In de week waarin de Nationale Sportweek en bijbehorende Sportactie van start ging, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.
Het nieuwe stadion van Feyenoord is een stap dichterbij. Deze week gaf de club groen licht een technisch ontwerp van het nieuwe stadion te maken. Daarmee is een van de laatste stappen genomen, voordat er vergunningen aangevraagd kunnen worden. Algemeen directeur Mark Koevermans van Feyenoord zegt op de clubsite het volgende: “De weg is nog lang en we zijn er zeker nog niet. Maar de afgelopen maanden zijn wel goede stappen gezet, die de club en het stadion het vertrouwen geven dat we het nieuwe stadion voor elkaar kunnen krijgen.”
De gesprekken over een nieuw stadion voor Feyenoord lopen al jaren en er zijn al diverse onderzoeken verricht. Volgens Feyenoord is Feyenoord City, zoals het nieuwe onderkomen moet gaan heten, haalbaar hoewel er nog veel moet gebeuren. “Dit geldt voor de bouwkosten, de financiering en de business case”, somt Koevermans op. Als alles volgens planning verloopt, kan er in 2022 begonnen met de bouw waarna drie jaar later het stadion wordt geopend.
De Turkse tv-presentator en mediamagnaat Acun Ilicali wordt voor een bedrag van 8 miljoen euro mede-eigenaar van Fortuna Sittard. Hij krijgt 60 procent van de aandelen in handen. De deal zou binnen enkele weken worden goedgekeurd door de KNVB, meldden diverse media deze week. Al sinds vorig seizoen wordt er gesproken over een (gedeeltelijke) overname van Ilicali. De Turk is goed bevriend met Isitan Gün, de huidige eigenaar van Fortuna Sittard. Gün betaalde in 2016 nog zo’n 1,4 miljoen euro voor een belang van 85 procent in de Limburgse club. Hij zou dus flink cashen bij een verkoop. Maar de miljoenen winst wil Gün laten omzetten in een achtergestelde lening, zodat Fortuna Sittard blijft beschikken over de middelen om verder te groeien.
De roep om meer aandacht voor het belang van sport en bewegen lijkt in Den Haag gehoord. Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota komt namelijk duidelijk naar voren dat het kabinet de maatschappelijke betekenis van sport erkent. Opvallend is ook de focus op preventie en gezondheid in de begrotingsplannen. NOC*NSF reageerde al verheugd op de plannen, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een moeilijk jaar voor de sport en vraagt daarom om passende steun voor de sportsector.
Het al eerder aangekondigde Steunpakket 3.0 vormt uiteraard een belangrijk onderdeel van de Miljoenennota. Dit pakket bestaat uit 11 miljard euro aan uitgaven en 1,5 miljard euro aan vervroegde investeringen. Los van dat steunpakket valt op dat het kabinet extra aandacht schenkt aan preventie omdat dit van belang is voor de toekomst van de zorg. Door het stimuleren van een gezonde leefstijl, met sport en bewegen als belangrijk onderdeel, wordt de gezondheid van mensen verbeterd en kunnen ook de zorgkosten worden verlaagd. Het kabinet stelt daarom voor 2021 12 miljoen euro extra beschikbaar om via gemeenten en lokale organisaties de ambities van het Nationaal Preventieakkoord versneld te realiseren. In 2022 stijgt dit budget zelfs naar 16 miljoen euro. Voor het Nationaal Sportakkoord trekt het kabinet in 2021 via subsidies en opdrachten in totaal 77,5 miljoen euro uit.
Juridisch dienstverlener ARAG verlengt de partnerovereenkomst met KNVB scheidsrechters met nog twee jaar. Dat hebben ARAG en de KNVB bekend gemaakt tijdens de live-uitzending van de Dag van de Scheidsrechter. ARAG blijft tot ten minste 2024 partner van de scheidsrechterstak. ARAG is al sinds 2011 verbonden als partner van de KNVB scheidsrechters en verlengt nu het contract voortijdig. De huidige overeenkomst zou aflopen in juni 2022, maar de nieuwe overeenkomst verbindt de twee partijen ten minste aan elkaar tot het einde van het seizoen 2024.
Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, spreekt van een fantastisch teken van loyaliteit van ARAG. “Dat ARAG, dat al zo lang partner is van onze scheidsrechters, nu heeft aangeboden de overeenkomst vroegtijdig te verlengen, is een geweldige impuls voor de scheidsrechters, de bond en het Nederlandse voetbal in het algemeen. We zijn blij dat we deze duurzame relatie nog zo lang kunnen voortzetten.”
We sluiten af met een opmerkelijk bericht uit Duitsland. Een Duits voetbalteam verloor afgelopen weekend met maar liefst 37-0, omdat het niet te dicht in de buurt van de tegenstander wilde komen. De spelers van SG Ripdorf, er stonden er maar 7 op het veld, hielden zich ook op het veld aan de regels van social distancing. De tegenstander van SG Ripdorf, SV Holdenstedt II, was recentelijk bij een andere wedstrijd in contact gekomen met iemand die positief was getest op het coronavirus. De spelers wilden daarom geen risico nemen besmet te raken.
Headerfoto: OMA/Gemeente Rotterdam