Sport is saai. Op dit moment lig ik op de bank. Mijn laptop op schoot om dit stukje te tikken. Ik luister naar mijn jeugdheld Gari Kasparov bij één van mijn favoriete kanalen authors @ google. Rechts van me ligt mijn iPad, daarop live de wedstrijd PSV – Groningen met het geluid zacht. Links kijk ik met een half oog naar Nieuwsuur. Naast de bank mijn hond. Ik wil de voetbalwedstrijd zien, ik wil Gari horen, ik wil mainstream TV niet missen en ik wil woorden op papier krijgen. Waarom kijk ik niet ademloos naar PSV – Groningen? Omdat ik teveel informatie tegelijkertijd wil verwerken? Fout. Omdat het een C-wedstrijd is? Goed. Sterker nog 90% van de sport wedstrijden in een sportweek zijn C-wedstrijden. En bij 100% van de sportwedstrijden is minimaal 90% van de tijd saai. Zelfs bij het voor mij geliefde schaatsen zie je meestal slechts twee of drie werkelijk boeiende races, de rest is vulling. Is dit nieuw? Nee, mijn hele leven heb ik ademloos naar een enkele schaatsrit gekeken, de rest vond ik interessant. Hetzelfde geld voor voetbal, wielrennen of tennis, andere sporten kijk ik nauwelijks. Enkele wedstrijden zijn top, de meerderheid interessant.
De tand des tijd redt me: de second screen maakt interessante wedstrijden boeiend. Zo keek ik het KPN NK schaatsen met live tijden op mijn laptop. Het is geen letterlijk second screen, daarvoor gebruik je een tablet, maar het is een begin (second screen zal snel volgen, weet ik uit betrouwbare bron). In de laatste rit moest Bob de Jong de eerste tijd rijden en Wouter Olde Heuvel zou de vijfde tijd moeten rijden om mee te mogen met de Wereldbekerwedstrijden. Ik zette de snelste en de vijfde tijd naast de rijders en kon direct volgen hoe de Jong en Olde Heuvel ervoor stonden. Ik was niet meer afhankelijk of de commentatoren de doorkomsten vergelijken die ik wilde horen. Het schaatsen werd nog mooier dan het al is.
Bij de laatste voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal kon je ook al meedoen op je second screen, tijdens het WK voetbal in 2010 genoot ik van alle statistieken tijdens de wedstrijd op mijn iPad. In de toekomst wil ik hartslag, (bal)snelheden, meer statistieken, video feeds vanuit warming up ruimtes, gokken, spelletjes spelen en nog veel meer tijdens het kijken naar PSV – Groningen. Dan laat ik Nieuwsuur voor wat het is, dan luister ik later naar Gari en dan hadden jullie dit niet te lezen gekregen.
Steve Jobs veranderde de PC wereld, de muziekwereld, de telecom wereld, de internet wereld en nu blijkt hij ook de aanstichter te zijn geweest die de sportbeleving zal veranderen.