Wanneer worden de KNVB en KBVB wakker?

Eerder schreef ik op SPORTNEXT blogs over de deplorabele staat van het Nederlandse voetbal. De prima prestatie vorig seizoen van Ajax in de Europa League daargelaten, als Nederland tellen we niet meer mee in Europa. Met als dieptepunten de huidige prestatie van het Nederlands elftal en onze clubs in de Champions- en Europa League. Vorig jaar werden er veel goede ideeën geboren om dit probleem op te lossen, wat op clubniveau ook speelt bij onze Belgische buren. In Brugge sloegen Belgische sportmanagement studenten van VIVES Hogeschool Brugge en Nederlandse studenten van de opleiding SPECO (Fontys) de handen ineen. Op het aanbod om deze ideeën te delen met de KNVB en KBVB is tot op de dag van vandaag niet gereageerd.

ZIE OOK: Nederlandse voetbalclubs tellen niet meer mee in Europa (deel 3)
ZIE OOK: Nederlandse en Belgische studenten slaan handen ineen om ons voetbal te redden

De verschillen in TV-gelden tussen de grote landen en Nederland en België worden alleen maar groter, met de Premier League als absolute uitschieter. Ook op het gebied van recettes, merchandising, sponsorgelden en inkomsten uit kansspelen doen we als Lage Landen niet mee. Schrijnend in dit kader is dat de 'nieuwe' wet op kansspelen nog steeds niet is goedgekeurd door onze Eerste Kamer waardoor de sport en dus ook het voetbal veel geld misloopt.

In mei 2016 kwam het rapport 'Winnaars van Morgen' uit waarin de KNVB aanbevelingen doet hoe het Nederlandse voetbal weer aan zou kunnen sluiten bij de top. Deze aanbevelingen zouden moeten leiden tot een continue doorstroming van talenten met als primaire doel een versterking van de positie van het Nederlandse clubvoetbal en de nationale selecties.

Beneliga

De belangrijkste reden dat we als Nederland niet meer mee tellen, ligt in de simpele wetten van de economie. Het voetbal is een dusdanig grote industrie geworden en marktwerking heeft ervoor gezorgd dat kleine voetbalmarkten achterblijven qua inkomsten en daarmee ook qua prestaties. Het grote geld domineert en de enige oplossing voor Nederland en ook België is dan ook marktvergroting. De befaamde sporteconoom Stefan Szymanski hield twintig jaar terug al een pleidooi voor regionale (grensoverschrijdende) competities. En wat ligt dan meer voor de hand dan een Beneliga?! 

Al in de jaren negentig opperde voormalig voorzitter van PSV, Jacques Ruts, het idee van een Beneliga. Wij houden echter al een paar decennia de boot af richting onze Zuiderburen. Het Belgisch voetbal had op alle vlakken (infrastructuur, organisatie, spelniveau, attractiviteit) te weinig te bieden. Maar de tijden veranderen. In de Volkskrant verscheen begin van dit jaar een artikel waar ook een beroep wordt gedaan op de KNVB en KBVB om snel een Beneliga te starten, met tien Nederlandse en acht Belgische teams.

Sta op!

Het is nu meer dan ooit de tijd om spijkers met koppen te slaan. Bij de UEFA waait een frisse wind sinds Aleksander Čeferin aan het bewind is. Hij stelde in september van dit jaar dat het gat tussen de grote en kleinere competities niet te groot moet worden, om zo 'de magie van het spelletje' te behouden. Čeferin zal zeker openstaan voor een Beneliga als de Belgische en Nederlandse bond hun handen ineenslaan.

KNVB en KBVB: sta op! Het momentum is nu. Of willen jullie dat de kloof met de Europese top alleen nog maar groter wordt?

ZIE OOK: Actieplan Eredivisie: je toekomst bepaal je zelf


Headerfoto: Flickr (cc) E. Dronkert