Jaarlijks reizen duizenden talentvolle sporters naar Amerika om een topsportprogramma te combineren met het volgen van een opleiding aan een gerenommeerde universiteit. Niet alleen vanuit sportief oogpunt, maar ook voor een professionele carrière biedt een sport studiebeurs veel mogelijkheden. Een perfecte match tussen student en universiteit is hiervoor wel cruciaal. Pedro Mol, tussen 2010 en 2014 zelf actief als student-atleet in North Carolina, startte daarom Slamstox, waarmee hij ambitieuze studenten helpt de juiste universiteit te vinden. In dit artikel geeft hij antwoord op vijf vragen over het jaarlijks populairder wordende fenomeen.
Even terug naar de periode 2010-2014. Hoe heb je de combinatie van studie en sport in Amerika zelf ervaren?
Mol: "De combinatie van studie en sport in Amerika heb ik persoonlijk als zeer competitief en leerzaam ervaren. Amerika is een van de weinige plekken ter wereld waar deze combinatie op professionele wijze gemaakt kan worden na je middelbare school. Je sport op hoog niveau en daarnaast ben je student. Deze combinatie van ‘student-athlete’ is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar brengt je wel heel veel perspectief in de toekomst."
"Los van het sporten en het studeren was voor mij de ervaring misschien nog wel belangrijker. De internationale vrienden, het netwerk dat je opbouwt, de Amerikaanse sportcultuur, de discipline, team atmosfeer, het harde werken en het vele reizen door Amerika naar wedstrijden en toernooien. Al deze dingen bereiden je optimaal voor om een vervolgstap te maken in je carrière!"
Is een sport studiebeurs in Amerika voor iedereen weggelegd?
"Amerika is het land van kansen en mogelijkheden. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in zowel Division 1, Division 2, Division 3, NAIA en Junior Colleges om studiebeurzen te verdienen. Je kunt beurzen verdienen voor je sportprestaties, maar ook op basis van studieresultaten. In Amerika worden deze beurzen echt gereserveerd voor de studenten en atleten die voor die specifieke universiteit waarde toevoegen."
"Per team is er een 'scholarship limit' die bepaalt hoeveel studiebeurzen een coach mag uitgeven. Het is dus niet zo dat iedereen zomaar een studiebeurs kan krijgen. Met goede punten op school, hoge test scores en sterke sportieve prestaties kun je zeker kans maken op goede beurzen. Het niveau moet dan wel passend zijn voor de universiteit die je uitzoekt."
In welke sporten zijn Nederlandse student-atleten in Amerika veelal actief?
"Je kunt in Amerika voor 35 verschillende sporten een sport studiebeurs krijgen, zelfs voor beachvolleybal en gaming! Wij helpen met name student-atleten voor voetbal, field hockey, tennis, atletiek, zwemmen en golf. Ook hebben we wel eens ‘exotische’ sporters geholpen met onder andere paardrijden, schaken, roeien en schoonspringen."
"In de echte Amerikaanse sporten zoals basketbal, American football en baseball, is het voor Nederlanders enorm lastig om een goede sportbeurs te krijgen. Een gemiddeld college team wint soms zelfs van het Nederlandse team. In Amerika zijn er ook veel meer sporters actief. En de echte atleten kiezen vaak voor één van die drie sporten, waardoor de voetballers, tennissers en hockeysters uit Europa juist extra kans maken op beurzen doordat ze internationaal competitief zijn."
'Het schoolsysteem in Amerika is erop gericht het maximale uit jezelf te halen'
Wat levert een scholarship in Amerika voor je op als persoon?
"Een scholarship in Amerika levert veel meer op dan een financieel voordeel en een leuke studententijd. Je komt terecht in een systeem dat volledig ingericht is om het maximale uit iemand te halen. Zowel op studiegebied als op sportgebied."
"Het systeem in Amerika is volledig gericht op de combinatie van een studie en topsport en dat is erg gaaf om daar onderdeel van uit te maken. Daarnaast is er het sociale aspect. Je ontmoet mensen van over de hele wereld. Je leert omgaan met verschillende culturen en met mensen van totaal verschillende afkomsten. Je leert hier veel van als persoon omdat je gedwongen wordt jezelf aan te passen. Je ontwikkeling als persoon staat centraal tijdens jouw ‘student-athlete’ periode en dat is iets, als je er goed mee omgaat, waar je in een later stadium alleen maar profijt van hebt. Daarnaast reis je veel, leer je goed om te gaan met time management en draag je bij aan een groter doel; jouw universiteit vertegenwoordigen!"
"Heel veel student-athletes zijn na hun tijd in Amerika ook succesvol op andere vlakken dan sport en studie. Ze worden vaak uitgekozen voor goede banen bij bedrijven, beginnen eigen ondernemingen of gaan verder in de sportwereld. Afgelopen jaar hadden we zelfs een jongen die stage mocht lopen bij Facebook, en daar uiteindelijk is gaan werken in Californië! De discipline, teamsport mentaliteit, gedrevenheid, etcetera. Het zijn allemaal kwaliteiten die je nodig gaat hebben om succesvol te worden na je tijd als student-athlete."
'Als college tennis een land zou zijn, had het de meeste spelers in de top 300 van de ATP-Tour van alle landen'
Als een talentvolle sporter er niet in slaagt meteen topsporter te worden, welke voordelen biedt een scholarship dan voor een latere professionele carrière?
"Een scholarship geeft je de mogelijkheid om langer door te gaan met je carrière vanuit een financieel oogpunt. Niet alle topsporters schitteren al op jonge leeftijd. Sommige tennissers hebben langer nodig om hun speelstijl te ontwikkelen. Sommige golfers hebben langer nodig om de technieken erin te slijpen. Topsport is duur. En een scholarship kan wat druk weghalen zodat je door kunt gaan met jouw droom nastreven: het maximale eruit halen."
"Er zijn enorm veel voorbeelden van professionele sporters die in het verleden actief zijn geweest in het college systeem. Meer dan 60 professionele golfers uit de top 100 van de wereld hebben college golf gespeeld. Als college tennis een land zou zijn, had het de meeste spelers in de top 300 van de ATP-Tour van alle landen."
"Jaarlijks worden heel veel voetballers, basketballers, american football-spelers en baseball-spelers gedraft voor de pro leagues. In Amerika wordt het college systeem ook gezien als de nummer 1 pool voor professionele atleten. Tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016, bestond het Amerikaanse team uit ruim 500 sporters. Meer dan 400 kwamen uit het college systeem!"
"Mooie voorbeelden uit Nederland zijn onze zwemmer Nyls Korstanje, die een wereldrecord zwom en vervolgens vertrok naar NC State University, maar nog steeds nauw samenwerkt met de Nederlandse zwembond. Tennisster Arianne Hartono won afgelopen jaar de NCAA singles championships en staat nog geen jaar later bij de beste 10 speelsters van Nederland en wint internationale toernooien. Voetballer Wouter Verstraaten maakte via ons de overstap van PSV naar University of the Pacific en werd uitgekozen voor de MLS Combines. Nu werkt Wouter bij ons om nieuwe voetballers dezelfde kans te geven. Dat zijn enorm leuke verhalen waar wij als bedrijf graag een bijdrage aan leveren!"