2019 is bijna ten einde. Tijd voor een terugblik op de prestaties van 'onze sporthelden' dit jaar. En wat een sportjaar was het! De Sportman en Sportvrouw van het Jaar zijn door NOC*NSF inmiddels bekendgemaakt. Waren deze winnaars ook het meest besproken op online media? Waar liggen de piekmomenten, wat is het bereik en sentiment? OBI4wan zocht het voor je uit.
Uit een longlist van sporters, maakte NOS*NSF op 1 december de genomineerden bekend die kans maakten op de titel: ‘Sportman van het Jaar’ 2019:
De volgende drie vrouwen waren genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van het Jaar 2019’:
Op woensdag 18 december werden in de AFAS Live in Amsterdam Van der Poel en Hassan tot de winnaars verkozen.
Max Verstappen boekte in 2019 drie Grand Prix zeges: in Oostenrijk, Duitsland en Brazilië. Hij kan daarom tevreden terugkijken op een goed seizoen.
Een groot aantal fans op social media leefde dit jaar mee met de Formule 1-coureur. Dat blijkt ook wel uit het aantal (internationale) volgers, likes en tweets op onder andere de officiële social media accounts Twitter en Instagram (2,8 miljoen volgers).
Uit de data blijkt Verstappen met ruim 55.000 berichten veruit de meest besproken Nederlandse sportman dit jaar is. Qua volume laat hij Van Dijk en Van der Poel ruim achter zich. Verstappen was in 2016 al eerder Sportman van het jaar.
Maar ook de andere twee sportmannen waren niet voor niets genomineerd. Uit de data komen duidelijk een aantal piekmomenten naar voren, waarbij de mannen opmerkelijke prestaties verrichtten. De in België geboren wielrenner Mathieu van der Poel won op 21 april de Amstel Gold Race. Veel media berichtten over deze opmerkelijke en onverwachte ritzege.
De rit werd ook door oud-wielrenner Lance Armstrong opgemerkt. Armstrong geeft Van der Poel een compliment en noemt het ‘de beste wielerwedstrijd die hij ooit heeft gezien.’
Voetballer Virgil van Dijk debuteerde in oktober 2015 in het Nederlands elftal, waarvan hij in maart 2018 aanvoerder werd. In augustus werd Van Dijk door de UEFA gekozen tot Europees voetballer van het Jaar.
In juni won Van Dijk met zijn team Liverpool de finale van de UEFA Champions League, waarbij Van Dijk uitgeroepen wordt tot ‘man of the match’. Dit hoogtepunt zorgt voor een duidelijke piek in de berichtgeving.
De nominatie van Van Dijk voor Sportman van het Jaar ging niet onopgemerkt voorbij op social media.
Wielrenster Annemiek van Vleuten was de meest besproken atlete online. Met 50% ‘wint’ ze het qua online berichtgeving van atlete Sifan Hassan en shorttrackster Suzanne Schulting.
Van Vleuten, die momenteel op hoogtestage is in Colombia (en ons daarvan op de hoogte houdt op haar Twitterkanaal), had een topseizoen. De wielrenster werd voor de eerste keer wereldkampioen op de weg en won de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade Bianchi.
Ze deelde onlangs nog een post op Twitter van haar ‘zolderopruiming’, een sympathieke actie waarbij ze voor het goede doel haar oude wielrentenues voor een kleine prijs verkocht. Het bericht haalde regionaal en internationaal de media.
De sportster is trots op haar nominatie, maar ook kritisch op hoe niet-atleten gefocust zijn op de verkiezingen. Soms is het ook een beetje appels met peren vergelijken. Zoals ze zelf omschrijft in deze tweet: ‘we’ve won already’.
De piekmomenten in berichtgeving over de vrouwelijke sporters liggen verspreid over het jaar. Dit wordt mooi weergegeven in onderstaande grafiek, waarin we duidelijk zien dat de sportprestaties van de vrouwen duidelijk overeenkomen met de berichtgeving in de media.
De blauwe lijn illustreert de drie belangrijkste overwinningen van Van Vleuten. De oranje piek in maart laat de piek in berichtgeving zien als Suzanne Schulting als eerste Nederlandse vrouw ooit wereldkampioene shorttrack wordt.
Atlete Sifan Hassan behaalde wereldtitels op de 10 kilometer en 1500 meter. Haar fantastische prestaties leidden overigens tot zowel bewondering als discussie in de media. Net zoals de nominaties en winnaars van het Sportgala altijd veel stof doen opwaaien.
De top 10 is gebaseerd op het online volume (blogs, fora, Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest), het volume op marketing/klantcontactwebsites in Nederland en het positieve sentiment van de berichtgeving. Dit is gemeten over de periode 1 november 2018 tot 1 november 2019. Naast sportman en sportvrouw van het jaar worden ook weer een sportploeg en paralympische sporter van het jaar verkozen. Deze nominaties hebben we niet meegenomen in de analyse.
Headerfoto: M Barratt / Shutterstock.com