In de week waarin CrossFit vele sponsors, waaronder Reebok, zag weglopen vanwege omstreden opmerkingen van de topman over de dood van George Floyd, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.
Terwijl de coronacrisis nog steeds in volle gang is, kwam Deloitte deze week met een nieuw rapport waarin is berekend dat in het Europese voetbal vorig seizoen een recordomzet is gedraaid. De omzet bedroeg 28,9 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan in het seizoen 2017/’18. Niet geheel verrassend zijn de vijf grootste competities verantwoordelijk voor het merendeel van de omzet. De Premier League was met 5,9 miljard de grootste, gevolgd door de Spaanse Liga (3,4 miljard), de Duitse Bundesliga (3,3 miljard), de Serie A in Italië (2,5 miljard) en de Franse Ligue 1 (1,9 miljard). Met name dankzij de goede prestaties van Ajax in de Champions League steeg de omzet van de Eredivisie met 20 procent naar 594 miljoen euro.
Overigens verwacht Deloitte dat de clubs na een omzetdaling dit seizoen vanwege de coronacrisis, in het seizoen 2020/’21 weer meer omzet zullen genereren omdat de 'honger' van voetballiefhebbers naar topvoetbal zo groot is dat de inkomsten vanzelf weer zullen toenemen, ook als de stadions nog een periode dicht moeten blijven.
Er was deze eindelijk ook weer eens goed sportnieuws uit Nederland te melden. Den Bosch heeft namelijk de EK Petanque in 2022 toegewezen gekregen. Een gezamenlijk bid van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), de gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, More2Win en sportevenementenbureau Team TOC werd maandag door de Europese petanquefederatie Confédération Européenne de Pétanque (CEP) verkozen boven een bid uit Spanje.
De Europese Kampioenschappen Petanque 2022 vinden plaats op de Parade. Op het beroemde plein komen 22 overdekte petanquebanen. Naast de wedstrijden, is het de bedoeling dat de toeschouwers onder meer kunnen genieten van lekker eten en drinken, muziek en andere vormen van entertainment. Heel belangrijk is bovendien de maatschappelijke spin-off van het evenement. Eén van de doelstellingen van de EK is om eenzaamheid met name onder ouderen terug te dringen.
Amsterdam is ook volgend jaar verbonden aan EURO 2020, dat met een jaar werd uitgesteld vanwege het coronavirus. In Amsterdam stonden drie groepswedstrijden en een achtste finale op het programma. De gemeente Amsterdam besloot eerder al dat ze ook in 2021 de vier voetbalwedstrijden in de Johan Cruijff ArenA mogelijk willen maken. Ook de Johan Cruijff ArenA heeft bevestigd dat de data akkoord zijn in de agenda. “Voor de Johan Cruijff ArenA is het fantastisch EURO 2020 ook in 2021 in ons stadion te mogen ontvangen. Een mooi vooruitzicht dat vooral in deze onzekere tijden zeer welkom is. In 2021 bestaat de ArenA 25 jaar. Het EK in 2021 wordt zo een prominent onderdeel van ons jubileumprogramma”, zegt algemeen directeur Johan Cruijff ArenA Henk Markerink in een persbericht.
Een van de meest controversiële ideeën in de sport dit jaar gaat deze zomer dan toch in uitvoering worden gebracht. De UFC gaat een week lang verschillende gevechten organiseren op een eiland. Het is echter geen verlaten oord in de Atlantische Oceaan, maar het kunstmatige Yas Island voor de kust van Abu Dhabi. Het idee voor een zogenaamd ‘Fight Island’ ontstond al in maart tijdens het begin van de coronacrisis. Directeur Dana White moest zijn plan na veel ophef terugtrekken, maar hij maakte deze week bekend dat het er dan toch van gaat komen. Op 11, 15, 18 en 25 juli pakt de UFC uit met shows.
Yas Island is voorzien van een octagon, hotels en restaurants. Daarom kunnen sporters en hun (privé)entourage gewoon op het eiland blijven. De UFC is al enige tijd geleden weer hervat, maar veel internationale vechters konden vanwege de restricties nog niet naar de VS reizen. Dat probleem is met Abu Dhabi als locatie nu ondervangen.
Het nieuwe tennistoernooi de Ultimate Tennis Showdown (UTS) is zaterdag van start gegaan. Het alternatieve toernooi is bedacht door Patrick Mouratoglou, de coach van onder anderen Serena Williams. Hij vindt dat tennis zichzelf opnieuw moet uitvinden en hoopt dat zijn toernooi jongeren weer kan interesseren voor tennis. Zo kunnen kijkers tijdens wedstrijden vragen stellen en worden spelers niet meer bestraft als ze emotioneel reageren op de baan. Mouratoglou hoopt zelf de ’toekomst van tennis’ te creëren met zijn toernooi.
Het toernooi van de Fransman duurt vijf weken en wordt georganiseerd op het terrein van zijn eigen tenniscomplex in Nice. Publiek is niet welkom en de partijen worden live uitgezonden. Onder meer Stefanos Tsitsipas en David Goffin hebben hun deelname toegezegd.
De Premier League gaat op 17 juni weer van start en de spelers zullen dan aan de aftrap verschijnen met shirts waarop niet hun eigen (achter)naam staat, maar de woorden 'Black Lives Matter'. Hiermee vragen alle clubs aandacht voor de mondiale strijd tegen racisme. Op de voorkant van het shirt komt zeer waarschijnlijk ook nog een BLM-logo te staan.
Headerfoto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com