Sochi2014, Olympisch Plan en de YOG

In Sochi, aan de Zuid-Russische Zwarte Zee wordt stevig doorgebouwd. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. #Sochi2014 is op dit moment 's werelds grootste bouwproject met meer dan 55.000 mensen die daar dagelijks aan het werk zijn. Komende winter worden in de bergen al de eerste testevents voor skiën, biathlon, freestyle skiën en snowboarden gehouden als voorbereiding voor de Olympische Winterspelen in februari 2014. De nieuwe kabelbanen draaiden daar afgelopen winter al op volle toeren. Inmiddels is nu ook al de eerste verse sneeuw gevallen op de ruim 2000 meter hoge bergen van het zogenoemde 'Mountaincluster'.

Nog 798 dagen
De Winterspelen van 2014 in de Zuid-Russische badplaats worden de meest compacte ooit. Vandaag,     1 december 2011, is het nog 798 dagen tot de openingsceremonie. Nu alle stadions 'overeind' staan heb ik deze week in Sochi weer met eigen ogen kunnen zien hoe dicht bij elkaar alle ijsstadions in de 'Coastalcluster' worden gebouwd. Ook het Olympisch dorp, waar de atleten worden ondergebracht, ligt letterlijk op een paar honderd meter van de sportarena's.

Na de Winterspelen wordt de Coastalcluster een groot sportpark. Een aantal tijdelijke stadions wordt na afloop weer afgebroken en op die plaatsen worden groenparken aangelegd. Zo wordt de oefen-ijshockeyhal gedemonteerd en elders in Rusland weer opgebouwd om te worden hergebruikt. Het Olympisch Stadion voor de openings- en sluitingsceremonie wordt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal als WK-stadion gebruikt.

Een paar dagen geleden in Sochi werd mij duidelijk dat kosten noch moeite worden gespaard om alle bouwwerkzaamheden ruim op tijd af te hebben. Inderdaad, geld en onvoorwaardelijke steun van de overheid zijn daar bepaald niet het grootste probleem. Lopend in de bouwput #Sochi2014 stel ik wel vast dat een dergelijke aanpak in Nederland nooit gaat werken. Wij hebben nu eenmaal geen top-down maatschappij. Wij zullen andere manieren, misschien zelfs wel listen, moeten vinden om ooit een dergelijk evenement naar Nederland te krijgen.

Relatie tot Olympisch Plan
Wij hebben in ieder geval ons eigen Olympisch Plan. De doelstelling daarvan is om in de komende jaren door middel van sport de samenleving te binden en een beetje beter te maken. En om ons uit te dagen beter te presteren, te excelleren, meer vitaal te worden en zo nog veel meer. In Olympisch Vuur verbinden de overheid en allerlei maatschappelijke en private partijen zich aan dit Olympisch Plan. Zodat dit plan uiteindelijk kan leiden tot een succesvol bid voor Nederlandse Olympische Zomerspelen in het volgende decennium. We doen dat dus op een heel andere manier dan de Russen, hoewel we van hen, net als nu van de Britten (#London2012), toch ook heel wat kunnen leren.

De belangrijkste les is toch wel die noodzakelijke en onvoorwaardelijke steun van de overheid cq de politiek. In de komende jaren zal blijken of die er inderdaad in Nederland zal blijken te zijn.

Gelukkig geeft de stad Rotterdam (net als een paar weken eerder Amsterdam bij het binnenhalen van het EK Atletiek in 2016) deze week het goede voorbeeld door samen met NOC*NSF te gaan onderzoeken of het uitbrengen van een bid op de Youth Olympic Games (YOG) van 2018 of 2022 haalbaar is. In maart 2012 moeten we het IOC duidelijk maken of Rotterdam inderdaad onze 'biddingcity' wordt. Vervolgens worden deze Jeugd Olympische Spelen in het najaar van 2013 definitief toegewezen.

Het zou mooi zijn als Nederland dit evenement weet te bemachtigen. Jeugd en sport. Een prachtige combinatie, die in alle opzichten een prachtige bijdrage levert aan de doelstellingen van het Olympisch Plan.

Legacy
Even terug naar Sochi. Ook hier wordt door het organisatiecomité onder leiding van Dmitry Chernychenko hard gewerkt aan de legacy, de nalatenschap van de Spelen. Behalve Sochi zelf zal de hele regio Krasnodar profiteren van de enorme (economische) ontwikkeling. En, zo verwacht #Sochi2014, de 183 nieuwe infrastructurele voorzieningen zullen de kwaliteit van leven daarginds behoorlijk verbeteren. Er komen moderne wegen, nieuwe spoorwegen, een gemoderniseerde technische infrastructuur en een stijging van de energiecapaciteit. Ook verwachten de Russen dat de nieuw te bouwen hotels aan de kustlijn van de Zwarte Zee een impuls aan het toerisme van deze badplaats zullen geven.

Sport in zetten als middel.

Ze zijn er in ieder geval in Sochi, Rotterdam en Amsterdam druk mee bezig.

Met goedkeuring van NOC*NSF
Blogs Gerard Dielessen op NOC*NSF
Twitter Gerard Dielessen