De wereldkampioenschappen wielrennen liggen achter ons. De week van het WK staat doorgaans in het teken van medailles en nieuws over het nieuwe wielerseizoen. Waar het vorig jaar over een nieuwe voorzitter van de UCI ging, waren dit jaar de hervormingen van de UCI WorldTour en het voorzitterschap van de vakbond (CPA) onderdeel van de inzet.
Waar de CPA als vakbond de renners tegen zich krijgt is er bij de hervormingen van de WorldTour gejuich. Ploegen, organisatoren en de UCI zijn het eens geworden over de veranderingen die in 2020 ingaan.
De belangrijkste besluiten:
Nadat de UCI eerder met eigen plannen kwam, heeft de internationale wielerunie met ploegen en organisatoren een compromis gesloten. Iedereen is blij! Het beoogde effect is vooruitgang en de UCI noemt de hervormingen in een persbericht een manier ‘to encourage new partners to come on board, improve cycling's global visibility and support its development at all levels’. De ploegen benadrukken de stabiliteit voor de renners en de bestaande ploegen. Pro continentale ploegen hebben nog niet of nauwelijks gereageerd.
Persoonlijk ben ik het hardnekkig oneens met de gekozen veranderingen als oplossing voor de stabiliteit en route voor groei van de wielersport. Vooropgesteld: het is goed dat teams samen een vuist maken. Maar de hervormingen gooien ons terug in de tijd.
Ik verwacht namelijk dat:
Tot zover het commentaar langs de zijlijn. Wat had ik dan graag gezien?
Maatregelen die leiden tot:
Daarom had ik graag een promotie/degradatie gezien op basis van de gemeten impact die ploegen door het jaar verzorgen. Geen ranking puur op sportieve resultaten, maar een manier om de totale impact van een ploeg te meten. Van fair play tot toegevoegde waarde voor de fans.
Een deel van de wildcards zou ook naar ploegen kunnen gaan die een grote impact of onderscheidend vermogen tonen.
De echte hervormingen van de topklasse van het wielrennen moeten in mijn ogen voorbij sportieve resultaten, groei van de kalender of gewaarborgd startrecht plaatsvinden. Anders gaan we terug naar de Middeleeuwen zoals de Volkskrant al in 2010 optekende. Het is tijd voor meer uitdagers, openheid en visie en tijd voor minder gevestigde orde.
Hopelijk staat dat volgend jaar op de agenda van het UCI-congres.
Headerfoto: Twitter@DLappartient