De halve finale op Roland Garros tegen Serena Williams in 2016 was de definitieve doorbraak van Kiki Bertens. Ondanks verlies wist ze door haar prestaties tijdens het toernooi voor het eerst in haar carrière een top 30 notering te bereiken. Nu, ruim 2,5 jaar later, stunt ze opnieuw door een top 10 positie in te nemen en maakt ze deze week haar debuut op de WTA Finals in Singapore. Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van de 26-jarige pupil van Raemon Sluiter?
In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hen opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!
Begin deze maand bereikte Bertens als vierde Nederlandse tennisster ooit de mondiale top 10 in het tennis. Pas drie Nederlandse vrouwen gingen haar voor. Kea Bouman belandde in de top 10 nadat ze in 1927 als eerste Nederlandse ooit Roland Garros won. Na haar wisten alleen nog Betty Stöve en Brenda Schultz bij de beste tien op de wereldranglijst te komen.
Afgelopen maand plaatste Bertens zich als nummer 9 voor de WTA Finals in Singapore na een spannende kwalificatie. In Singapore werd ze vrijdag tijdens het prestigieuze tennisgala bekroond met de ‘Most Improved Player of the Year’ award.
Bij de start van het toernooi gooide ze hoge ogen door te winnen van de nummer 2 van de wereld Angelique Kerber. Nadat ze met 6-1 en 2-0 in de tweede set achterstond, vocht ze zich terug – mede dankzij de peptalk van haar coach – en won uiteindelijk na een bloedstollend gevecht in de derde set. Eindscore: 1-6, 6-3 en 6-4. En dan te bedenken dat ze geluk heeft gehad om plaatsing voor de Finals af te dwingen, nadat Simona Halep zich had afgemeld vanwege een blessure.
Kiki heeft dan ook een succesvol jaar achter de rug. Op de Australian Open, Roland Garros en US Open bereikte ze de derde ronde. Op Wimbledon behaalde ze zelfs de kwartfinale, terwijl gras niet eens haar favoriete ondergrond is. Op 8 oktober kwam ze in de top 10 van de wereldranglijst, terwijl ze dit jaar als nummer 31 in ging. Kiki twitterde er zelf over: ‘Never really thought I could achieve this. But if you work hard, everything is possible’.
En dat Kiki er hard voor heeft moeten werken is een feit. Vooral mentaal heeft ze hard moeten werken om te staan waar ze nu staat. In 2014 werd zelfs een mogelijke kankerdiagnose bij haar vastgesteld, maar na een jaar bleek gelukkig dat het om een goedaardig gezwel op haar schildklier ging. In 2015 valt ze dan ook buiten de top 100 en heeft het mentaal zwaar. In 2016 krabbelt ze weer op met als hoogtepunt de halve finale van Roland Garros.
Maar na dit succes kreeg ze weer een terugval en werd in de volgende Grand Slam-toernooien steeds vroegtijdig uitgeschakeld. Faalangst, paniekaanvallen en een gebrek aan geloof – vooral in zichzelf – speelden haar parten. Ze besloot om, samen met haar coach, het roer om te gooien en volledig te gaan leven als prof. En dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.
'Bertens is bij uitstek een rolmodel voor jonge meiden die de interesse in tennis (weer) kan laten terugkomen en kan laten zien dat, zelfs na tegenslag en onzekerheid, je je doelen kunt bereiken als je er maar hard genoeg voor werkt'
Een van de belangrijkste succesfactoren in het verhaal van Bertens is misschien wel haar coach Raemon Sluiter.
Na haar moeilijke periode in 2015 was ze gebrand om een nieuwe start te maken en heeft hiervoor de oud-tennisprof ingeschakeld. Dit bleek een goede zet te zijn en Kiki klom onder zijn vleugels van de honderdste plek naar de tiende plek. Hij vervult de functies van trainer, mental coach en perschef ineen en dat blijkt goed te werken in het toch al kleine maar hechte Team Bertens. Ook afgelopen maandag bleek hij van onschatbare waarde te zijn na de knappe overwinning op Angelique Kerber met zijn magische woorden: ‘Let’s go meissie. Come on.’
En hij heeft nog een speciale gave; hij blijkt een goed gevoel voor humor te hebben op Twitter met bijna 50.000 volgers en noemt zichzelf dan ook de ‘schijtlollige ex-tennisser’. Ook hier heeft Kiki blijkbaar van geleerd en doet het inmiddels met ruim 30.000 volgers op Twitter en 41.000 op Instagram.
Commercieel gezien is Bertens natuurlijk zeer interessant. Maar toch is er geen waslijst aan sponsors. Wel heeft ze sinds 2016 een sponsordeal met FOX Sports.
FOX is natuurlijk een mooie sponsor en zendt al haar wedstrijden uit. Jammer voor de kijker dat het niet op het open net is, maar begrijpelijk gezien het verdienmodel van FOX.
Ook niet geheel onbelangrijk: naar verwachting heeft Bertens inmiddels al 5 miljoen euro aan prijzengeld in de wacht gesleept. Alleen al met de WTA Finals is ze zeker van 131.000 euro voor deelname en nog eens 132.000 euro door de zege van afgelopen maandag. Als ze vandaag wint van Sloane Stephens – als vijfde geplaatst – is ze bijna zeker van de halve finale en kan ze bijna 400.000 euro op haar rekening bijschrijven.
De winnares van de WTA Finals - wat ook wel bekend staat als het toernooi met dé pot prijzengeld van het jaar - mag naar huis met nog eens 1,5 miljoen euro. Het staat buiten kijf dat er voor Bertens – zowel op sportief als commercieel vlak – een lucratieve toekomst in het verschiet ligt.
'Kiki is Kiki – ook op de rode loper – en daar mogen wij als Nederlanders trots op zijn'
Maar naast alle commerciële aandacht moeten we ook niet vergeten wat de maatschappelijke impact van Kiki kan zijn. Ze is bij uitstek een rolmodel voor jonge meiden die de interesse in tennis (weer) kan laten terugkomen en kan laten zien dat, zelfs na tegenslag en onzekerheid, je je doelen kunt bereiken als je er maar hard genoeg voor werkt. Cruciaal hierin is het vinden van de juiste mensen om je heen die je motiveren, inspireren en op de nodige momenten een goede peptalk geven.
En wat wij zo leuk aan haar vinden; ze blijft gewoon lekker zichzelf. Niet overdreven gekreun op de baan of in aparte tennispakjes. Kiki is Kiki – ook op de rode loper – en daar mogen wij als Nederlanders trots op zijn.