Als amateurvoetballer kijk ik al jaren likkebaardend hoe de hardlopers toegang hebben tot de eigen statistieken. En hoe ze met die statistieken niet alleen zichzelf en andere verbeteren, maar ook hoe ze samen de ervaring van het hardlopen hebben verbeterd. Binnen de conservatieve voetbalwereld was dit niet mogelijk, maar daar gaat nu met de komst van de voetbalschoen met een brein verandering in komen.
Na de schoen (Adizero F50), de chip (Speedcell) en het systeem (MiCoach) een aantal keer te hebben gebruikt heb ik een aardig beeld gekregen hoe het concept in elkaar steekt. In lijn met deel 2 van de hardloopserie door Martin Breedijk zal ik het proces en de functionaliteiten voor, tijdens en na de training/ wedstrijd beschrijven.
Voor de training wordt de chip (Speedcell) in de zool van de schoen aangebracht. De chip maakt gebruik van MiCoach, bij de iPhone app is dat MiCoach Football. Een avatar vormt de basis voor de visualisatie van de statistieken. Met elke workout verbetert de avatar zich en wordt zo de verpersoonlijking van jou als voetballer. Voorlopig is de avatar nog niet naar eigen wens te customizen maar daar gaat voor het einde van het seizoen verandering in komen. Om je als voetballer te blijven verbeteren stel je van te voren challenges vast. Ren bijvoorbeeld de 100 meter in 13 seconden of de 800 meter in 3 minuten. Binnen challenges neemt de moeilijkheidsgraad en de intensiteit steeds verder toe. Voor het uitvoeren van challenges moet er echter wel geschakeld worden met de originele MiCoach app. Hier ligt de focus nog erg op running en de synchronisatie met de chip werkt niet echt soepel.
Tijdens de training meet de chip de gelopen afstand (360 graden), de duur, de intensiteit en het aantal sprints. Daarmee ligt de focus dus op het lopen, niet de duels of de schotkracht. Tijdens het sprinten, springen, dueleren of schieten merk je niets van de chip. Doordat de Adizero F50 schoenen enorm licht zijn (sterker nog ze zijn de lichtste schoenen ooit), voelt het niet alsof de chip wordt meegesleept tijdens het rennen. Door de uitkomsten van eerdere trainingen en de gestelde challenges merk je direct dat je gerichter gaat trainen.
Direct na de training ligt de focus ligt op mobiel. Via een dongel kan je (terwijl de chip in de schoen zit) direct de statistieken synchroniseren en aflezen. Let wel op dat je na het synchroniseren van de workout de status ook echt op 1st half, 2nd half of Full Game zet, hiermee wordt de workout binnen de app als voltooid afgedaan. De app toont de maximaal behaalde snelheid, de verdeling van de intensiteit (hoelang heb je relatief gezien rustig gelopen, gejogd en gesprint), het aantal sprints en de tijd waar de sprint werd ingezet. Via Facebook, Twitter en E-mail kunnen de statistieken (als image) direct worden gedeeld. Doordat de statistieken ook direct worden verwerkt in de avatar kan je het vervolgens in een 'FIFA-street'-achtige omgeving (3 vs 3) tegen je vrienden opnemen om te bepalen wie te sterkste is.
Eenmaal thuis aangekomen synchroniseer je via de app de gegevens met MiCoach. In het systeem kan je de gegevens verder analyseren en vergelijken met spelers als Messi. Tip: wacht daar voor het zelfvertrouwen even mee. Wat wel motiverend werkt is het 'followen' van bekenden binnen de vereniging. Speel je bijvoorbeeld rechtshalf in de A2 en wil je weten wat de concurrent uit de A1 doet, dan kan je de statistieken mooi vergelijken. In combinatie met de Group-functie zie ik hier mooie lokale iniatieven ontstaan. En daarmee wil ik eindigen waar ik de blog mee begon: Met de komst van de Adidas Speedcell in samenwerking met MiCoach Football ben je als amateurvoetballer in staat om niet alleen de prestatie van jezelf en andere te verbeteren maar ook om de ervaring van het voetballen te verbeteren. Adidas heeft met de chip goud in handen en ik ben benieuwd hoe ze de community gaan activeren.