De Olympische Spelen zijn voor de meeste sporters het belangrijkste moment uit hun carrière. Het kost bloed, zweet, tranen én veel geld om je te kwalificeren. Maar bij een olympische medaille vaart voor de meeste atleten niet meteen de zilvervloot binnen. De Nederlanders verdienen in Peking 30.000 euro voor een gouden medaille. Sporters uit Hong Kong en Turkije kunnen bij een plak wél rekenen op een astronomisch bedrag.
Sporters die een olympische medaille winnen, krijgen daar een bonus voor van hun eigen sportkoepel. Over het algemeen geldt daarbij dat individuele prestaties hoger worden aangeslagen dan die met een team.
NOC*NSF keert in Peking dezelfde bedragen uit als tijdens de Zomerspelen in Tokio. Ireen Wüst won maandag op de 1.500 meter haar twaalfde olympische medaille, en voor de zesde keer was de kleur goud. Het leverde haar 30.000 euro op. Antoinette de Jong won met haar bronzen plak op dezelfde afstand 15.000 euro, zilver levert voor de Nederlandse delegatie 22.500 euro op.
Mocht Wüst nog meer medailles winnen, dan levert dat minder op dan de eerste plak. Medaille nummer twee, van welke kleur ook, levert twee derde op van het prijzengeld dat de plak had opgeleverd als het de eerste was geweest. En medaille nummer drie levert een derde op.
Voor teamprestaties gelden er andere regels. Deze gaan via een ingewikkelde verdeelsleutel. De minimumvergoeding is 11.00 euro voor goud, 8.000 euro voor zilver en 5.000 euro voor brons.
De bonussen in Nederland zijn ongeveer vergelijkbaar met die van de Verenigde Staten en Kroatië, zo berekende Forbes. Daarmee bevindt NOC*NSF zich in de middenmoot. Overigens heeft elk land andere manieren waarop het geld wordt uitgekeerd. Sommigen krijgen de bonus (deels) van de overheid, anderen moeten nog belasting betalen over hun prijzengeld.
Het hoogste prijzengeld wordt uitgekeerd door Hong Kong. Omgerekend kunnen atleten uit dat land maar liefst 560.000 euro winnen bij een gouden medaille. Het is bij de vijf voorgaande edities van de Winterspelen waaraan Hong Kong meedeed echter nog nooit voorgekomen dat een sporter uit het land een medaille won. Bij de Zomerspelen in Tokio moest er overigens wel 560.000 euro worden uitgekeerd, omdat Cheung Ka-long goud pakte bij het schermen.
Ook in Turkije is een grote bonus in het vooruitzicht gesteld voor een goudenmedaillewinnaar: 334.000 euro. Een olympisch record levert nog extra geld op en er is ook een pensioenregeling voor de winnaar. Maleisië doet voor de tweede keer mee aan de Winterspelen. Skiërs Aruwin Salehhuddin en Jeffrey Webb kunnen bij goud bijna 208.000 euro winnen, plus een maandelijks bedrag van ongeveer 1.000 euro voor de rest van hun leven.
Opvallend is dat ook Italië de medaillewinnaars ruim beloond voor hun prestaties. 175.000 euro voor goud, 92.000 euro voor zilver en 62.000 euro voor brons. En ook de teamsporters krijgen deze vergoeding. Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio moest de Italiaanse sportkoepel bijna 8.000.000 euro uitkeren aan de atleten.
Er zijn ook landen die helemaal geen bonus geven voor olympische medailles. Groot-Brittannië en Ierland kennen geen prijzengeld, maar ondersteunen hun atleten wel op andere manieren. Ook Noorwegen, het meest succesvolle land tijdens de Spelen van Pyeongchang in 2018, betaald niet voor behaalde medailles.
Tot slot is het nog de moeite van het vermelden waard dat atleten op andere manieren ook nog profiteren van hun gouden medaille. Wie goud wint op de Spelen wordt automatisch meteen interessanter voor potentiële sponsors. Een medaille zorgt mogelijk ook voor veel nieuwe volgers op social media en het wordt voor bedrijven ook interessanter een sporter met een olympische medaille te boeken als spreker bij een congres of evenement. En zelfs na je carrière kan een olympische plak nog waarde hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Mark Tuitert, die als analist bij de NOS zit, een boek heeft uitgebracht, een eigen podcast heeft en een veelgevraagd spreker is.
Wil je op de hoogte blijven van de sportprestaties op de Spelen? Bekijk dan ons media-overzicht waarin uitgebreid staat beschreven hoe je de Winterspelen kunt kijken en volgen.
Lees ook de column van Dönüs Coban. Zij vindt de Spelen een uitgelezen kans aan om de mensenrechtenschendingen in China aan te kaarten. Maar het IOC, sponsors en atleten houden zich uit angst voor represailles angstvallig stil.
Headerfoto: fifg / Shutterstock.com