Aan (bijna) het einde van het jaar is het moeilijk om de aanvechting te onderdrukken om eens even te gaan terugkijken. Japan, Alphen aan den Rijn, de Eurocrisis, Berlusconi, Ajax, de Arabische Lente, de prachtige WK-titel van onze honkballers, de WK-dubbel van Bob de Jong, Messi, Amsterdam versus Rotterdam, Luik, België. Kan wel even doorgaan. Maar dit is niet echt een nieuwsoverzichtblog natuurlijk. Alhoewel sport natuurlijk wel een wereldwijd belangrijk maatschappelijk verschijnsel is. Dat gaan we in 2012 zien tijdens het EK voetbal in Polen en de Oekraïne en in London tijdens de Olympische Spelen.
Sport de belangrijkste bijzaak? Of voetbal de belangrijkste bijzaak? Het wordt vaak gezegd. Het zal. Maar het afgelopen jaar heeft mij in ieder geval meer dan duidelijk gemaakt dat de maatschappelijke impact van sport alleen maar is toegenomen. Voorbeeldje misschien. Donderdag besloot topschaatser Sven Kramer te gaan twitteren. Voor de kenners: @SvenKramer86. Binnen een dag meer dan 11.000 volgers. Over impact gesproken. De definitieve doorbraak van de social media kan eigenlijk ook wel op het lijstje. Kijk maar eens naar dit filmpje bijvoorbeeld.
Miljoenen mensen volgen niet alleen op een heel persoonlijke manier de voorbereidingen, verrichtingen, successen en teleurstellingen van onze topsporters op weg naar London, Charkow, Sochi of waar dan ook ter wereld. Het is mooi om te zien dat deze atleten nu ook een rechtstreekse ‘verbinding’ hebben gevonden met hun supporters, door interactief met ze in debat te gaan (zo lang het hun wedstrijdvoorbereiding maar niet in de war brengt).
Maar zo is ook het breedtesportdebat daadwerkelijk verbreed via de social media platforms. Door middel van Twitter, Facebook, Flickr, Youtube en veel meer worden (sport)werelden met elkaar verbonden die tot voor kort van elkaars bestaan feitelijk niet afwisten. Kijk eens naar de verschillende sporters die met elkaar praten op Twitter bijvoorbeeld. Of hoe kinderen te weten kunnen komen waar ze gratis en voor niets voetballes kunnen krijgen: @scorendejongens.
Schoorvoetend zie ik ook hoe langer hoe meer sportbestuurders de digitale wereld ‘binnenstappen’. Michael van Praag bijvoorbeeld, de voorzitter van de KNVB: @MichaelvanPraag dus. Dat is belangrijk om zo te kunnen ontdekken hoe de digitale netwerksamenleving in elkaar steekt. Want deze sportbobo’s (ben ik ook geloof ik) moeten de komende tijd echt aan de slag met het vernieuwen, moderniseren van de georganiseerde sport in Nederland. Ook hier geldt - zoals op zoveel terreinen - stilstand is achteruitgang. Of nog pregnanter: als bonden en sportverenigingen niet drastisch gaan vernieuwen, dan leidt dat tot ‘verelendung’, tot het reservaat en tot uiteindelijk het einde.
Niet dat het erg is dat nieuwe ‘sportaanbieders’ de markt betreden. Prima, maar zonder goed georganiseerde sportverenigingen is er weinig continuïteit voor de toekomst. Onze aloude en traditionele sportclubs zullen moeten gaan samenwerken met al die nieuwe initiatieven. ‘Mergen’, zoals dat heet in de digitale wereld. Integreren ook. Alleen op deze manier kan de sportdeelname in Nederland naar een hoger niveau worden getild. En dat is toch waar we allemaal beter van worden. Gezonder ook. Deze week werd uit een onderzoek nog eens duidelijk dat sporten de leerprestaties van kinderen positief beïnvloedt.
Even terug naar de digitale wereld van nu. Het is nu reuze eenvoudig om kennis uit te wisselen en vooral te delen, in plaats van er bovenop te blijven zitten. Vandaar ook dat we een Battle geplaatst hebben bij Battle Of Concepts waardoor 10.000 studenten en Young Professionals uitgedaagd worden een vernieuwend sportconcept voor volwassenen te bedenken. En @SvenKramer86 is dus ook begonnen met digitaal kennis uitwisselen en delen. Hij is echt helemaal niet te laat. Ik hoop en ga er vanuit dat het komend jaar, behalve de reguliere nieuwsgebeurtenissen, ook veel nieuwe initiatieven worden ontplooid om de georganiseerde sport in Nederland verder te ontwikkelen naar 3.0 niveaus.
Aan NOC*NSF zal het niet liggen, want vanaf nu kunnen lezers van de blogs op deze site ook direct reageren en in debat gaan met de auteurs. Schroom niet. Want: kennis delen is immers kennis vermenigvuldigen.
Voor nu en vanaf deze plek in ieder geval namens alle medewerkers van NOC*NSF mooie dagen gewenst en alvast een heel sportief en succesvol 2012!
Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen op de website van NOC*NSF en SPORTNEXT.