Voetbalwereld en blockchain-technologie: hype of toekomst?

Wie zegt dat voetbal conservatief is en weinig innoverend, lijkt met haar gedachten nog in het verleden. Op sportief vlak wordt steeds vaker geëxperimenteerd met nieuwe technologieën, met de Video Assistant Referee (VAR) als meest bekende voorbeeld. Maar ook buiten het speelveld staat de voetbalwereld niet stil. De blockchain-technologie krijgt steeds meer voet aan de grond bij de meest populaire sport van de wereld.

Is blockchain een hype die overwaait of moeten we serieus rekening houden met deze nieuwe technologie? Is het – zoals al in een eerder blog op SPORTNEXT over blockchain benoemd – net als de mobiele telefoon, waar in 1999 niemand wat van wilde weten of zoals internet, wat we vroeger echt niet nodig dachten te hebben?

En wat te denken van dat hele gebeuren rondom gokken op wedstrijden? In de tijden van de Peaky Blinders was dat nog maar een eng zaakje, dubieus en bovendien enkel geschikt voor de welvarende mensen. Dat anno 2018 rondom gokken op wedstrijden nog nauwelijks een luchtje zou hangen, had rond de eeuwwisseling ongetwijfeld niemand verwacht.

Het voorgaande is een logisch proces bij het omarmen van nieuwe technologieën en innovaties, zoals ook de VAR nu veel weerstand krijgt. Er zijn weinig innovaties die geruisloos geïmplementeerd zijn of worden. Maar met de juiste doorontwikkelingen zullen we ons over vijf jaar afvragen waarom we pas zo kort met een VAR werken en waar die vraagtekens toch vandaan kwamen. Iets wat met blockchain niet anders zal zijn.

Wat is blockchain ook alweer?

Nog even een korte opfriscursus; wat is blockchain ook alweer? Blockchain is een open en decentraal netwerk, waar niemand exclusief eigenaar van is. Het is van de gebruikers. Zoals email en internet dat bijvoorbeeld ook zijn. Blockchain is een peer-to-peer-netwerk waar alle deelnemers van het netwerk gezamenlijk het eigendom gelijk verdelen. De open inrichting zorgt ervoor dat blockchain niet kan worden gekraakt door hackers. Wat internet doet voor informatie, doet blockchain met data in databases.

"Het eerste met bitcoin betaalde partnerschap in de geschiedenis van de Premier League is een feit"

Blockchain kan het beste uitgelegd worden met de vergelijking van een Excel-sheet. In feite is blockchain namelijk één grote Excel-sheet waar iedereen toegang toe heeft. Jij hebt een exacte kopie van de lijst die ik heb, en jouw buurman heeft die exacte kopie ook. Wanneer ik nieuwe informatie doorvoer in de lijst, wordt dat direct verwerkt in alle kopietjes. Daardoor is de informatie altijd actueel. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat jij nog maar één keer hoeft aan te geven dat je bent verhuisd naar een nieuw adres en dat het bij alle instanties gewijzigd wordt. Het veranderen van eerder gegeven informatie in de lijst is overigens niet mogelijk, je kunt enkel nieuwe regels toevoegen. Je geeft dus aan dat je van het ene adres naar het andere adres bent verhuisd, maar kan nooit meer veranderen dat je voorheen op dat andere adres woonde.

Dat is belangrijk, want dat voegt de betrouwbaarheid toe die de blockchain-technologie kenmerkt. Het betekent bijvoorbeeld dat jij – in het geval van cryptocurrencies, zoals de bekende bitcoin – niet jouw eigen balans kunt aanpassen. Je kunt alleen transacties uitvoeren op basis van jouw huidige balans (de ‘oude regel’ in jouw Excel-sheet). Er kunnen geen transacties uit het niets ontstaan. Bovendien kan ook niemand informatie die tot jou behoort, overdragen aan iemand anders. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jij eigenaar bent van de informatie. Dat is bijvoorbeeld bijzonder interessant bij kaartverkoop, waarover straks meer.

Toepassingen blockchain in de sport

Hoewel blockchain – zeker op sportgebied – nog in de kinderschoenen staat, zijn er al wel interessante cases te vinden. Zo experimenteerde de UEFA bijvoorbeeld al met deze technologie, lijkt Roda JC op weg te zijn naar één van de eerste volledig door blockchain-gerunde voetbalclubs en maakte eToro bekend dat zij een samenwerking aangaan met zeven Premier League-clubs, waaronder Tottenham Hotspur.

eToro betreedt Premier League

Een primeur voor online broker eToro. Het bedrijf achter het handelsplatform tekende deze week namelijk een samenwerking met zeven Premier League-clubs (Brighton & Hove Albion, Cardiff City, Crystal Palace, Leicester City, Newcastle United, Southampton en Tottenham Hotspur) en gaat daarmee het eerste met bitcoin betaalde partnerschap in de geschiedenis van de Engelse topcompetitie aan. De zeven clubs zullen daarnaast ook spelers gaan betalen met bitcoins door middel van eToro-wallets.

Deze mijlpaal moet er volgens eToro voor gaan zorgen dat blockchain en cryptovaluta de voetbalwereld gaan betreden. Daardoor ontstaat er meer transparantie, alsmede de waarborging van de authenticiteit van bijvoorbeeld merchandise. De online broker wil met dit partnerschap bovendien de awareness rondom blockchain-technologie vergroten, zodat duidelijker wordt wat de potentie van deze technologie inhoudt.

UEFA experimenteert

Vijftig procent van de kaarten van de Europa League-finale en honderd procent van de Europese Supercup-tickets werden door middel van een op blockchain-gebaseerde app van de UEFA verkocht. Het is voor de UEFA dé manier om replicatie en duplicatie van kaarten te voorkomen en het proces voor de fans bovendien te vergemakkelijken.

Kijkend naar de lange termijn zou op deze manier ook handel op de zwarte markt voorkomen kunnen worden. De prijzen staan vast en het doorverkopen van kaarten kan enkel nog binnen bepaalde marges van het aankoopbedrag. Het stadion betreden met een stadionverbod, wordt bovendien ook een utopie. De kaart staat namelijk gekoppeld aan jouw persoon en door de gedecentraliseerde opslag van data kan veel sneller en veiliger omgegaan worden met de data van de fans. In het geval van een stadionverbod kunnen BVO’s dus data van elkaar makkelijk vergelijken.

Aangezien de data van de bezoekers veiliger wordt opgeslagen, is het niet de vraag of deze tickettechnologie het gaat halen, maar eerder wanneer. Op dit gebied zijn er meerdere organisaties actief aan de slag om software op basis van blockchain te ontwikkelen en in de markt te introduceren.

Roda JC op weg naar volledig ‘crypto-based’?

"Als Het Legioen moet kiezen tussen een Feyenoord-coin of een oliesjeik, dan lijkt het antwoord wel vast te staan"

Libereum is nieuw. Het is een op het Ethereum-platform gecreëerde token, die is ontwikkeld om een netwerk van gebruikers in de sportindustrie op te bouwen en zich meer in het bijzonder op voetbalclubs richt. Deze in Limburg gevestigde organisatie wordt gelinkt aan het tevens Limburgse Roda JC als mogelijk nieuwe eigenaar. De plannen van Libereum zijn groot. Ze halen nu geld op door middel van de verkoop van haar eigen token ‘Liber’, waarmee ze nog in het eerste jaar vier voetbalclubs willen over nemen. Die voetbalclubs zijn gevestigd in verschillende landen. De munteenheid Liber moet uiteindelijk het betaalmiddel zijn bij deze clubs. Niet alleen tickets, maar ook fanclubartikelen en eten en drinken rondom het stadion moeten met Liber gekocht worden.

Spelers en staf worden betaald met Liber en ook sponsors en partners zullen uiteindelijk de club in Libereum betalen. Heeft een niet-Libereum-club interesse in een speler van hen? Dan wordt deze uiteraard voor Liber verkocht.

Opent deze wereld ook deuren voor bijvoorbeeld Feyenoord?

Pierre van Hooijdonk was vorige week duidelijk: alleen een sjeik kan er nog voor zorgen dat Feyenoord structureel aansluiting vindt bij de top. Maar is dat wel zo? Liggen er niet ook mogelijkheden voor de Rotterdammers op dit gebied. Kan deze technologie er niet juist voor zorgen dat Feyenoord in handen blijft van haar geliefde Legioen? Ronaldinho lanceerde vorige week zijn Ronaldinho Soccer Coin, waarmee hij wil zorgen voor ‘hopes, dreams & smiles’. Hoe hij dat wil doen is niet duidelijk, maar dat er geld mee wordt opgehaald staat vast. Geld dat nodig is om volgens Van Hooijdonk de stap terug naar de top te maken. En als Het Legioen moet kiezen tussen een Feyenoord-coin of een oliesjeik, dan lijkt het antwoord volgens mij wel vast te staan...

Hoewel er nu over een aantal cryptovaluta wat vraagtekens bestaan, is de techniek die erachter zit voornamelijk gebaseerd op meer veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid. Het is daarom ook niet een kwestie óf de blockchain-technologie haar definitieve intrede gaat doen in de sport, maar het is meer de vraag wanneer. De technologie zal, net als de mobiele telefoon en het internet, uiteindelijk haar weg gaan vinden en niet meer zijn weg te denken uit onze hedendaagse (sport)maatschappij.


Headerfoto: Shutterstock.com