Suuz Amijs

Na jarenlange ervaring in de fitnessbranche en als Manager Events bij sportmarketingbureau Triple Double is Suuz sinds twee jaar eigenaar van Buro22.

Door Suuz Amijs

De top 11 vrouwen(teams) in sport van 2019

Het einde van het jaar is in zicht dus hoogste tijd voor de lijstjes. Ons al druk vergapend aan de overvolle sportkalender van 2020, blikken we toch nog even terug op een fantastisch sportjaar 2019. Welke prestaties, sporters, merken en campagnes vielen ons op? In willekeurige volgorde een top 11.

The Force is Grace brengt teamprestatie in turnen voor het voetlicht

Precies 222,354 punten waren op de WK turnen in 2015 voldoende voor de Nederlandse dames om zich, na 40 jaar, te plaatsen voor de Spelen van Rio. Een unieke prestatie die uiteindelijk resulteerde in een zevende plek tijdens de teamfinale. Maar dit is waarschijnlijk niet de prestatie die je je herinnert als je terugdenkt aan het dames turnen in Rio. Dat is toch écht de gouden balkoefening van Sanne Wevers. Een historische prestatie. Echter wordt het turnen mede hierdoor vaak gezien als individuele sport. Met het platform The Force is Grace wil de KNGU juist ook de teamprestaties voor het voetlicht brengen.

Aurora Games; vrouwen in de spotlights

De Aurora Games 2019, een zesdaags sportevenement alleen voor vrouwelijke atleten, werd eind augustus voor het eerst georganiseerd in Albany, New York. Een internationaal multi-sport event met 150 deelnemers, verdeeld over 7 sporten. De opzet was simpel: team America - bestaande uit sporters uit Noord-Zuid Amerika en Canada - en team World. In zes dagen namen atleten in tennis, turnen, basketbal, ijshockey, kunstschaatsen, beachvolleybal en tafeltennis het tegen elkaar op, met uiteindelijk één winnaar.

#1YearToGo tot Paralympics; de atleten die Nederlandse harten gaan veroveren

We spelen deze week een klein beetje vals, want niet vanaf vandaag maar pas vanaf aankomende zondag duurt het nog precies een jaar voordat de Paralympische Spelen beginnen in Tokio. Women's Next verschijnt traditiegetrouw op woensdag, iets te vroeg dus voor dit #1yeartogo moment, maar dat belet mij niet om net zoals bij de Olympische Spelen alvast vooruit te blikken.

Zij fluit top

Een primeur in de Europese Super Cup volgende week woensdagavond; de wedstrijd tussen Champions League-winnaar Liverpool en Europa League-winnaar Chelsea wordt geleid door een vrouwelijke arbiter. Stéphanie Frappart is door de UEFA aangesteld om de wedstrijd in Istanbul te fluiten. Geen onbekende voor ons, de Française gaf de Amerikanen immers een strafschop in de WK-finale van de Oranjevrouwen. Ook werd Frappart eerder dit jaar de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Ligue 1. De UEFA hoopt dat door toegewijde scheidsrechters zoals Stéphanie een nieuwe generatie vrouwen enthousiast wordt over de mogelijkheden die er voor ze zijn.

#1YearToGo tot Tokio; tijd voor merken om wakker te worden

Het is een gegeven dat merken iedere vier jaar (te) lang wachten om een sponsorship aan te gaan met olympische atleten. Pas als de olympische koorts op z’n hevigst is of als zelfs de eerste medailles reeds zijn binnengehaald, gaan merken letterlijk inhaken. Waarom alleen de finish benutten als je er als merk ook de hele wedstrijd en alle trainingen bij kan zijn? Misschien is het daarom goed om bedrijven nu, vandaag precies #1YearToGo tot Tokio2020, wakker te schudden.

Laat je niet ontmoedigen door het succes van de OranjeLeeuwinnen

De Oranjevrouwen hebben het gewoon geflikt; de halve finale van het WK én een ticket naar de Olympische Spelen in Tokio. Het vrouwenvoetbal krijgt, na het succes van 2017, opnieuw een enorme boost. Dat kan niet anders. Steeds meer grote BVO’s tonen interesse in het starten van een vrouwenelftal. Ik hoop dan ook van harte dat we de komende jaren niet meer hoeven te schrijven over hoe moeizaam het gaat in de Eredivisie, maar over alle talenten die vanuit de Nederland Europa gaan veroveren. En ik hoop ook dat andere sporten en bonden inspiratie halen uit het (media)succes van de Oranjevrouwen.

Hoe CrossFit uitgroeide tot een serieuze speler in de sportwereld

Voor iedereen die dagelijks door social media scrollt, is er geen ontkomen aan; CrossFit. Of het nu je buurman is die een poging waagt of een vriendin die zich in een zogeheten Crossfit Box helemaal uitleeft. CrossFit is geen hype maar een serieuze speler in de sportwereld. En ja, ook ik ben om. Nou ja, deels dan. Want waar de meeste mensen dagelijks tijd doorbrengen om nog beter, sneller en sterker te worden, ben ik vooral geïntrigeerd door de commerciële kant van CrossFit.

Breng jezelf in beeld

Het gaat goed met de vrouwensporten! Laat ik dit blog eens lekker positief beginnen. Want er komen momenteel mooie dingen voorbij. Kiki Bertens die geschiedenis schrijft door naar de 4e plek op de wereldranglijst te klimmen. En wat dacht je van het behalen van de WK-limiet door Lisanne de Witte en Sifan Hissan, de Volleyball Nations League die deze week van start gaat in Servië en Anna van der Breggen die de Ronde van Californië op haar naam schrijft?

Olympische Spelen maakt zich klaar voor nieuwe generatie

Breakdance op de Olympische Spelen in 2024. Voor velen is dat nog even wennen. De meningen zijn dan ook verdeeld, maar ik ben enthousiast! Want in de tijd dat ik nog wel eens een poging waagde halsbrekende toeren uit te halen op de dansschool, dacht niemand dat het mogelijk was dat breakdance ooit olympisch zou worden. Maar eerlijk is eerlijk, we kunnen er in deze tijd niet meer omheen. Als vast onderdeel van de verzamelgroep Urban Sports is breakdance wereldwijd populair en biedt de sport genoeg mogelijkheden om verder te professionaliseren. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor parkour in de toekomst. En wat dacht je van esports?

De warming-up richting het WK vrouwenvoetbal is begonnen!

60.739 toeschouwers zagen FC Barcelona Femení op 17 maart in het Wanda Metropolitano drie punten inlopen op koploper Atletico Madrid. Een nieuw wereldrecord voor een wedstrijd tussen twee vrouwenclubs. Vrouwenvoetbal is dus niet slechts een 'gimmick', zoals ik het een presentator van BNR afgelopen vrijdag nog hoorde noemen. Wellicht een poging om de luisteraar te prikkelen, maar een term die hij niet meer zal gebruiken na een blik op de prachtige foto’s van het volle stadion in Madrid.

#Heldinnen

Aan wie denk jij bij het lezen van deze titel? Wie is voor jou een heldin? Een wereldverbeteraar, een atleet of bijvoorbeeld toch een actiefiguur uit een stripverhaal? Het thema van Internationale Vrouwendag a.s. vrijdag 8 maart bracht me aan het denken. Want wat maakt iemand een held of heldin?

Nieuwe generatie sportieve filmsterren staat in de startblokken

In mijn Twitter tijdlijn zag ik vorige week de nieuwe campagne van Porsche met Dafne Schippers voorbijkomen. Ik dacht meteen; wauw, waarom zien we dit niet vaker? En dan bedoel ik niet de inzet van atleten in commercials, hoewel het er altijd meer mogen zijn wat mij betreft, maar de filmische uitstraling van deze reclame spreekt direct tot de verbeelding. Schippers als internationale filmster.

Gelukkige vrouwen in de sport dag!

Happy National Girls & Women in Sports Day! Nou ja, voor iedereen in Amerika dan. Daar is deze eerste woensdag van februari al 33 jaar, sinds 1987, een feestdag. Een dag die in het leven werd geroepen om volleybalster Flo Hyman te eren vanwege haar prestaties, maar met name vanwege haar werk voor gelijkheid binnen de sport. Vanaf dat moment worden jaarlijks alle vrouwelijke atleten geëerd, niet alleen om hun sportieve prestaties te benadrukken maar zeker ook om aandacht te blijven vragen voor gelijkheid en toegang tot sport voor alle vrouwen. Is dat nodig dan?

De jongens tegen de meisjes

Mannen zijn sterker dan vrouwen. Ja, het raakt mij als vrouw ook om dit te moeten schrijven, maar het is nu eenmaal zo. Oké, niet alle mannen zijn daadwerkelijker sterker, maar anatomisch gezien wel. De hoeveelheid testosteron, een grotere longinhoud en meer hartvolume zijn drie fysieke kenmerken die bepaald hebben dat mannen sterker zijn dan vrouwen. Dat is ook de reden dat mannelijke sporters andere resultaten behalen dan vrouwen. Wie herinnert zich niet de uitspraak van John McEnroe over Serena Williams dat wanneer ze tegen mannen zou spelen ze nummer 700 van de wereld zou staan. De vraag 'moeten mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen binnen de sport' lijkt dan ook uitgesloten. Of toch niet?