schema van NikeRunning voor een 10 km schema voor een gevorderde loper. Dit schema kan dan vaak worden geëxporteerd naar een agenda als in Outlook of Google Calender. Voor veel beginnende lopers is dit een prima basis om hun trainingen wat meer structuur en richting te geven. Nadeel is wel dat de trainingen niet in je app komen te staan. Als je een interval training moet doen waar b.v. een aantal keer een 800 meter in moet worden gelopen met een bepaalde pauze, dan moet je dat zelf bijhouden door op je app te kijken.
Garmin biedt deze schema mogelijkheid niet, maar via Garmin Connect of de stand-alone applicatie Training Centre kan je wel heel precies trainingen ontwerpen en naar je horloge overzenden. In bovenstaande figuur is te zien hoe dat in Training Center er uit ziet. Afstand, tijd, aantal herhalingen, doelen, alles kan apart ingesteld worden. Als ik een training van 8 X 1000 m wil doen is het enige wat ik moet doen de workout op mijn horloge opzoeken, op start drukken en de hele training hoef ik niet meer na te denken over wanneer de pauze stopt, hoeveel intervals ik heb gedaan etc. Workouts maken is ook online mogelijk via Garmin connect. Ook kunnen workouts in beiden in een kalender geplaatst worden zodat als je die dag de Garmin aanzet om te gaan trainen de workout meteen klaar staat. Ook voor (personal) trainers is dit erg handig omdat ze zo schema’s aan hun atleten door kunnen geven die zij dan alleen maar in de Garmin hoeven in te laden.
Starten met trainen
Na het plannen van de training kunnen we eindelijk gaan doen wat we het liefste doen, lekker lopen. Als je wil trainen met gebruik van GPS tracking dien je als eerste verbinding te krijgen met een GPS satelliet. Toen de eerste GPS horloges op de markt kwamen waren de GPS ontvangers daarin nog niet zo sterk en kon het soms minuten duren voor er een goede GPS verbinding was. De ontvangers in de horloges zijn inmiddels sterk verbeterd maar nog steeds heb je niet meteen verbinding. Het hangt er daarbij wel vanaf waar je bent (in de Alpen op 1000 meter hoogte heb ik altijd meteen contact, in de stad of bos duurt het langer) en wat voor weer het is (mistig en nat is nadelig). Bij het opstarten is de smartphone in het voordeel omdat deze voortdurend GPS verbinding heeft, terwijl de GPS verbinding op de horloges uit staat tot dat je gaat trainen.
Deel 2.2 - de training - zal morgenonline staan.