Na het bomvolle sportjaar 2021 belooft ook dit jaar weer spectaculair te worden met vele grote evenementen. De Winterspelen in Peking en het WK voetbal in Qatar springen het meest in het oog. Maar er vinden nog veel meer mooie events plaats in 2022. In onze sportevenementenkalender vind je een overzicht van welke wedstrijden en toernooien je niet mag missen.
Dakar Rally (1-14 januari)
Het nieuwe sportjaar wordt altijd op gang gebracht met de Dakar Rally. Dit jaar is Saudi-Arabië het toneel van de loodzware woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren.
Tata Steel Chess Tournament (14-30 januari)
Traditiegetrouw komen 's werelds beste schakers aan het begin van het jaar bij elkaar in Wijk aan Zee voor een van de meest prestigieuze schaaktoernooien op de kalender. Vanwege de pandemie wel zonder publiek en amateurs.
Australian Open (17-30 januari)
Mét Novak Djokovic (en Botic van de Zandschulp) beginnen de tennissers in Australië aan hun nieuwe seizoen. Alleen spelers, fans en staf die volledig zijn gevaccineerd zijn welkom bij de Australian Open, tenzij er een reden is waarom vrijstelling moet worden verleend.
EK Futsal (19 januari-6 februari)
Het grootste EK zaalvoetbal aller tijden wordt gespeeld op twee bijzondere locaties in Nederland: de Ziggo Dome in Amsterdam en MartiniPlaza in Groningen. De Nederlandse futsallers zijn ook van de partij en hopen hoge ogen te gooien.
WK Veldrijden (29-30 januari)
Zowel bij de mannen (Mathieu van der Poel) als bij de vrouwen (Lucinda Brand) heeft Nederland kanshebbers voor het goud. Het parcours in het Amerikaanse Fayetteville is artificieel aangelegd en zou alles bij elkaar zo’n 5 miljoen dollar hebben gekost.
Olympische Winterspelen (4-20 februari)
Ruim een half jaar na de Zomerspelen vindt al de wintereditie van het grootste sportevenement ter wereld plaats. In Peking zullen veel ogen weer gericht zijn op de Nederlandse schaatsers, maar ook in het shorttrack en zelfs skeleton zijn de nodige medailles te verwachten.
ABN AMRO World Tennis Tournament (5-13 februari)
In 2022 vindt het ATP-toernooi in Rotterdam gewoon weer in februari plaats. Vooralsnog lijkt het event in Ahoy opnieuw verstoken te blijven van publiek. Met onder meer Danill Medvedev en Stefanos Tsitsipas hebben twee topspelers hun deelname al toegezegd.
WK Allround en Sprint (3-6 maart)
Het schaatsseizoen wordt afgesloten in het Noorse Hamar met een gecombineerd WK allround en sprint. Na de Spelen moeten de schaatsers en schaatssters zich nog één keer opladen.
WK Shorttrack (18-20 maart)
In het Canadese Montreal wordt gestreden om de wereldtitels in het shorttrack. Nederland was de laatste jaren zeer succesvol op het mondiale podium.
Grand Prix van Bahrein (20 maart)
Opnieuw is Bahrein het decor voor de openingsrace van een nieuw Formule 1-seizoen. Max Verstappen verschijnt voor het eerst als wereldkampioen aan de start. In 2022 gelden er nieuwe reglementen die de sport spannender moeten maken.
Amstel Gold Race (10 april)
Een fotofinish moest vorig jaar duidelijk wie de Nederlandse wielerklassieker had gewonnen. Tom Pidcock zal gebrand zijn op revanche, Mathieu van der Poel – winnaar in 2019 - wil schitteren voor eigen publiek en alleskunner Wout van Aert hoopt de Gold Race opnieuw aan zijn palmares te kunnen toevoegen.
Finale KNVB Beker (17 april)
Wederom vindt de bekerfinale dit jaar al halverwege april plaats. Uiteraard is De Kuip plek van handeling.
Giro d’Italia (6-29 mei)
De Ronde van Italië is wederom de eerste grote rittenkoers van het jaar. Oud-winnaar Tom Dumoulin zal in ieder geval aan de start verschijnen in Boedapest. Egan Bernal won de Giro in 2021.
WK Zwemmen (13-29 mei)
De WK zwemmen stonden gepland voor de zomer van 2021, maar vanwege het uitstel van de Spelen werd het evenement verplaatst naar mei 2022. In het Japanse Fukuoka zijn er medailles te verdienen in het langebaanzwemmen, openwaterzwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.
Roland Garros (16 mei-5 juni)
Na de enigszins verrassende zege van Novak Djokovic bij de mannen en de stunt van Barbora Krejčíková bij de vrouwen, is het de vraag wie er dit jaar aan de haal gaan met de titel in Parijs. Nederland rekent op Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus.
Finale Europa League (18 mei)
Sevilla is het decor van de Europa League-finale. Er is geen enkele Nederlandse club meer actief in het toernooi.
Finale Conference League (25 mei)
De ontknoping van dit nieuwe Europese toernooi vindt plaats in het Albanese Tirana. PSV, Feyenoord, AZ én Vitesse geven na de winterstop nog acte de présènce in de Conference League.
Finale Champions League (28 mei 2021)
In Sint-Petersburg wordt de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi gespeeld. Ajax is nog actief in de Champions League en geldt als outsider.
TT Assen (26 juni)
Een van de meest iconische Grands Prix in de motorsport staat ook dit jaar weer in juni op het programma. In Assen wordt in drie verschillende klassen gestreden om de winst.
Wimbledon (27 juni-10 juli)
Het meest prestigieuze Grand Slam-toernooi werd vorig jaar gewonnen door Novak Djokovic en Ashleigh Barty. Kunnen zij hun titel prolongeren in Engeland?
Tour de France (1-24 juli)
De bomvolle sportmaand juli start meteen goed met een tijdrit in de Tour de France. De Ronde van Frankrijk begint in Kopenhagen, Denemarken.
WK Hockey (1-17 juli)
Nederland én Spanje zijn samen gastheer van het WK hockey. Amstelveen en Terrassa doen dienst als speelsteden. De belangrijkste wedstrijden vinden plaats in Spanje.
EK Vrouwenvoetbal (6-31 juli)
Met een jaar uitstel vindt deze zomer het EK vrouwenvoetbal plaats. Het toernooi wordt afgewerkt in Engeland. De Oranjevrouwen verdedigen hun titel, maar succescoach Sarina Wiegman vertrok naar de Engelse vrouwen.
WK Atletiek (15-24 juli)
Na de uiterst succesvolle Zomerspelen zijn er hooggespannen verwachtingen van de Nederlandse atleten. Het Amerikaanse Eugene is plaats van handeling voor de WK atletiek.
Gecombineerd EK (11-21 augustus)
Voor de tweede keer vindt dit gecombineerde EK plaats. Het multi-evenement, waarbij gestreden wordt om Europese titels in de atletiek, het wielrennen, het golf, het turnen, het roeien en op de triatlon, wordt in München gehouden.
Vuelta a España (19 augustus-11 september)
Eindelijk kunnen Utrecht en Breda zich dan opmaken voor de komst van de Vuelta. In 2020 was de Domstad al gastheer, maar door de coronapandemie liep alles anders. In totaal vinden er drie etappes plaats in Nederland.
US Open (29 augustus-11 september)
Bij het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar liep Novak Djokovic vorig jaar nipt zijn ‘Calender Slam’ mis door de finale te verliezen van Daniil Medvedev. Botic van de Zandschulp brak op het internationale podium door met een plek in de kwartfinale. De jonge Engelse Emma Raducanu werd de eerste qualifier ooit die een Grand Slam wist te winnen.
Dutch Grand Prix (4 september)
Het grootste sportevenement op Nederlandse bodem was vorig jaar één groot feest. Voor tienduizenden uitzinnige fans wist Max Verstappen de Heineken Dutch GP te winnen. Kan hij dit kunstje als wereldkampioen herhalen?
WK Wielrennen (18-25 september)
Het Australische Wollongong is dit jaar het decor van de WK wielrennen. Ellen van Dijk is de enige Nederlandse die een titel heeft te verdedigen.
WK Volleybal (23 september-15 oktober)
In september begint er nog een groot sportevenement in Nederland: het WK volleybal. Het mondiale eindtoernooi, dat ook wordt georganiseerd door Polen, vindt voor de eerste keer in de historie plaats in ons land. Het Arnhemse GelreDome is de hoofdlocatie van het WK, maar er worden ook wedstrijden gespeeld in Rotterdam Ahoy en Omnisport in Apeldoorn.
WK Baanwielrennen (12-16 oktober)
Nederland is de laatste jaren enorm succesvol op de baan. In Parijs gaat de Nederlandse equipe proberen de medailleoogst van de Spelen te evenaren.
WK Turnen (28 oktober-6 november)
De WK turnen, zonder de gestopte Epke Zonderland, vinden dit jaar plaats in Liverpool.
EK Handbal (4-20 november)
In plaats van in december wordt het EK handbal in 2022 in november georganiseerd. De Nederlandse vrouwen zullen gebrand zijn op revanche na het teleurstellende optreden bij de Zomerspelen.
WK Voetbal (21 november-18 december)
Het grootste sportevenementen van het jaar start voor het eerst in de winter in plaats van in de zomer. Dat heeft alles te maken met de locatie van het WK: Qatar. Oranje is er na de gemiste editie in 2018 weer bij.
WK darts (datum nog onbekend)
Zoals altijd is het laatste sportevenement van het jaar het WK darts in Alexandra Palace. De laatste editie werd geteisterd door het coronavirus, waardoor onder meer Michael van Gerwen en Vincent van der Voort voortijdig het toernooi moesten verlaten.
Foto’s: Shutterstock.com/Vlad1988; Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com; Getty Images / Red Bull Content Pool