Is Swimsense Performance Monitor de oplossing voor de fanatieke zwemmer?

Voor veel fietsers en hardlopers zijn timers, hartslagmeters, analyse systemen en gps devices niet meer weg te denken tijdens hun trainingen. Voor zwemmers bleef het vooralsnog bij een sporthorloge of hartslagmeter. Een volwaardige analyse maak je daar niet mee. Logisch misschien? Je kunt immers moeilijk je iPhone op je rug of om je arm binden tijdens het zwemmen van je banen. En een snelheidsmeter bevestigen op je badmuts lijkt ook niet zo’n goed plan. Maar nu is er iets op de markt dat daar verandering in moet gaan brengen. Gaat dat lukken?

Het antwoord voor de fanatieke all-round zwemmer?
De Swimsense Performance monitor van Finis lijkt het antwoord voor de zwemmer en triathleet. Met dit horloge kun je tijdens je zwemtrainingen de sets, tussentijden, slagfrequentie, snelheid, afstand en de verbranding van calorieën meten. Op zich natuurlijk een hartstikke mooie ontwikkeling dat ook de zwemmer meer mogelijkheden krijgt om de trainingen te analyseren. Het bijzondere is dat er bij dit apparaat vooral gefocust wordt op de binnenzwemmer. Zo zijn er diverse zwembadmaten in te geven om de metingen zo nauwkeurig mogelijk te maken. En dat is nu juist iets wat ik vreemd vind. Want als binnenzwemmer kun je dan misschien niet je calorieën tellen, maar je banen, kilometers en tussentijden kun je simpelweg zelf bijhouden. Is die calorieënteller en die slagfrequentiemeter dan van voldoende toegevoegde waarde?

Eén van de twee oprichters van Finis is Pablo Morales. Hij behaalde drie gouden Olympische zwemmedailles (1984 en 1992). Het is dus zeker bedacht door iemand met sportief verstand. En daarmee verbaast het mij des te meer dat het gericht is op het binnen zwemmen. Maar ook de afmeting is wat mij betreft een nadeel. Bij zwemmen gebruik je veelvuldig je polsen. Een goot horloge lijkt daarmee niet echt comfortabel, zeker niet als je lange afstanden aflegt. In dit filmpje is te zien dat het een behoorlijk apparaat is dat aan je pols hangt. Natuurlijk moet de techniek ergens zitten, dus veel kleiner zal het nog niet kunnen. De toekomst biedt daar wellicht wat perspectief.

Social connected
De laatste jaren is de ontwikkeling vooral ook ingezet op het sociale aspect, dat is belangrijk geworden. Zo kennen we allerlei voorbeelden, waaronder Nike+ en Runkeeper. Routes worden aangelegd en ‘challenges’ worden uitgezet. Je kunt aangemoedigd worden door je facebookvrienden, en je kunt jouw route bekend maken door games waarmee je zoveel mogelijk gebruikers stimuleert om ‘jouw’ route te lopen. Dat lijkt een belangrijk onderdeel van het grote succes achter al deze applicaties en systemen. En dat is nu juist waardoor ik denk dat deze Swimsense Performance monitor nooit écht populair gaat worden. Ja, je kunt via een usb stick de data uploaden naar diverse platforms. Maar eerlijk is eerlijk. De groep open water zwemmers of triathleten is veel kleiner dan de groep lopers en fietsers. Je kunt geen leuke rondjes of routes uitzetten en voor challenges en games zijn nu eenmaal veel minder mogelijkheden.

Conclusie
Het lijkt dus vooral een device voor de analyse liefhebbers onder ons. Als je nu echt je slagfrequentie en snelheid op de verschillende stukken wilt monitoren en bekijken, is het wellicht een aardige aanvulling. Ik zie het zelf meer als een trainingslogboek dat je hiermee online kunt aanleggen. En in combinatie met de loop- en fietssystemen geeft dat dan wel een mooi beeld van al je trainingsactiviteit. Ik zeg: integreren met (één van) de andere systemen en dan biedt het meerwaarde. In Runkeeper kun je loop- en fietstrainingen vastleggen. Koppel de zwemdata via de Swimsense Performance monitor ook daarin en je hebt een prachtig systeem om al je triathlon trainingen vast te leggen in een online logboek. Dan heb je er dus een leuk apparaat voor de triathleet of sportieveling bij. Maar of het nu op dit moment 200 dollar waard is in een tijd waar je veel systemen gratis of voor een laag bedrag kunt gebruiken? Wellicht voor de serieuze triathleet of open water zwemmer. Voor mij niet in ieder geval. En mocht in de toekomst de koppeling er komen en het apparaat kleiner worden? Dan zal ik er eens over nadenken...