Gelderland verdient ruim 1 miljoen euro aan WK inline skaten

Gelderland was afgelopen zomer gastheer van het wereldkampioenschap inline en freestyle skaten. Het evenement, georganiseerd door TIG Sports en de KNSB, zorgde voor 1,1 miljoen euro aan economische impact.

Dat berekenden sporteconomen van HAN Sport en Bewegen.

Nog niet eerder organiseerde Nederland het WK inline skaten in Nederland en werden de twee skate disciplines op één toernooi gecombineerd. Hoewel er geen medailles voor Nederland werden behaald bij de senioren waren de bezoekers erg positief over het evenement. Ze gaven als rapportcijfer een 8,3.

'Op aantrekkelijke manier gepresenteerd'

Projectleider en sporteconoom Jelle Schoemaker van HAN Sport en Bewegen geeft aan dat het gemiddelde rapportcijfer bijzonder hoog is. "Het lukte de organisatie om de relatief kleine sport op een aantrekkelijke manier te presenteren, zowel op de baan in Heerde als in het centrum van Arnhem. De bezoekers hingen op zaterdagavond letterlijk uit hun ramen en balkons om een glimp op te vangen van de 100 meter sprint door de Weertjesstraat."

Driekwart van de bezoekers gaf dan ook aan dat het evenement een diepe indruk heeft gemaakt en hem of haar nog lang zal bijblijven.

19.000 extra beweegminuten

Het wereldkampioenschap duurde in totaal negen dagen en werd 20.000 keer bezocht door ruim achtduizend individuele bezoekers. Een op de zes bezoekers kwam uit het buitenland. Samen met de uitgaven van de organisatie, deelnemers en media zorgden zij voor 2,4 miljoen euro aan bestedingen. Daarvan zou 1,1 miljoen euro zonder het evenement niet in Gelderland zijn beland. Dit is de additionele economische impact van het evenement.

Het evenement was niet alleen voor topsporters. Iedereen kon op de slotdag deelnemen aan het WK tijdens de Telegraaf Skate Arnhem. Ongeveer een kwart van de 150 deelnemers gaf aan extra te zijn gaan bewegen door dit evenement. Dit zorgde voor ongeveer 19.000 beweegminuten die extra zijn gemaakt ten opzichte van andere weken. Bijna alle deelnemers geven aan dat ze van plan zijn vaker te gaan deelnemen aan toertochten en een derde is van plan zich aan te melden bij een vereniging.

WK triathlon

Eerder dit jaar maakte Topsport Rotterdam al bekend dat het wereldkampioenschap triathlon van vorig jaar in Rotterdam zorgde voor een economische impact van ruim 6 miljoen euro.

Nederland is steeds vaker gastheer van grote internationale sportevenementen en in 2019 staan onder meer het WK Handboogschieten, het WK 3x3 basketball en het EK volleybal op het programma.

Lees het gehele rapport op Sporteconomie.nl.

Headerfoto: Twitter@Fem05