Het is geen geheim dat professionele sportclubs als Real Madrid en Ajax, en overkoepelende divisies als de NBA en de Formule 1 hun publiek via YouTube goed weten te bereiken. YouTube is de ideale plek om hoogtepunten en favorieten uit de archieven uit te distribueren, en zelfs hele wedstrijden op te livestreamen. Ook kleinere organisaties en merken kunnen iets leren van de manier waarop de grote spelers in de sportindustrie YouTube succesvol inzetten om grote aantallen kijkers te bereiken, te activeren en vast te houden.
Laten we beginnen met het best bekeken sportkanaal van YouTube aller tijden. Kan je raden over welk kanaal dit gaat? Ik geef een paar hints: het kanaal heeft 88,3 miljoen abonnees, 54% van het publiek komt uit de VS, 86% van de kijkers is man en het kanaal behaalt zo’n 1 miljard views per maand. En weet je het al? Bij ons in Nederland zijn er waarschijnlijk niet zoveel liefhebbers van deze ‘sport’. Volgens Tubular Labs maar 0,4% van hun publiek. Maar het kanaal van de WWE (World Wrestling Entertainment) is het best lopende sportkanaal op YouTube. En dat is het al jaren.
Wat maakt de WWE dan precies de grootste en de beste op YouTube? Er zijn meerdere manieren om dit te benaderen, maar de voornaamste reden is dat ze zeer consequent nieuwe content uploaden.
Regelmatig nieuwe content uploaden is een van de belangrijkste succesfactoren op YouTube. Simpel gesteld; hoe meer je uploadt hoe waarschijnlijker het is dat jouw content wordt ontdekt, aanbevolen en bekeken. Met 600 uur aan nieuwe content, die iedere minuut wereldwijd wordt geüpload, is het moeilijker dan ooit om op te vallen.
Dit is waar de WWE het verschil maakt. Op hun minst actieve dagen uploaden ze minimaal tien video’s. Maar hun dagelijkse gemiddelde is 25 video’s. PER DAG! Een duizelingwekkend aantal. Ze distribueren meerdere formats op hun kanaal, en hebben een mooie balans tussen oudere en nieuwe content. Maar ze leveren altijd de over-the-top, Amerikaanse stijl die hun fans fantastisch vinden.
En tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat als er één ding is waar YouTubers (zowel individuen als bedrijven) mee worstelen (no pun intended), dan is het consistent en regulier uploaden. Dit is waar sportteams en clubs al direct een voordeel hebben boven veel andere creators. Wij zouden het nooit aanbevelen om een vrijwel onhaalbaar, dagelijks uploadschema van 25 video’s aan te houden, maar de beschikbaarheid van content is zelden een probleem voor de professionele sportindustrie. Zelfs buiten het seizoen is er vaak nog veel (archief) content beschikbaar om goed presterende YouTube-formats mee te maken. Startende bij: the listicle (of toplijstje).
Een lijstje van tien hoogtepunten is een ouderwetse manier van het samenbrengen van verschillende stromen content, dat nog stamt uit het tv-tijdperk. Ook op YouTube werken lijstjes nog steeds erg goed. Maar er zijn veel slimme en originele manieren om lijstjes te presenteren. In dit voorbeeld heeft Ajax een lijstje met hoogtepunten geproduceerd om de 75ste geboortedag van Johan Cruijff te vieren. Maar in plaats van een 'Top 10 Beste Moves' of iets dergelijks, hebben ze een 75 beste momenten, carrière overstijgend spektakel van bijna 44 minuten gemaakt. Een geweldige manier om een legende te eren. Maar eveneens een enorm kijktijd en interactie vergarend stuk content. Iets wat zeer positief is op YouTube.
Samenwerking tussen creators is een van de oudste en meest gebruikte YouTube-groeistrategieën en wordt ook wel een crossover genoemd. Doordat beide samenwerkingspartners een nieuw publiek aanspreken, groeien beide kanalen. We hebben veel interessante crossovers gezien, maar de leukste zijn meestal de meest onverwachte.
In dit voorbeeld nemen Formule 1-coureurs het op tegen NBA-legendes in een vrije worp wedstrijdje. De gedrongen, professionele racers tegen de NBA-reuzen. Vermakelijke content waarbij de competitiedrang in beide teams naar boven komt.
Lees ook de blog 'Het geheim achter het enorme succes van de Formule 1 op YouTube'.
Het voorbeeld hieronder is een crossover en een react video tegelijkertijd. Een video waarin de combinatie tussen esports en ‘echte sport’ naar voren komt. In deze video van game producent EA Sports reageren enkele spelers van Real Madrid op hun FIFA 21 in-game spelersstatistieken. Daarmee spreken ze succesvol meerdere publieksgroepen aan. Fans van voetbal in het algemeen, fans van de FIFA gameserie en supporters van Real Madrid. Drie vliegen in één klap dus.
Een andere veelgebruikte manier om publiek te betrekken is met beelden van achter de schermen. Meeliftend op het succes van de Netflix-serie Formula 1: Drive To Survive, is de F1 gestart met het delen van dergelijke content. En dat doen ze door middel van YouTube Shorts. Deze micro-momentjes geven een uniek insiders perspectief in het leven van F1-coureurs, teams en het hele meereizende circus eromheen.
Shorts hebben minimale productiewaarde. Sterker nog, ruwe en ongefilterde content wordt geprefereerd. En Shorts hebben een maximale lengte van één minuut. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een telefoon met een hoge resolutie camera en een internetverbinding. Het is een goedkope en snelle manier van content maken die de fans fantastisch vinden.
Daarnaast is het succesvol maken van Shorts een bredere ambitie van YouTube zelf. En omdat kracht bij te zetten heeft YouTube een fonds van 100 miljoen dollar beschikbaar gesteld om Shorts-makers te ondersteunen.
Alle geleverde inzet om consequent te uploaden, interactief te zijn en goede content te maken moet wel worden beloond door kliks van het publiek. Eén klik leidt naar een weergave en weergaven leiden naar kijktijd. En kijktijd is de belangrijkste succesfactor voor YouTube. Maar om die klik te verdienen, moeten video’s wel opvallen. Dit is waar thumbnails om de hoek komen kijken.
UFC is heer en meester als het op sterke thumbnails aankomt. Alle goede voorbeelden zijn vertegenwoordigd. Close-ups van gezichten met duidelijke, expressieve emotie, veel actie, beweging en felle kleuren. Elk format op het kanaal heeft zijn eigen, herkenbare stijl in zowel opbouw als belettering. Je weet als kijker direct waar de video over gaat.
Een sterke thumbnail maken is een goede start, maar om echt te scoren bij de kijker moet je wel leveren wat de titel/thumbnail combinatie belooft. In andere woorden, krijgen kijkers wat ze verwachten als ze op de video hebben geklikt. Dit is waar menselijke psychologie een rol speelt. We moeten het hierbij kort hebben over het ambiguïteitseffect. Het betekent dat mensen de neiging hebben om eerder te kiezen voor een optie waarbij de kans op een gunstige afloop bekend is, dan een optie waarbij die kans onbekend is. Mensen houden niet van onzekerheid. Hierdoor is men geneigd om uit opties met een gelijk resultaat, te kiezen voor de bekendste (of duidelijkste) optie.
Daarom is het van belang om in de eerste seconden van de video ‘de belofte waar te maken’. Dat betekent dat de video start met het meest spraakmakende moment, of in ieder geval met het teasen van het meest spraakmakende moment. En daarna de aandacht vasthouden door er flink de vaart in te houden. Zodat kijkers aan de video vastgeplakt blijven. Alles om ervoor te zorgen dat de kijker een hoge mate van bevrediging ervaart tijdens en na het kijken van de video.
NBA’s format 'NBA Players React' is een goed voorbeeld van de belofte waarmaken. In plaats van starten met een intro of een leader, bestaan de eerste vijftien seconden van de video alleen maar uit snel na elkaar gesneden reacties van spelers. Zonder daadwerkelijk echt de outstanding play te laten zien. Daarna start pas de rest van de video, waarbij iedere actie voorzien wordt van een reactie. Dit is de manier om het aan te pakken!
We hebben gekeken naar enkele tactieken die de professionele sportindustrie gebruikt om fans over de hele wereld via YouTube te bereiken. Met nooit eerder vertoonde beelden, verrassende samenwerkingen en gebruikmakend van technische optimalisaties zoals consistent uploaden en effectieve thumbnails, weten deze partijen precies hoe ze kijkers meer en langer moeten laten kijken.
Headerfoto: Tom Rose / Shutterstock.com