Veel van de grote evenementen die in 2020 op de planning stonden zijn vanwege het coronavirus uitgesteld naar 2021. Dat betekent een bomvolle sportkalender met als blikvangers het EK voetbal, de Olympische Spelen in Tokio en de terugkeer van de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Naast deze evenementen gaan er in 2021 nog veel meer mooie sportevents plaatsvinden, mits de coronamaatregelen het toelaten. In onze sportevenementenkalender zie je in één oogopslag welke wedstrijden en toernooien je niet mag missen.
Tata Steel Chess Tournament (15-31 januari)
's Werelds beste schaker komen begin 2021 weer gewoon naar Wijk aan Zee voor een van de meest prestigieuze schaaktoernooien op de kalender.
EK allround en sprint schaatsen (16-17 januari)
In de zogenaamde schaatsbubbel in Heerenveen worden twee toernooien in één weekend verreden. Dit is het eerste grote sporttoernooi van 2021.
EK shorttrack (22-24 januari)
Het duurde bijna een jaar, maar eind januari staat eindelijk weer een serieuze krachtmeting voor de shorttrackers op het programma. In het Poolse Gdansk verdedigt Suzanne Schulting haar Europese titel bij de vrouwen en zijn Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat outsiders bij de mannen.
WK Veldrijden (30-31 januari)
De titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert vindt plaats in de Belgische kustplaats Oostende. Bij de vrouwen wordt het waarschijnlijk een Nederlands feestje met Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado als voornaamste kanshebbers. Het parcours kent twee korte, felle klimmen en gaat deels over het strand.
Australian Open (8-21 februari)
‘Pre-bubbels’, tennissers die twee weken in quarantaine moeten na aankomst in Australië, en een tijdspanne van 5 uur per dag waarin je je hotelkamer mag verlaten om te trainen. De maatregelen in Melbourne zijn strikt, maar mede daardoor is de Australian Open wel een van de weinige sporttoernooien waar publiek aanwezig mag zijn.
WK afstanden schaatsen (11-14 februari)
Het laatste toernooi dat plaatsvindt in de schaatsbubbel van Thialf. Het WK van vorig jaar was voor Nederlandse begrippen niet heel succesvol. Kunnen de toppers zich na vijf weken schaatsen in Heerenveen nog één keer opladen?
ABN AMRO WTT (1-7 maart)
Een paar weken later dan normaal, maar met misschien wel het sterkste deelnemersveld ooit. Het ABN AMRO World Tennis Tournament vindt dit jaar - zonder publiek - wel gewoon plaats in Rotterdam Ahoy.
WK Shorttrack (5-7 maart)
Het coronavirus drukt een zware stempel op het wereldkampioenschap shorttrack. Zo werd het evenement verplaatst van Rotterdam Ahoy naar de Sportboulevard van Dordrecht en zal er ook hier geen publiek aanwezig zijn.
EK atletiek indoor (5-7 maart)
In het Poolse Torun wordt gestreden om de Europese titels in de atletiek. De Nederlandse uithangborden Dafne Schippers en Sifan Hassan doen niet mee aan het EK, omdat het niet in hun voorbereiding richting de Olympische Spelen past.
EK Onder-21 voetbal groepsfase (24-31 maart)
Midden in het voetbalseizoen is een week ingepland voor het EK Onder-21. De opzet van het toernooi is gewijzigd vanwege de gevolgen van de coronacrisis en het verplaatsen van het EK 2020 voor A-teams naar de zomer van 2021. Jong Oranje komt eind maart in de groepsfase in actie.
Grand Prix van Bahrein (26-27 maart)
Het Formule-seizoen begint dit jaar niet in Australië. Vanwege het coronavirus ziet de organisatie vooralsnog af van een Grand Prix in Melbourne. Daarom is Bahrein nu het decor van de openingsrace. Lewis Hamilton gaat op voor wereldtitel nummer acht, Max Verstappen hoopt het de Brit nu eens écht lastig te kunnen maken.
Finale KNVB Beker (18 april)
Vanwege het EK voetbal vindt de bekerfinale dit jaar al halverwege april plaats. Uiteraard is De Kuip plek van handeling.
Amstel Gold Race (18 april)
Nog een topevenement op 18 april: de Amstel Gold Race. Vorig jaar kon de enige Nederlandse wielerklassieker niet doorgaan vanwege het coronavirus. Kan Mathieu van der Poel in 2021 wel zichzelf opvolgen?
Giro d’Italia (8-30 mei)
De Ronde van Italië vond vorig jaar historisch laat plaats, in oktober. Tao Geoghegan Hart werd de verrassende winnaar en Wilco Kelderman stond als nummer drie op het podium. Tot nu toe is alleen bekend dat de editie van dit jaar start in Turijn en dat de tweede en derde etappe worden verreden in de regio Piemonte.
EK zwemmen (10-23 mei)
De Europese kampioenschappen zwemmen werden vorig jaar twee keer verplaatst, voordat 10 mei 2021 als nieuwe startdatum werd gekozen. In Boedapest bereiden de zwemmers zich voor op de Olympische Spelen van drie maanden later.
Roland Garros (23 mei-6 juni)
Na de enigszins troosteloze editie van vorig jaar, kijkt tennisminnend Frankrijk uit naar een herkansing in 2021. Rafael Nadal verdedigt wederom zijn titel – nummer 13 – bij de mannen. De Poolse Iga Swiatek ging verrassend aan de haal met de titel bij de vrouwen.
Finale Europa League (26 mei)
Na een jaar uitstel vanwege COVID-19 is Gdansk nu dan echt gastheer van de Europa League-finale. Ajax en PSV zijn na de winterstop de twee overgebleven Nederlandse kandidaten in het toernooi.
Finale Champions League (29 mei)
Ook Istanboel mag zich een jaar later dan gepland opmaken voor de organisatie van een groot voetbaltoernooi. In het Atatürk Olimpiyat Stadion in Istanbul strijden de twee beste Europese clubteams om de ‘cup met de grote oren’.
EK voetbal Onder-21 knock-outfase (31 mei-6 juni)
Het EK voor voetballers Onder-21 wordt eind mei vervolgd met de finaleronde waar acht landen aan meedoen. Hongarije en Slovenië organiseren allebei twee kwartfinalewedstrijden en één halve finale. De finale is op 6 juni 2021 in Slovenië.
EK voetbal (11 juni-11 juli)
Het is nog niet bekend in welke vorm het EK gaat plaatsvinden en of er publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn. De UEFA gaat nog steeds uit van een opzet in twaalf landen. Nederland speelt normaal gesproken minimaal drie wedstrijden in de Johan Cruijff Arena, waar in totaal vier duels worden afgewerkt.
Special Olympics (11-13 juni)
Het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland vindt dit jaar plaats in Den Haag. Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2021 wordt de stad bezocht door ruim 2000 sporters en 750 begeleiders.
Tour de France (26 juni-18 juli)
De Tour de France van 2021 telt zes etappes door de bergen en slechts 58 tijdritkilometers. De route gaat vooral door het zuiden van Frankrijk. Primoz Roglic zal zich willen revancheren voor het verspelen van de gele trui aan Tadej Pogacar in de laatste etappe van vorig jaar.
TT Assen (27 juni)
Een van de meest iconische Grands Prix in de motorsport staat ook dit jaar weer in juni op het programma. In Assen wordt in drie verschillende klassen gestreden om de winst.
Wimbledon (28 juni-11 juli)
Het meest prestigieuze Grand Slam-toernooi kon vorig jaar niet doorgaan. Met de Britse variant van het coronavirus is het de vraag of 2021 Wimbledon wel goed gezind is.
Olympische Spelen (23 juli-11 augustus)
Hoewel er steeds meer kritiek komt op het doorgaan van de Zomerspelen, hebben het IOC en het Japanse organisatiecomité bevestigd dat het mega-evenement ‘gewoon’ zal plaatsvinden. Inmiddels is er zoveel geld mee gemoeid – naar verluidt meer dan 20 miljard dollar – dat uitstel eigenlijk niet meer tot de opties behoort.
WK BMX (14-22 augustus)
Vlak na de Spelen verkassen de BMX’ers naar Papendal voor het wereldkampioenschap. Op Papendal wordt al jaren de standaard neergezet als het gaat om BMX-evenementen.
Vuelta a España (14 augustus-5 september)
Utrecht en Breda moesten vorig jaar augustus het middelpunt zijn van een wielerfeestje. Het liep anders. De Vuelta werd volledig in Spanje verreden en ook dit jaar gaat het parcours waarschijnlijk uitsluitend door het Zuid-Europese land.
EK volleybal (15 augustus-30 september)
Zowel de mannen als vrouwen strijden in augustus en september om de Europese titel. Vooralsnog vindt het toernooi nog steeds plaats in vier landen: Polen, Tsjechië, Estland en Finland.
Paralympische Spelen (25 augustus-3 september)
Drie weken na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen beginnen de Paralympics. Ruim 4200 sporters uit 164 landen komen in Japan uit in 22 takken van sport met 537 medaille-events.
US Open (30 augustus-12 september)
Het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar vindt traditiegetrouw plaats in New York. Bij de vrouwen ging de titel vorig jaar naar Naomi Osaka. Dominic Thiem pakte verrassend zijn eerste Grand Slam-titel in de VS, bij afwezigheid van onder meer Rafael Nadal en Roger Federer.
Dutch Grand Prix (3-5 september)
In plaats van in mei wordt de Dutch Grand Prix nu georganiseerd in september. Het is nog afwachten of er publiek aanwezig kan zijn bij de race in Zandvoort.
KLM Open (16-19 september)
In 2021 staat de KLM open weer op het programma, nadat het evenement vorig jaar niet kon doorgaan vanwege corona. De 101e editie van het internationale golftoernooi wordt voor de eerste keer gespeeld op de baan van Bernardus Golf in Cromvoirt.
EK wielrennen (8-12 september)
In het Italiaanse Trentino gaan Giacomo Nizzolo en Annemiek van Vleuten hun titels bij de wegraces verdedigen. Anna van der Breggen en Stefan Küng zijn regerend Europees kampioen tijdrijden.
WK wielrennen (19-26 september)
Vlak na de EK vindt al het WK wielrennen plaats. In het Belgische Leuven staat de 94e editie op het programma.
WK turnen (17-24 oktober)
Een paar maanden na de Spelen keren de turners terug naar Japan voor de wereldkampioenschappen. In Kitakyushu wordt de vijftigste editie van het toernooi georganiseerd.
EK kortebaanzwemmen (2-7 november)
Vooralsnog een van de weinige topsportevenementen die gepland staan in november. In het Russische Kazan kruizen de beste Europese zwemmers de degens met elkaar.
WK handbal voor vrouwen (2-19 december)
De Nederlandse dames verdedigen eind 2021 in Spanje hun wereldtitel. Het evenement wordt afgewerkt in de buurt van Barcelona.
WK Kortebaanzwemmen (13-18 december)
De wereldkampioenschappen kortebaan werden in 2020 met een jaar uitgesteld. Abu Dhabi is nog wel steeds plaats van handeling.
WK darts (datum nog onbekend)
Zoals altijd wordt het sportjaar afgesloten met het WK darts in Alexandra Palace. Michael van Gerwern is gebrand op revanche na een pijnlijke uitschakeling in 2020.
Headerfoto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com. Foto’s in tekst: Red Bull/Content Pool / Radu Razvan / Shutterstock.com