Inzetten van jonge topsporters als influencers voor je merk: een slimme zet

Als het aan Legendary Lanes ligt, hoeven aanstormende talenten in Noord-Nederland zich binnenkort niet meer druk te maken over financiële middelen. Onze start-up helpt jonge topsporters met sponsorwerving. Daarnaast zorgen we ervoor dat de sporters uit onze 'stal' een uitstekende personal branding hebben. Op het Sportcongres Noord-Nederland, dat we organiseren op donderdagmiddag 23 maart in Martiniplaza (Groningen), gaan we dit concept introduceren aan het grote publiek. De tien sporters uit de stal van Legendary Lanes worden geïntroduceerd, maar er komen ook sprekers aan het woord, die onder andere ingaan op de vraag waarom het zo interessant is om jonge sporters als influencers in te zetten voor het uitbouwen van een merk.

Body & Fit uit Heerenveen, de webshop die gespecialiseerd is in gezonde voeding, sport- en afslanksupplementen, zet influencers al veelvuldig in. Online marketeer Mark Werkman (Body & Fit) vertelt over deze keuze. "Wij gebruiken meerdere vormen van marketing. Onze grootste groep klanten valt in de categorie 18 tot 35 jaar en deze groep is extreem actief op social media. Samenwerken met influencers levert extra bereik, content en sales op. Influencers inspireren en motiveren mensen om hun producten bij Body & Fit aan te schaffen."

"Werkman geeft aan dat ze influencers selecteren op basis van bereik, interactie, activiteit op social media en nationaliteit van de volgers. Daarnaast moet de influencer bij het merk Body & Fit passen. Resultaten worden gemeten door te kijken naar reach, engagement en sales. "Het hangt af van de samenwerking op welke manier dit precies gebeurt. Dit kan direct (door middel van een kortingscode), affliate (op basis van commissie) of door te kijken of je spikes ziet in de sales rondom dagen dat de influencers ingezet worden."

"Een influencer deelt op een innovatieve manier veel van zijn of haar leven, is creatief en eerder extrovert dan introvert"

Volgens Werkman zijn jonge topsporters geschikt als influencer, aangezien ze autoriteit hebben. Dat is de basis van influencen. Echter moeten ze wel voldoen aan de eisen die gesteld worden aan influencers, zoals het hebben van een groot bereik en het actief posten van berichten. "Topsporters zijn natuurlijk veel tijd bezig met zichzelf en de sport, daarom zijn ze ook zo goed. Dit zorgt er echter voor dat ze vaak minder actief zijn op social media of dat hun blog niet up-to-date is", aldus Werkman. Een partij als Legendary Lanes kan ervoor zorgen dat sporters de rol van influencer aan kunnen nemen, zonder dat het ten koste gaat van de prestaties van de sporter.

Potentiële wereldtoppers

Legendary Lanes helpt haar sporters door bijvoorbeeld voor iedere sporter een website te bouwen en een fotoshoot te faciliteren. Daarnaast organiseren we masterclasses waarin de sporters onder andere leren hoe ze fans aan zich kunnen binden via de inzet van social media en hoe ze met een GoPro hun avonturen tijdens een trainingskamp in beeld kunnen brengen. Die GoPro wordt gefaciliteerd door Legendary Lanes en tijdens het trainingskamp worden de gemaakte beelden door Legendary Lanes bewerkt tot een pakkend filmpje. Op deze manier kunnen de sporters de rol van social influencer aannemen, maar nemen wij ze een hoop werk uit handen.

Bij het selecteren van sporters houden we twee dingen in het achterhoofd: de sporter moet een potentiële wereldtopper zijn en de sporter moet het in zich hebben om een influencer te worden. Een influencer deelt op een innovatieve manier veel van zijn of haar leven, is creatief en eerder extrovert dan introvert.

Native gebruikers

"Sporters zijn niet langer afhankelijk van media die aandacht besteden aan sporters, maar kunnen al hun prestaties delen met hun fans, in hun eigen woorden en met hun eigen beelden"

Als influencers kunnen jonge sporters een hoop betekenen voor potentiële sponsoren. Social media analist van het AD, Jaap van Zessen, spreker op het Sportcongres Noord-Nederland, legt uit. "Jongeren kunnen zich makkelijk met jonge topsporters identificeren en de sporters zijn 'native' Snapchat- en Instagramgebruiker. Meer dan de helft van de Snapchatgebruikers is onder de 25 jaar, dus als een sporter van dezelfde leeftijd is, begrijpt hij of zij het platform veel beter. Het voelt heel normaal dat iemand van die leeftijd Snapchat of Instagram gebruikt, terwijl iemand van 35 veel minder gewend is aan deze platformen en het wellicht ook onnatuurlijker overkomt."

"Sporters kunnen via de eigen kanalen een boodschap direct bij hun volgers en fans onder de aandacht brengen en hebben bovendien inzicht in de statistieken van die boodschap. Zij weten wie hun volgers (geslacht, leeftijd, woonplaats) zijn en hoeveel mensen het bericht heeft bereikt. Sporters zijn niet langer afhankelijk van media die aandacht besteden aan sporters, maar kunnen al hun prestaties delen met hun fans, in hun eigen woorden en met hun eigen beelden. Dit betekent dat er ook veel betere afspraken met sponsoren over publiciteit kunnen worden gemaakt."

Fanbase

Meer dan ooit is het voor de aanstormende, relatief onbekende sporter mogelijk om nationale bekendheid te genereren met de juiste personal branding. Wanneer de sporters een eigen fanbase hebben opgebouwd, kunnen zij direct communiceren met hun fans, zonder tussenkomst van andere media. Hierdoor kunnen zij iedere boodschap direct onder de aandacht brengen van hun fans. Als je dit op een eerlijke manier doet en je laat zien waarom een merk bij je past, dan hebben zowel de sporter als de sponsor hier veel voordeel van. 

"Het is bovendien veel transparanter omdat de sporter een sponsor vooraf een bepaald bereik kan garanderen", vervolgt Van Zessen. "Het aantal volgers neemt gedurende een jaar alleen maar toe en je kunt afspreken hoe vaak je minimaal iets deelt van of over een sponsor op kanalen als Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn of op de eigen website. Deze publiciteit is beter dan ooit meetbaar geworden. Zo kan een sporter bijvoorbeeld een oproep doen voor een gesponsord evenement, een campagne of een nieuwe productlijn, of een meet & greet organiseren op de locatie van de sponsor. Of je kunt als sporter een Q&A voor fans doen, voor een bord met alle sponsoren daarop."

"Fans zullen het begrijpen dat sporters sponsors nodig hebben om hun prestaties mogelijk te maken. Zo garandeert de sporter dat de sponsor aandacht krijgt. Fans willen graag een kijkje achter de schermen krijgen: zij willen zien wat je niet live op tv ziet. Als sporters dat soort dingen delen, hebben fans het gevoel dat ze iets extra's krijgen dankzij social media."

Mediarapportage

Als sporters allerlei inspanningen hebben verricht om sponsoren in beeld te laten komen op social media, is het wel belangrijk dat ze dat hen ook laat weten. "In een mediarapportage kunnen ze laten zien hoe vaak het merk is genoemd of hoeveel mensen het bericht heeft bereikt. Dit zijn sponsoren vaak niet gewend, daarom is het goed om te laten zien wat zij terug krijgen voor hun betalingen", vervokgt Van Zessen.

"Ook kan een sporter een geschat bereik geven van zichzelf als merk door middel van monitoringtools. Zelfs radio- en tv-optredens zijn tegenwoordig te meten. Als sporters vooraf duidelijke afspraken maken over de verwachtingen op het gebied van mediabereik, dan kunnen ze op deze manier heel goed duidelijk maken hoe ze aan de verwachtingen hebben voldaan en is de kans op een contractverlenging veel groter."

Een partij als Legendary Lanes helpt sporter bij de gehele sponsoractivatie en neemt dit soort rapportages uit handen. Echter ook als een sporter niet is aangesloten bij een soortgelijke partij, is het mogelijk om dit zelf te realiseren, mits de sporter hier wat energie en tijd in wil steken.

Video: Michel Bletterman stelt zich voor


 

Durven investeren

Naast de mogelijkheid tot het uitbouwen van een merk, is er ook nog een andere reden voor bedrijven om jonge sporters in te zetten als influencer. Nederland heeft altijd bekend gestaan om haar creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Als we talent niet de ruimte geven om tot ontplooiing te komen dan is er geen toekomst voor succes. "Veel mensen zijn bereid je te helpen als je al olympisch kampioen bent, terwijl een jong talent op weg naar de Spelen die hulp veel harder nodig heeft", zei Jochem Uytdehaage ooit al eens.

"We zijn het aan onze stand verplicht om te investeren in jeugd en talent", aldus Jordy Halapiry, sportmarketeer bij PRISM en tevens spreker op het Sportcongres Noord-Nederland. "Talent aan je bedrijf koppelen heeft op meerdere vlakken een uitwerking. Vanzelfsprekend in de (lokale) betrokkenheid die dit weergeeft, maar het zegt vooral ook iets over de mentaliteit van het bedrijf. Het lef hebben om te durven investeren in de droom van een talent is iets waar je moeilijk op tegen kan zijn."

Het voordeel van de support aan talenten is vaak dat er met weinig middelen al veel bereikt kan worden. Ondersteuning in diensten of producten is al iets, maar kijk daarbij vooral naar waar de sporter mee geholpen is zoals mobiliteit, vergoeding van een trainingskamp of aanschaf van materialen.



Positionering en imago

"Er zijn voor jonge topsporters, het bedrijfsleven en de overheid kansen genoeg om samenwerkingen aan te gaan"

Jonge topsporters hebben veel eigenschappen die interessant kunnen zijn voor de sponsor. Oud-turner Herre Zonderland, tevens spreker op het congres, weet als geen ander de koppeling tussen topsport en het bedrijfsleven te maken. "Sporters zijn gewend om doelen te stellen en daar naar toe te werken. Daar komen een paar skills om de hoek kijken als discipline en doorzettingsvermogen om daadwerkelijk de doelen te halen. Het resultaatgerichte is natuurlijk ook ingeslepen bij de topsporter, evenals het hebben van een missie. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. De vraag is bij beide hoe ze hun missie gaan realiseren en wat daarvoor nodig is. De tools en wegen om de betreffende missie te bereiken zijn natuurlijk verschillend, maar het proces an sich niet."

Naast het geven van clinis, presentaties en het maken van bijvoorbeeld blogs en vlogs, ziet Zonderland ook mogelijkheden om sporters mee te laten werken in het bedrijf als een soort maatschappelijke carrière. "Het sponsoren van jonge sporters straalt af op je organisatie. Jonge sporters zijn ambitieus, en gaan ergens voor. Dus voor de positionering en imago kan dat zeker interessant zijn. Daarnaast is het voor de medewerkers motiverend en inspirerend om een topsporter van dichtbij mee te maken, in de hoop dat de bevlogenheid en 'way of life' van de topsporter overslaat op de medewerkers."

Voor de binding tussen de sporter en het bedrijf zijn contactmomenten essentieel. Dit kan fysiek, maar ook digitaal door bijvoorbeeld een Skypemeeting tijdens een personeelsbijeenkomst.

Voorbeeldfiguren

Tot slot zijn jonge sporters ook bij uitstek geschikt om de koppeling met breedtesport te maken. Zet ze bijvoorbeeld in als inspiratiebron voor scholen en sportverenigingen. Kinderen hebben behoefte aan idolen en voorbeeldfiguren. Ze spiegelen zich graag aan helden en vinden daardoor ook de gedrevenheid ergens echt voor te gaan. Het voordeel van jonge topsporters is dat de generatiekloof klein is. Dat helpt om verbinding en aansluiting te krijgen.

Samenvattend liggen er voor jonge topsporters, het bedrijfsleven en de overheid kansen genoeg om samenwerkingen aan te gaan. Hopelijk worden deze kansen steeds meer benut!

Voor informatie over het congres op donderdag 23 maart: www.sportcongresnoordnederland.nl.