Dinsdag en woensdag worden de laatste wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de Champions League. Ajax plaatste zich eind november tegen AEK Athene al voor de knock-outfase. Na jarenlange afwezigheid overwintert er dus eindelijk weer eens een Nederlandse club in het miljardenbal. Het schept de verwachting dat vanuit Nederland ook na de winterstop met veel belangstelling naar de Champions League zal worden gekeken.
Vorig jaar schreef ik hier al eens dat het aantal geïnteresseerden in de Champions League in landen buiten Europa groter is dan in de Europese landen. Die situatie is niet veranderd en we zien bovendien dat de interesse in Champions League buiten Europa (iets) harder groeit. Ons tweejaarlijkse wereldwijde onderzoek rondom Champions League (in 22 landen) laat voor vorig seizoen een gemiddelde groei in interesse zien van 2% in vergelijking met het seizoen 2016/2017. In Europa was de groei heel licht (1%) en daarbuiten iets groter.
In Europa zeggen bijna vier op de tien mensen (37%) dat ze wel eens Champions League op televisie kijken. Buiten Europa is dat meer dan de helft (51%). Zowel in als buiten Europa is het aantal mensen dat zegt de finale (tussen Real Madrid en Liverpool) te hebben gezien, gestegen. In Europa lag dat aandeel op 48% en buiten Europa op 59%.
De groei zit in Europa voornamelijk in Oost-Europa (vooral de Polen raken steeds meer in de ban van Champions League). De afgelopen jaren zagen we de belangstelling in West-Europa (UK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland) langzaam teruglopen. Dat lijkt vorig seizoen in de meeste landen behoorlijk stabiel te zijn gebleven. Het enige land met een daling in interesse in Champions League is, jawel, Nederland.
In het seizoen 2015/2016 was nog 46% van onze landgenoten geïnteresseerd in de Champions League. Een jaar later kromp die groep naar 43% en in het seizoen 2017/2018 had nog 39% belangstelling voor het toernooi. In twee jaar tijd is de interesse dus met 7% teruggelopen.
Een kwart van de Nederlanders geeft aan de Champions League vooral interessant te vinden als er een Nederlandse club meedoet. Daar kan mogelijk een oorzaak liggen van de dalende belangstelling. In andere West-Europese landen vinden minstens zoveel mensen het belangrijk om een club uit hun eigen land te zien spelen, maar voor Spanjaarden, Engelsen, Italianen en Duitsers is die kans nu eenmaal ook veel groter.
Slechts twee op de tien Nederlanders zien de Champions League als een populaire competitie. Dat is in de andere West-Europese landen gemiddeld bijna twee keer zoveel. Ondanks dat 'we' zelf niet meer vaak een rol van betekenis spelen in de Champions League, zijn Nederlanders toch ook niet erg onder de indruk. Ze vinden de Champions League minder vaak een heel prestigieuze voetbalcompetitie dan onze buurlanden (32% in Nederland versus 41% in de rest van West-Europa).
'Ook de interesse in de Europa League is teruggelopen. De finaleplaats van Ajax in 2017 heeft daar dus niks aan kunnen veranderen'
Wat verder opvalt, is dat we in Nederland nogal individueel zijn ingesteld als het gaat om Champions League volgen. Waar in de andere West-Europese landen vaak samen wordt gekeken met een partner (40%) of vrienden (30%), kijken Nederlanders in grote meerderheid helemaal alleen (42%). Ze doen dat dan ook bijna altijd thuis en gaan bijvoorbeeld niet naar de kroeg voor de Champions League-finale. De sociale omgeving zal er dus ook niet snel voor zorgen dat Nederlanders intensiever naar de wedstrijden gaan kijken.
De UEFA komt in 2021 met een derde Europa Cup-toernooi. De vraag is of de interesse van Nederlanders daarmee wél gewonnen wordt, want we zien ook de interesse in de Europa League de afgelopen seizoenen teruglopen (-6% ten opzichte van twee seizoenen geleden). De finaleplaats van Ajax in 2017 heeft daar dus niks aan kunnen veranderen.
Over een paar maanden weten we of de deelname van de Amsterdammers aan de knock-outfase van de Champions League er wel voor zorgt dat het enthousiasme van Nederland wordt aangewakkerd.
Blauw Research volgt de trends rondom Champions League al 18 jaar. In het UEFA Champions League Insights rapport kun je alles lezen over de laatste ontwikkelingen. Het rapport is gratis te downloaden.
Headerfoto: Review News / Shutterstock.com