In het jaar dat Rotterdam Topsport haar 30-jarig jubileum vierde legde het coronavirus de evenementenbranche in Nederland zo goed als plat. Er werd echter niet stilgezeten en alternatieve events en bijeenkomsten werden in korte tijd georganiseerd. In een tweeluik met Rotterdam Topsport-directeur Peter Blangé kijken we terug én blikken we vooruit. In deel 2 spreekt Blangé over de rol van topsportevenementen voor de uitstraling van een stad en de ambities van Rotterdam Topsport voor de toekomst.
Lees deel 1 van het tweeluik met Peter Blangé via bovenstaande button.
Op 1 november 1990 zag Rotterdam Topsport het levenslicht. De organisatie werd in het leven geroepen om Rotterdam nog nadrukkelijker te positioneren als toonaangevende sportstad. Rotterdam Topsport richt zich sindsdien op het verwerven en organiseren van topsportevenementen, ondersteuning van topsportverenigingen, totstandkoming van topsportaccommodaties en talentencentra en het creëren van de beste omstandigheden voor talenten om te kunnen presteren.
Rotterdam is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een echte sportstad. Er vonden talloze sportevenementen plaats in de havenstad, van het EK voetbal in 2000 tot de WK shorttrack in 2017, en van start van de Tour de France in 2010 tot het EK volleybal vrouwen in 2015. Mede door de vele grote, internationale sportevenementen werd Rotterdam wereldwijd op de kaart gezet. “Eigenlijk alle burgemeesters van Rotterdam de laatste decennia, hadden een sporthart en zagen het belang van sport en bewegen voor een vitale samenleving. Zij beseften dat het binnenhalen van grote sporttoernooien een manier is om je als stad aan de wereld te tonen, maar tegelijkertijd je eigen bewoners trots te laten zijn op de stad en mee te laten genieten. Ik heb zelf bij de Grand Départ in 2010 van dichtbij mogen aanschouwen wat voor emoties dat evenement losmaakte. Dat zal ik nooit meer vergeten. Sport doet veel met mensen”, zegt Peter Blangé tegen SPORTNEXT.
"Het streven is jaarlijks 25 tot 30 topsportevenementen in Rotterdam te organiseren, waaronder grootschalige events als de start van de Tour de France, de WK turnen of het WK handbal"
Het bijzondere van Rotterdam is dat het zich niet alleen focust op grote, bekende sporten, maar ook een podium biedt aan kleinere en opkomende sporten. Zo was Rotterdam een van de eerste steden waar de Red Bull Air Race werd georganiseerd, reden er onder de naam City Racing meerdere jaren achter elkaar Formule 1-wagens door de stad en zet de stad nu volop in op urban sports. “Van een beetje gekkigheid worden we niet minder, is de gedachte in Rotterdam”, vat Blangé het samen. “Het is heel bijzonder dat voor de Tour de Erasmusbrug afgesloten wordt, maar in Rotterdam kan het. De gemeente kiest ervoor zijn nek uit te steken en prachtige evenementen naar de stad te halen. Daar is zelfs een evenementenfonds voor in het leven geroepen, dat onder meer gedekt wordt met de opbrengst van de logiesbelasting en parkeerbelasting. Het fonds biedt ons organisatoren ook de mogelijkheid om grootschalige evenementen binnen te halen, zoals het WK volleybal in 2022 of het Eurovisie Songfestival. De kosten verdienen we weer terug, zo blijkt uit onderzoek."
"De organisatie van evenementen kan soms een flinke investering betekenen, maar onderaan de streep leveren veel sportevents geld op voor de stad of regio.”
Het beleid van de gemeente Rotterdam heeft ertoe geleid dat de ‘Maasstad’ is uitgegroeid tot misschien wel de meest aantrekkelijke sportstad van Nederland. Rotterdam kent tal van aansprekende sportlocaties, zoals De Kuip, Rotterdam Ahoy, Topsportcentrum Rotterdam en Zwemcentrum Rotterdam. In de nabije toekomst moet het Stadionpark in Rotterdam Zuid hét pronkstuk van de stad worden. Blangé: “Een van onze doelen is om topsportprogramma’s naar Rotterdam te halen en als dat de ambitie is, horen daar de best mogelijke faciliteiten bij. Binnen nu en een paar jaar willen we een vechtsportcentrum naast het Topsportcentrum bouwen en de multisportclub Feyenoord uitbreiden. Dan komt er naast Feyenoord voetbal, basketbal, handbal en futsal hopelijk ook een Feyenoord Boxing. Hoe gaaf is dat?!”
“In de plannen voor het Stadionpark staat een sportcampus ingetekend met diverse buitenruimtes en parken”, vervolgt Blangé. “We willen daar de combinatie tussen sport en onderwijs gaan maken. Verder zetten we ook in op nieuwe sporten, zoals skateboarden en breakdance. De huidige wereldkampioen Menno van Gorp is een Rotterdammer. Hoe mooi is het om hem de mogelijkheid te bieden op topniveau te trainen in zijn eigen stad en hem mogelijk in contact te brengen met andere topsporters om van elkaar te leren. Op een vrij klein oppervlak komen in Rotterdam de komende jaren een heleboel topsportlocaties en -faciliteiten bij elkaar. Rotterdam moet Papendal 2.0 worden, in een stadse omgeving.”
"Over een paar jaar heeft Rotterdam een sportinfrastructuur die bijna van olympisch niveau is, daarom willen we een evenement van die statuur naar de stad halen"
Hoewel er nog veel werk verzet moet worden voordat het nieuwe Stadionpark daadwerkelijk is gerealiseerd, kijkt Blangé vol enthousiasme en positiviteit uit naar de toekomst. “Over een paar jaar hebben we in Rotterdam een sportinfrastructuur die bijna van olympisch niveau is. Daarom willen we ook een evenement van die statuur naar de stad halen. We denken erover ons kandidaat te stellen voor de Youth Olympic Games in 2030, maar we hebben veel meer plannen. Het streven is jaarlijks 25 tot 30 topsportevenementen in Rotterdam te organiseren, waaronder grootschalige events als de start van de Tour de France, de WK turnen of het WK handbal. In 2022 vindt al een deel van het WK volleybal in de stad plaats, wat een geweldig event is."
"Met beperkte middelen lukt het ons veel voor elkaar te krijgen. Rotterdam is een geweldige stad om te werken. De mensen hier durven groot te denken. Ambitie is geen vies woord. En wanneer je ambitieus bent, ben je tot grootse dingen in staat. Dat heeft Rotterdam de afgelopen dertig jaar wel laten zien.”
Foto's: Rotterdam Topsport