“Meet Wenlock & Mandeville”

De campagne “Meet Wenlock and Mandeville” is recent gelanceerd door het organisatiecomité van de Olympische Spelen van London 2012. In deze campagne maakt de wereld kennis met de twee mascottes die het gezicht gaan vormen van de eerst volgende Olympiade. Dit geanimeerde duo is de moderne exponent van wat vroeger de het paard, de adelaar of de leeuw was. Naast veranderingen in het uiterlijke voorkomen van de mascottes is er wellicht nog een verschil met mascottes uit het verleden. Is de symboliek achter de mascottes Wenlock & Mandeville anders dan in het verleden? De mascottes lijken de weg naar de nieuwe media te zijn ingeslagen.

Mascotte evolutie
Oude culturen over de gehele wereld gebruikten dierlijke beelden om immateriële begrippen als kracht, moed en dadendrang weer te geven. Waar dit voorheen vaak dieren of afgeleiden ervan waren lijkt het uiterlijk van mascottes de afgelopen jaren een vlucht te hebben genomen. Via wandschilderingen in het oude Egypte, verhalen uit de Griekse mythologie en de totempalen van de Indianen weten we dat mascottes al sinds een lange tijd deel uitmaken van de menselijke cultuur. Aangezien deze menselijke cultuur door de eeuwen heen sterk zijn veranderd en ontwikkeld zijn ook de mascottes hierin mee geëvolueerd. In moderne tijden zijn mascottes doorgedrongen tot elke hoek van de samenleving: Bedrijven, organisaties, sociale groeperingen en zeker ook sport clubs en sport organisaties proberen door middel van karikatuurbeelden kenmerkende immateriële begrippen, waarden en symboliek uit te dragen.

Olympische mascottes
Immateriële waarden en symboliek zijn onlosmakelijk verbonden met het grootste internationale sportevenement ter wereld, de moderne Olympische Spelen. Sinds de winterspelen van 1968 in Grenoble zien we mascottes op het Olympisch toneel. De eerste (onofficiële) Olympische mascotte was Schuss, een getekend figuur wat een alpine skiër moet voorstellen. In München 1972 was Waldi echter de eerste officiële mascotte van de Olympische Spelen. Waldi, een hond van een populair Beiers hondenras, vertegenwoordigde de kenmerken die de atleten op de Olympische Spelen nodig hebben: weerstand, doorzettingsvermogen en behendigheid. In navolging van de Spelen in München heeft elk Olympisch organisatiecomité zich gebogen over de vraag wat een geschikte mascotte zou zijn die de specifieke immateriële kenmerken en waarden van een land of stad kan uitdragen. Een aantal opvallende verschijningen waren hiervan het gevolg: Vu?ko (Sarajevo, 1984), een klein wolfje die symbool stond voor de wens om mens en dier in harmonie met elkaar te laten leven. Olly, Syd & Milly (Sydney, 2000) staan samen voor vrijgevigheid, de energieke Aussies en de oorspronkelijke diersoorten in Australië. Olly is afgeleid van Olympic, Syd komt van Sydney en Milly geeft het Millenium weer. Quatchi (Vancouver 2010), staat voor de Sasquatch afkomstig uit de Canadese mythologie. image

Toekomst van mascottes: mylondon2012.com
Het zijn geen dieren en het zijn geen mensen, maar wat zijn het dan wel? Wenlock & Mandeville zijn gebaseerd op een kort verhaal van de kinderboekenschrijver Michael Morpurgo, dat vertelt hoe ze werden gevormd uit druppeltjes staal die gebruikt worden om het Olympisch stadion in Londen te bouwen. In de nabije toekomst zijn Wenlock & Mandeville de eerstvolgende mascottes van de Olympische Spelen. Wenlock is vernoemd naar Much Wenlock, een stad die Pierre de Coubertin geïnspireerd heeft om de moderne Olympische Spelen te organiseren en Mandeville komt voort uit de stad Stoke Mandeville in Buckinghamshire waar de fundering is gelegd voor de Paralympics.

Lord Coe, voorzitter van het Londense organisatiecomité geeft aan dat interactie met deze mascottes centraal staat en dat sportstimulering bij kinderen een belangrijk doel is. Via media campagnes, workshops en clinics worden kinderen aangemoedigd om in contact te treden met Wenlock & Mandeville. Sociale netwerken als Facebook en Twitter maar ook het gebruik van Rssfeeds worden op grote schaal ingezet. Het digitale platform mylondon2012.com is volledig ingericht op de interactie tussen kinderen en de mascottes. Deze open source website biedt de Britse kinderen een scala aan mogelijkheden om de (aanloop van) de Olympische Spelen op hun eigen manier te beleven. Hoe onze mascotte in 2028 eruit ziet hangt af van het succes van Wenlock & Mandeville op mylondon2012.com.

image