Marktonderzoeksbureau Markteffect duikt voor SPORTNEXT en Sport & Strategie regelmatig de sportmarkt in voor een peiling. In de rubriek De Sportpeiling presenteren we de resultaten hiervan. In de derde aflevering behandelen we de betrokkenheid van (niet-)sporters bij de politiek. Dit is één van de resultaten uit onderzoek naar de impact van sport in het sociale domein, dat Markteffect samen met Triple Double uitvoerde.
Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht - op 22 november mogen we allemaal weer naar de stembus - werpen we een blik op hoe geïnteresseerd niet-sporters, reguliere sporters en intensieve sporters zijn in de politiek. Wie Markteffect onder de niet-sporters verstaat, spreekt voor zich. 30% van het panel antwoordde namelijk met ‘nul’ op de vraag “Hoeveel uur per week sport u intensief waarbij u zwaarder gaat ademen, hijgen of zweten?”. De reguliere sporters zijn mensen die maximaal 2,5 uur per week sporten. Deze groep wordt gevormd door 49% van het panel en is daarmee het grootst. De intensieve sporters werken zichzelf 2,5 tot 5 uur per week in het zweet en zijn samen goed voor 22% van het totale panel.
En wat blijkt? Voor een gesprek over de plannen van Omtzigt, over Frans Timmermans als lijsttrekker van GroenLinks/PvdA of over de aanstelling van Wopke Hoekstra als Commissaris voor de Europese Green Deal, kun je het beste aankloppen bij een intensieve sporter. Van hen geeft 70% namelijk aan dat zij redelijk tot zeer geïnteresseerd zijn in de politiek. Dat is bijna de helft meer dan bij de reguliere sporter (58%) en de niet-sporter (49%).
In hoeverre bent u geïnteresseerd in de politiek?
Leidt interesse in de politiek bij sporters dan ook daadwerkelijk tot stemgedrag? ‘Ja’, luidt het antwoord. Van de intensieve sporters is slechts 7% (zeker) niet van plan om te gaan stemmen, terwijl dit bij niet-sporters om maar liefst 19% gaat.
Bent u van plan te gaan stemmen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023?
Geheel verrassend is het na het lezen van deze resultaten dan ook niet dat het vertrouwen in de vorige regering het hoogst is bij de intensieve sporters. 37% van hen zegt redelijk tot zeer veel vertrouwen in onze huidige leiders te hebben. De reguliere sporters kijken daar met 36% zo goed als hetzelfde naar. Slechts 23% van de niet-sporters heeft zeer of redelijk veel vertrouwen in onze leiders.
Hoeveel vertrouwen heeft u in de Nederlandse regering?
Kortom: hoewel veel huidige verkiezingsprogramma’s weinig ruimte maken voor sport, zouden politieke partijen er wel degelijk goed aan doen om zich (ook) op de sporter te richten. Veel sporters zeggen immers te gaan stemmen en geven aan meer vertrouwen in de politiek te hebben dan niet-sporters.
Headerafbeelding: Stoqliq / Shutterstock.com