De mascottes van de Olympisch Spelen: Wenlock en Mandeville

Bij LOCOG zitten ze op Herbert zijn bureau en thuis heeft hij ze ook al. Wie? Wenlock en Mandeville! Wenlock en Mandevilla zijn de mascottes van de Olympische en Paralympische Spelen London 2012.

Wat maakt Wenlock en Mandeville zo bijzonder?
Ik ga het niet hebben over de vraag of ze mooi zijn of niet. Daar hebben velen al over geschreven en over smaak valt immers niet te twisten. Ik ga het hebben over dat wat deze twee aardige poppetjes echt bijzonder maakt: hun historische namen en hun tweelingachtig uiterlijk.

Wenlock
Wenlock, de eerste van de twee mascottes, is genoemd naar het kleine dorp Much Wenlock in het westen van Engeland. In 1850 organiseert Dr. William Brooks, geïnspireerd door de Olympische Spelen in de oudheid, een sportevenement voor de arbeiders in Wenlock. Het evenement is een groot succes en groeit uit tot de Wenlock Olympic Society Annual Games. ??

In 1890 bezoekt Pierre de Coubertin, nu door velen beschouwd als de vader van de moderne spelen, het evenement. Hij is onder de indruk en doet er inspiratie op om enkele jaren later de internationale Olympische Beweging op te richten. Logisch, dat voor velen, en vooral voor de Britten, het dorpje Wenlock de geboorteplaats is van de moderne Olympische Spelen.

Mandeville ?
De naam van Mandeville, de andere mascotte, is afgeleid van het Stoke Mandeville Hospital vlakbij London. In 1948, het jaar van de Olympische Spelen in London, vindt bij het ziekenhuis een sportevenement voor revaliderende, gehandicapte Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog plaats. Vier jaar later organiseert men al de tweede Stoke Mandeville Games. Deze keer met internationale deelname; namelijk met gehandicapte veteranen uit Nederland. De voorloper van de Paralympische Spelen is geboren.

De tweeling?
Van begin af aan is voor ‘London’ duidelijk, dat men de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen als één evenement zal organiseren. Dit is nog niet eerdere bij Olympische Zomerspelen het geval geweest. ??

Dit heeft onder andere gevolgen voor de look-and-feel van de accommodaties, de keuze van het logo én natuurlijk voor de mascottes. Het zijn er weliswaar twee, maar bijna niet van elkaar te onderscheiden. En in de video’s trekken zij als echte maatjes met elkaar op. Juist zoals velen de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in de toekomst ook willen zien.

2028 mascottes
Bij het schrijven van het blog kan ik het niet laten om steeds te denken hoe wij in 2028 onze mascottes zouden noemen. Wellicht ‘1928’ voor de eerste Olympische Spelen in Nederland en ‘1980” voor de eerste Paralympische Spelen in ons land op Papendal? ?

Winnaar van het laatste boek!
De winnaar van het laatste boek over het Olympic Park in London is @lindastolk. Linda is student Sport, Gezondheid & Management en wist de vraag van vorige week over de Mascottes goed te beantwoorden.

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028. Volg Herbert ook op Twitter.

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF