Toen in 1989 ergens in Parijs een nieuwe televisiezender het levenslicht zag en sporten als bobsleeën, snooker en kunstschaatsen begon uit te zenden, had niemand kunnen vermoeden dat bijna dertig jaar later deze zender 'Home of the Olympics' in zijn logo zou kunnen zetten. Hoe Eurosport de strijd om de gunst van de kijker wil winnen.
Eurosport werd opgericht in 1989 en hoewel er door de jaren heel veel gebeurde met het bedrijf, veranderde er echt veel toen Eurosport vanaf mei 2014 onder de vlag ging vallen van het Discovery Communications. Een jaar later werd namelijk bekend dat dit grootste pay-tv-netwerk in de wereld erin geslaagd was voor 1,3 miljard euro de uitzendrechten van de Olympische Spelen voor de periode 2018 tot en met 2024 te kopen. Dat is de definitieve doorbraak van Eurosport gebleken.
De laatste jaren is de strijd om live uitzendrechten van sport steeds heviger geworden en ook Eurosport doet daarbij zijn duit in het zakje. Het pallet aan sporten is zeer breed. "Bij Eurosport hebben we vijf pijlers: wielrennen, wintersport, motorsport, tennis en de Olympische Spelen. Daar richten we ons vooral op", zegt Gijs Poortman, Head of Eurosport & Product Development Benelux, dat deel uitmaakt van Discovery Communications. "Dus als Eurosport Benelux – en dat geldt ook voor een aantal andere regio’s – kun je deels lokaal je eigen keuzes maken, want het idee is dat er niet één pan-Europese sportfan is. Elk land heeft zijn voorkeuren. Zo heb je Nederlandse sportfans die fan zijn van de MotoGP of die helemaal idolaat zijn van Rossi of Marquez; die wil je aanspreken. Daar gaat die hele brand refresh om. Vergis je niet: motorsport lijkt voor het grote publiek in de Benelux misschien niet zo heel interessant, maar heeft wel degelijk een grote schare trouwe fans. Lokale aanvulling van ons pakket is wat ons betreft de sleutel om in de toekomst dé sportzender te worden."
Cijfers en feiten: het bereik van Discovery en Eurosport • de MotoGP is hét kijkcijfersucces van Eurosport. Deze sport trekt een groeiend aantal jonge mannen naar de zender: tijdens de MotoGP-races steeg de kijkdichtheid in 2016 met 41 procent onder mannen in de leeftijdscategorie 20-49 jaar en bij jonge mannen (20-34 jaar) met 146 procent ten opzichte van het vorige seizoen dat bij Eurosport te zien was; |
Een belangrijk wapen: de Player
Eurosport beschikt over twee zenders (Eurosport 1 en Eurosport 2) en tegenwoordig ook over de Eurosport Player. Die laatste is een belangrijk wapen in de strijd om de gunst van de kijker. Poortman legt uit: "Hoewel we twee zenders hebben, hebben we zo veel aanbod, dat we niet alles op die zenders kunnen uitzenden. Met Eurosport 1 hebben we een volledige distributie in Nederland, dus is dat het platform waarop we onze premiumcontent willen laten zien en zo breed mogelijk aan de man willen brengen. Maar het is dus bijvoorbeeld niet zo dat wielrennen altijd op 1 te zien is."
De Eurosport Player is een voorbeeld van een Over The Top (OTT) aanbod: de maker van de content communiceert via internet rechtstreeks met de consument. Je kunt kijken op verschillende devices, zoals smartphone, tablet en computer, en je kunt beelden gemakkelijk en snel delen.
Poortman: "De Player is strategisch erg belangrijk, want daarmee kunnen we onze content altijd en overal beschikbaar hebben voor de kijker. Tijdens snookertoernooien of Grand Slam-toernooien kun je alles zien; je kunt naar alle banen, alle snookertafels waar gespeeld wordt, kijken. Dat wordt ook heel belangrijk straks voor ons bij de Olympische Spelen. Zeker voor jongeren is het steeds meer een eis dat ze altijd en overal datgene kunnen bekijken wat ze willen. En ja, je moet ervoor betalen, maar wij geloven dat daar echt de toekomst ligt."
Lokale uitzendrechten
Het verhaal 'achter de atleet' vertellen is een van de manieren waarop Eurosport de kijker de komende jaren aan zich wil binden. Poortman: "Voor de Olympische Spelen hebben we 'Millions of journeys, one destination' gecreëerd, waarbij het gaat om het volgen van de atleet bij zijn of haar reis om bij het ultieme einddoel – de Spelen – te komen. Vanuit Discovery is dat ook wie we zijn: vertellers van verhalen. Sport is wat dat betreft natuurlijk het ultieme verhaal. Een mooi voorbeeld van een atlete die wordt gevolgd, is Lindsey Vonn, de Amerikaanse skiester, maar we richten ons uiteraard ook op de atleten uit ons eigen land."
"Wij blijven ons in de eerste plaats richten op het verwerven van lokale uitzendrechten van onze pijlersporten", vervolgt Poortman. "En natuurlijk, maar dat geldt voor alle partijen in de markt, je houdt natuurlijk ook de rechten van andere sporten in de gaten. We doen nu bijvoorbeeld al best veel met voetbal, zoals het EK vrouwenvoetbal deze zomer. Maar als er rechten beschikbaar komen voor bijvoorbeeld EK’s, WK’s of Champions League, dan kijk je altijd of dat op dat moment interessant is, hoewel de prijzen voor voetbal natuurlijk enorm zijn."
'Home of Cycling, Home of the Olympics'
Poortman besluit: "Een voordeel van de Eurosport Player is dat je ook in het buitenland kunt kijken. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je in het buitenland niet naar de Nederlandse Eurosport kijkt, maar naar de Eurosport van het land waar je op dat moment bent. Dat is het idee achter de lokale rechten. Zodra je de grens overgaat, verandert het aanbod van content. Waar we naartoe willen, is dat je een abonnement afneemt voor bijvoorbeeld alleen het wielrennen. Op dit moment is dat nog niet haalbaar, waardoor we de specifieke sportfan nog niet kunnen bedienen, maar die differentiatie gaat er wel komen. We zijn nu Home of Cycling en Home of the Olympics, en om onze CEO David Zaslav te citeren: we willen het Netflix van de sport worden."
Benieuwd naar het hele artikel over Eurosport? Lees dan de nieuwste editie van het SPORTNEXT Magazine. Het magazine telt meer dan 80 pagina's vol met inspirerende verhalen, analyses en achtergronden uit de bijzondere wereld van sportmarketing. Je kunt het magazine hier bestellen.
Foto's: Eurosport