Op 6 en 7 oktober strijkt de FIBA 3x3 World Tour Masters - een internationale reeks van basketbaltoernooien voor 3×3-ploegen die elk een stad vertegenwoordigen - voor het tweede jaar op rij neer in Nederland. De beste 3x3 basketballers ter wereld nemen het tegen elkaar op in de iconische Gashouder in Amsterdam, een ruimte die op zo’n manier aangekleed gaat worden dat hij door toernooidirecteur en ex-international Jesper Jobse wordt omgeschreven als “een sportstadion met een festivaldecor.”
Al meerdere jaren is 3x3 basketbal aan een opmars bezig. Sterker nog: het is nog altijd een van de snelst groeiende urban sporten in Nederland en ook wereldwijd wint het nog steeds aan populariteit. De variant van het traditionele basketbalspel wordt gespeeld met twee teams van drie spelers op een half basketbalveld en kent met Nederland een van landen uit de wereldtop. Op de Olympische Spelen van Tokio, in 2021, eindigde Nederland als vijfde. In 2017 en 2018 pakten de Nederlanders een zilveren plak op het WK en in 2016 eindigde het team als derde op het EK. De FIBA 3x3 World Tour Masters in Amsterdam is onderdeel van het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen in Parijs, waar Nederland volgende zomer hoge ogen hoopt te gooien.
Het evenement in Amsterdam wordt georganiseerd door de maatschappelijke organisatie 3x3 Unites, die in 2016 werd opgericht door Jesper Jobse en Mark Schuurman. Met 3x3 Unites willen zij 3x3 basketbal inzetten als middel om jongeren te inspireren en te ontwikkelen en om met maatschappelijke thema’s aan de slag te gaan. Later zijn daar ook internationale projecten bijgekomen, zoals nu de FIBA 3x3 World Tour Masters. “Met zo’n groot evenement hopen we de kracht van 3x3 basketbal nog meer te laten zien en te kunnen benutten”, aldus Jobse. “Nu kunnen we aantonen dat we niet alleen op het veld bij de besten ter wereld horen, maar ook in het neerzetten van een 3x3-evenement als middel om een positieve impact op jongeren te maken.”
De World Tour Masters trekt jaarlijks met zestien evenementen de wereld over en is de grootste commerciële 3x3 basketbaltour. Dat het toernooi voor het tweede jaar op rij ook Nederland aandoet, is voor de ontwikkeling van de sport in ons land een goede ontwikkeling. “Amsterdam is de stad die ons land vertegenwoordigd. Met de World Tour Masters in eigen land, is Amsterdam nu het enige topteam in de wereld dat een ‘thuisevenement’ heeft. Het feit dat het ons lukt om het twee jaar achter elkaar te organiseren en daar ook de financiering voor te kunnen vinden, betekent dat we iets duurzaams aan het opbouwen zijn.”
De aantrekkingskracht van een snelgroeiende, populaire sport, maakt het evenement inderdaad ook voor sponsoren interessant. Zo heeft Unibet zich als naamgevend sponsor aan de editie van 2023 verbonden. Jobse: “Dat is een van de eerste partijen geweest die de commerciële waarde van de World Tour Masters heeft ingezien, ook op basis van de potentie die de sport nog heeft. Ook qua content en uitstraling past het evenement heel goed bij de huidige tijdsgeest en bij de ontwikkeling van sport op digitaal vlak.”
Daarmee slaat Jobse de brug naar hoe de Gashouder – de locatie waar de World Tour Masters in oktober wordt afgewerkt – eruit zal komen te zien. Vaak worden standaard pop-up-stadions als locatie gebruikt voor de evenementen. De Gashouder in Amsterdam daarentegen zal worden omgetoverd tot één van de meest unieke teamsportvenues ooit. “De meeste mensen zullen de Gashouder kennen van een concert of festival met elektronische muziek. Wij gaan laten zien dat we op zo’n locatie echt een ander decor kunnen neerzetten dan je bij sport gewend bent. Het wordt een beetje een combinatie van een sportstadion met een festivaluitstraling, waarbij licht, geluid en beeld een heel belangrijke rol gaan spelen. We zitten vlak voor het Amsterdam Dance Event en van de manier waarop zij de Gashouder willen aankleden voor hun feest, maken wij ook al gebruik. Daarmee bieden we de bezoekers een omgeving waardoor je sport op een andere, unieke manier gaat ervaren.”
De World Tour Masters in Amsterdam zal dus anders zijn dan de toernooien van de reeks die elders in de wereld worden afgewerkt. “Het wordt heel innovatief”, beaamt Jobse. “Dat vinden we leuk, om het op een manier te doen zoals anderen dat nog niet deden. Daar mag je geïnspireerd door raken of je mag ervan denken ‘dit is niet zoals ik het zou doen’, maar het is wél de manier waarvan wij vinden dat deze past bij het karakter van de sport en bij wat we ermee willen bereiken.”
Wil je het evenement op 6 en 7 oktober meemaken? De ticketverkoop is gestart via de website van 3x3 Unites.
Headerfoto: preview van hoe de Gashouder eruit zal komen te zien.