Vorige week woensdag werd officieel bekend dat Nederland zich toch niet kandidaat stelt voor de Special Olympics in 2019, de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke handicap. Reden: ons kikkerlandje krijgt de financiering niet rond. Het organiseren van de Special Olympics had de generale moeten zijn voor de ‘echte’ Olympische Spelen in 2028, waarvoor Nederland een bid voorbereidt. Tot mijn grote ergernis kwamen D66, ChristenUnie en SP nog dezelfde dag met het statement dat Nederland ook maar moest afzien van haar kandidatuur voor de Spelen in 2028 gezien de recessie waar ons land zich in begeeft. Een dag eerder trok Italië haar kandidatuur voor de spelen van 2020 immers ook terug vanwege de huidige financiële crisis. Lekker makkelijk scoren dus voor de bovengenoemde politieke partijen.
Buitenland
In Spanje gaan ze hier heel anders mee om. Na 2012 en 2016 stelt Madrid zich ook voor 2020 kandidaat voor de Spelen. Crisis of niet. De Spanjaarden geloven er heilig in dat de Spelen hun economie uit de slop trekt. En zo gek is die gedachte niet. Barcelona plukt tot op de dag van vandaag haar vruchten van het organiseren van de Olympische Spelen in 1992. De stad is na dat jaar pas een echte toeristische trekpleister geworden wat met harde cijfers werd aangetoond door Chris Gratton tijdens het eerste Sportnext congres vorige week. Uiteraard speelt de rivaliteit tussen de steden Barcelona en Madrid ook een rol. Madrid wil maar al te graag de rol van Barcelona overnemen als meest populaire toeristische trekpleister in Spanje. Net als Barcelona blijkt volgens de laatste studies ook Beijing, waar de laatste Olympische Zomerspelen werden gehouden (2008), op lange termijn haar revenuen te gaan plukken van de Spelen.
Financiering
De discussie in Nederland over het wel of niet organiseren van de Spelen gaat vooral over geld. Politiek Den Haag is bang dat de kosten de opbrengsten zullen overstijgen. Naar mijn idee moet de kern van de discussie zijn wat het ons gaat opleveren. Ik hoor geen enkele politicus over de voordelen van een vitalere samenleving, wat naast excellente prestaties en economische impact één van de drie speerpunten van ons Olympisch Plan 2028 is. Een hogere sportparticipatie leidt tot een vitalere samenleving en dus tot een lager ziekteverzuim. Ik neem aan dat politiek Den Haag wel kan berekenen wat dat ons land gaat opleveren. Om het maar niet te hebben over de opbrengsten van een betere infrastructuur. Hoeveel geld hebben we al niet verspild aan de oeverloze discussies over de problemen bij de NS? De Spelen leveren aan ons gegarandeerd betere verbindingen op met de trein om maar niet de spreken over een verbeteringen aan ons wegennet wat ons ook miljarden kan opleveren. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Sta op!
Wat moet er nu gebeuren om de Spelen 100 jaar na dato wederom naar Nederland te halen en hier een net zo groot succes van te maken als toen? De eerste stap is dat zowel het volk als de politiek nu opstaat en zich unaniem achter onze kandidatuur schaart. Dat was ook het geheim van succes van Barcelona 1992 en van Beijing 2008. Dus politiek Den Haag: gooi al die bedenkingen aan de kant en focus je op de mogelijkheden, niet op de onmogelijkheden. Onze topsporters moeten nog meer dan nu hier het voortouw in nemen. Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, maar ook Johan Cruijff, Marco van Basten en Ruud Gullit en anderen: sta op! Neem het volk en de politiek mee in jullie enthousiasme en start een brede lobby. Liever vandaag nog dan morgen!
Draagvlak
Uit diverse onderzoeken blijkt dat nog niet de vereiste 70% van alle Nederlanders onze kandidatuur steunt. En dat is wel nodig in 2016 als we definitief beslissen of we ons kandidaat stellen. Bij deze een oproep aan alle landgenoten die wel achter de kandidatuur staan: zeg het voort! Maak anderen enthousiast. En refereer hierbij aan onze grootste sportsuccessen zoals het winnen van het EK voetbal in 1988 of voor de jongeren onder ons: het succesvolle WK voetbal in 2010. De volksfeesten die toen losbarstten zullen tijdens de Olympische Spelen in 2028 in nog grotere vorm opnieuw gaan plaatsvinden. Een mooi vooruitzicht.
Nederland: word wakker! Vandaag nog, voordat het te laat is.