De groene spelen

Stel je voor je wilt de Olympische en Paralympische Spelen organiseren. Je plant de sportaccommodaties en het atletendorp in het armste deel van de stad en bouwt het Olympic Park op vervuilde grond. Bovendien heb je de ambitie om de meest duurzame en groenste spelen ooit te organiseren. Onhaalbaar? Niet voor London 2012.

Belangrijk onderdeel & resultaten

Al in het bid maakt London duidelijk dat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid een belangrijk onderdeel vormen van hun Spelen. Na de toewijzing in 2005 voegt London daadwerkelijk de daad bij het woord. Alle projecten en plannen worden voortdurend op hun bijdrage voor duurzame Spelen getoetst en indien nodig bijgesteld.

Inmiddels zijn veel van de projecten en plannen gerealiseerd. In het net verschenen Sustainability Report maakt London de voorlopige balans op. Het resultaat liegt er niet om!

Klein stadion

Neem bijvoorbeeld het Olympisch Stadion. Het stadion is qua oppervlakte één van de kleinste Olympische stadions sinds lange tijden. Minder oppervlakte betekent minder gebruik van grondstoffen en dus minder afval. Veel materiaal is bovendien recycled. Zo is het dak van het stadion bijvoorbeeld gemaakt van overtollige gasbuizen van eerdere bouwprojecten.

Slimme oplossingen

Daarnaast kan er ook gekeken worden naar ander accommodaties; Het Velodrome wordt gekoeld door luchtcirculatie zonder gebruik van elektriciteit. Het water van het Aquatic Centre wordt onder meer hergebruikt voor de spoeling van de toiletten op het park. Daarnaast wordt een groot deel reeds bestaande accommodaties gebruikt. Geen bouw of verbouw van accommodaties betekent geen extra afval en een lagere CO2 uitstoot.

Sociale duurzaamheid

Maar London gaat nog verder. Duurzaamheid betekent voor London 2012 ook sociale duurzaamheid. Zo hebben jongeren en werkzoekenden uit de achterstandwijken rondom het Olympic Park opleidingstrajecten gevolgd en op die manier werk op het park gevonden. Een prima uitgangspositie voor de zoektocht naar de volgende baan.

Drie kleuren

Als je deze zomer naar de Spelen komt, zal je de duurzame Spelen aan eigen lijf ondervinden. Op iedere accommodatie staan steeds drie afvalbakken bij elkaar. Iedere bak heeft zijn eigen kleur en iedere kleur staat voor een ander type afval. Op de verpakking van alle etenswaren en frisdranken is een sticker geplakt met één van deze drie kleuren. Zo wordt afvalscheiding, voor onder andere de bezoeker, mogelijk en makkelijk gemaakt.

Gouden plak

Zijn de Spelen van London echt de meest duurzame Spelen? Dat kan pas definitief na afloop van de Spelen gezegd worden. Maar kort geleden heeft de GRI, de organisatie die de richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging opstelt, de Spelen van London als eerste sportevenement ter wereld al het hoogste haalbare cijfer toegekend. Deze ‘gouden plak’ heeft London in ieder geval al binnen.

Wie zich in de groene Spelen van London wil verdiepen kan hier het Pre-Games Sustainability Report vinden en hier de samenvatting van het rapport. 

Herbert verblijft tijdelijk in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028. Je kunt Herbert ook op Twitter volgen.