In een poging het schaatsen van nieuwe impulsen te voorzien, wordt dan toch een 'Icederby' tussen langebaanschaatsers en shorttrackers georganiseerd. Het nieuwe commerciële initiatief gaat volgend seizoen plaatsvinden in Thialf. Er is dankzij Koreaanse sponsors maar liefst 2 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen.
In de Icederby wordt geschaatst op een aangepaste 220-meterbaan met krappere bochten dan een normale ijsbaan. De totale lengte van de baan is korter dan een reguliere ijsbaan (400 meter), maar langer dan de baan waarop shorttrackers gewend zijn te schaatsen (111 meter).
Het concept van de Icederby is geïnspireerd op de keirin, een wielercircuit in Japan waarin baanwielrenners tegen elkaar uitkomen. Die wedstrijden zijn bijzonder populair bij wedkantoren. Maar tijdens het schaatsevenement in Heerenveen kan er niet gegokt worden op de uitslagen van de wedstrijden. In de toekomst zou wedden op de sport wel onderdeel moeten zijn van het evenement.
Er is een prijzenpot van in totaal 2 miljoen dollar; zowel bij de mannen als de vrouwen is 1 miljoen dollar te verdelen. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door Derby Holdings, een Zuid-Koreaanse investeringsmaatschappij. Derby Holdings hoopt de Icederby verder uit te bouwen en het evenement ook naar Gangneung te brengen, de stad waar in 2018 het olympisch schaatstoernooi werd gehouden.
Zeven schaatsers, onder wie shorttracktoppers Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en Elise Christie en langebaanrijders Jorien ter Mors en Michel Mulder hebben hun deelname al toegezegd.
Van 6 tot en met 8 september vindt in Thialf een demonstratiewedstrijd en kwalificatiewedstrijd plaats voor de eerste officiële editie op 20, 21 en 22 maart 2020, die eveneens in Thialf gepland staat. Het evenement heeft de naam 'Dutch Grand Prix' gekregen.
Met Icederby hopen de initiatiefnemers het schaatsen een impuls te geven. De interesse in de sport is tussen 2010 en 2018 in Nederland gedaald van 28,3% naar 23,7%. Ook veel sponsors keerden het schaatsen in deze periode de rug toe, hoewel afgelopen zomer een aantal nieuwe bedrijven hun steun voor langere tijd toezegden aan schaatsploegen.
Shorttrack is de laatste jaren juist aan een opmars bezig, met een uitverkocht WK in Rotterdam Ahoy als beste bewijs. Door de twee sporten te combineren, denken de organisatoren van Icederby een jonger publiek aan te spreken.
In 2017 stond de eerste Nederlandse icederby gepland in de GelreDome in Arnhem, maar dat evenement moest worden uitgesteld omdat de financiering niet rondkwam. De KNSB staat positief tegenover Icederby en er wordt nog gekeken welke rol de bond kan vervullen.
Eerder wilde het Zuid-Koreaanse bedrijf Icederby International samen met Mark Tuitert en Niels Kerstholt al een Icederby organiseren in Dubai, maar de ISU verbood schaatsers destijds deel te nemen aan het alternatieve circuit, waardoor het schaatsevenement in de Verenigde Arabische Emiraten geen doorgang vond.
Headerfoto: B.Stefanov / Shutterstock.com