De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) heeft een nieuw zwembadconcept gelanceerd: “2521 gewoon zwemmen”. Het staat voor de afmetingen van een 25 meter bad, met de toevoeging 'gewoon zwemmen'. Daarmee zegt het eigenlijk alles. Het concept is gericht op sport, gezondheid en leszwemmen. Geen wirlpools, Turkse stoombaden, of glijbaan. Gewoon een bak met water met lijnen erin. Even simpel als doeltreffend. En nog rendabel ook.
Althans, volgens de berekeningen. Het eerste bad moet nog gebouwd worden. Volgens Marcel de Visser, projectleider accommodatiezaken bij de KNZB gaat het om ‘een basis gebouw op een basis locatie met een basis exploitatie’, waarbij duurzaamheid centraal staat. En zwemverenigingen zouden in tegenstelling tot de huidige situatie in staat moeten zijn het bad zelf te exploiteren.
Het wordt dan ook in de markt gezet als een interessant alternatief voor de vaak dure zwembaden die we nu in Nederland kennen. De exploitatie van die zwembaden is vaak in handen van commerciële partijen. Zij zijn minder snel geneigd gunstige uren te verhuren aan zwem- of triatlonverenigingen. Die komen op onrendabele uren terecht: ’s ochtends heel vroeg, of ’s avonds erg laat.
In het najaar van 2009 publiceerde de KNZB haar Masterplan Accommodaties “Gezocht: Water”. In dit masterplan wordt op basis van onderzoek vastgesteld dat er een structureel tekort is aan zwemwater voor zwemverenigingen. Dit tekort belemmert de groei en professionalisering van zwemverenigingen en zodoende ook de belangrijke rol die de zwemsport in potentie kan spelen in de maatschappelijke participatie en gezondheidsbevordering van Nederlanders.
Welke effecten ‘2521 gewoon zwemmen’ gaat hebben op sportdeelname en lidmaatschappen is nog moeilijk te zeggen. Het lijkt echter wel aan te sluiten bij de breedtesportambities voor Nederland Sportland en het Olympisch Plan 2028. Al die grote Nederlandse sportplannen zouden daarmee wel eens in het voordeel kunnen werken van dit concept.
De KNZB slaat met dit concept in ieder geval een nieuwe weg in. Waar de bond eerst vaak als mediator in de driehoek zwemvereniging, zwembadexploitant en gemeente moest optreden, verschuift die rol nu naar leverancier, coördinator en adviseur van een concept. Daarmee zou de KNZB wel eens beter in staat kunnen zijn de belangen van zwemverenigingen te dienen. De KNZB is nu volop in gesprek met verschillende gemeenten om het concept te realiseren. Over niet al te lange tijd mogen we dan ook het eerste ‘2521gewoon zwemmen’ zwembad verwachten. Houd het in de gaten op twitter.com/2521gz.