The Line Up: Sportzomer 2021 editie

In de maandelijkse rubriek van SportVibes, genaamd ‘THE LINE UP’ praat het sportmarketingbureau je bij over de laatste en meest in het oog springende ontwikkelingen in de sportmarketingwereld. In de nieuwste editie lees je alles over de tofste content, campagnes en activaties rondom de sportzomer van 2021.

Deze blog is geschreven door Guido Leugering.

We zitten midden in een bomvolle sportzomer met grote sporttoernooien zoals het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Tokio. Waar SportVibes lezers in de vorige editie van The Line Up al op de hoogte brachten van allerlei mooie content rondom EURO 2020, konden we de volgende content rondom het EK niet onbenoemd laten.

Ter promotie van het vervolg op de populaire Netflix-serie ‘Lupin’ dook de galante dief Assane Diop, gespeeld door Omar Sy, tijdens EURO 2020 op in verschillende social posts van internationale voetballers, onder wie Tony Kroos, Lorenzo Pellegrini, Timo Werner, Jordi Alba, Clément Lenglet, Alvaro Morata en onze eigen Steven Berghuis en Donny van de Beek. Net als in de serie, weet Diop zich op de posts goed schuil te houden en komen de posts in veel gevallen overeen met zijn favoriete slogan: “You saw me, but you didn’t watch me!

Na de racistische uitlatingen naar aanleiding van de gemiste strafschoppen in de EK-finale van Marcos Rashford en zijn zwarte teamgenoten Jadon Sancho en Bukayo Saka, reageerde Rashford met een ijzersterk statement: “Kritiek op mijn prestaties kan ik altijd hebben”, schrijft Rashford op zijn Twitter-account. “Mijn penalty was niet goed genoeg, die had erin gemoeten. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik heb me nog nooit trotser gevoeld dan toen ik de drie leeuwen op mijn borst droeg en mijn familie zag juichen in een menigte van tienduizenden mensen. Ik heb van dat soort dingen altijd gedroomd.” Ook zijn club Manchester United bracht op social media een mooi statement naar buiten.

De steun voor het nationale elftal is in Engeland al langere tijd geen vanzelfsprekendheid. Niet vanwege de voetbalkwaliteiten van onder anderen Harry Kane, Raheem Sterling of Marcus Rashford. Het heeft te maken met hun maatschappelijke betrokkenheid. Zo werden de Engelse spelers in het oefenduel met Roemenië voorafgaand aan het EK door een deel van de fans uitgeloften omdat zij knielen als statement tegen racisme.

Het Britse creatieve bureau ‘The Wild’ kwam met een tegengeluid. Het voerde een onderzoek uit naar de nationale trots rondom het Engelse voetbalelftal, onder andere onder jongere generaties en etnische minderheidsgroepen. De uitkomst? 43% van de ondervraagde fans zou het Engelse voetbalshirt niet in het openbaar dragen en 32% heeft geen trotse gevoelens bij het dragen van het tenue. Daarom ontwikkelde het bureau de ‘We-Are-England-campagne‘: er werden verschillende, op maat gemaakte, Engeland-shirts geproduceerd, die een betere afspiegeling geven van de diverse culturele achtergronden in het land.

Wimbledon

Op ongeveer 20 kilometer van het EK-geweld in het Wembley Stadium vandaan, won Novak Djokovic zijn zesde Wimbledon-titel. Hij evenaarde daarmee Roger Federer en Rafael Nadal, die net als de Serviër al twintig Grand Slam-titels wisten te veroveren. Zoals we inmiddels van Wimbledon gewend zijn, verscheen er tijdens het toernooi prachtige content op de socials en was met name de introductievideo ‘It’s a Wimbledon thing’, waarin er een eerbetoon wordt gegeven aan alle Wimbledon-fans, er eentje om in te lijsten.

Ook de sponsors van Wimbledon gaven kleur aan de content rondom het Britse tennistoernooi. Letterlijk en figuurlijk, want OPPO, de officiële smartphone-partner van Wimbledon, vierde de terugkeer van het tennistoernooi met de lancering van de nieuwe ‘Courting the Colour-campagne‘. In samenwerking met Getty Images heeft OPPO een aantal iconische tennisfoto’s hun originele kleur teruggegeven om de verhalen achter elke foto opnieuw te vertellen en de mooiste momenten uit de geschiedenis van de sport opnieuw tot leven te wekken.

Tour de France

Tijdens de Tour de France waren op contentgebied eveneens genoeg hoogtepunten te bekennen. De mooiste samenwerking en bijbehorende activatie kwam op naam van Swapfiets en Jumbo-Visma, waar de iconische blauwe voorband van Swapfiets onderdeel werd van de fietsen van de wielerploeg. De beste inhaker kwam - niet voor het eerst - op naam van de mannen van Tour de Tietema, die tijdens de Tour het wereldrecord voor het maken van het grootste kunstcanvas ter wereld wisten te verbreken met een kunstwerk van maar liefst 1600 m² waarop Wout van Aert werd afgebeeld.

En de mooiste behind the scenes kwamen van INEOS Grenadiers. Hoewel de mannen een teleurstellende Tour reden, gaven ze hun fans wel een mooi inkijkje in het het leven als wielerprof tijdens de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Olympische en Paralympische Spelen

Vanaf vrijdag 23 juli kunnen we eindelijk gaan genieten van de Olympische Spelen. De BBC is er klaar voor; de Britse televisiezender ontwikkelde een waanzinnige promovideo waarin de Japanse popcultuur wordt versmolten met referenties naar de sport. In één minuut wordt de kijker meegesleurd in een snel bewegende reis door verschillende stadsscènes in Tokio en waant de kijker zich in de wereld van J-pop, anime, Japans speelgoed en typische Japanse straten.

In Tokio maken vijf sporten hun debuut op de Olympische Spelen; voor het eerst staan karate, sportklimmen, honk- en softbal, golfsurfen en skateboarden op de olympische kalender. Om het debuut van de laatstgenoemde sport te vieren, publiceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een video waarin skatelegende Tony Hawk terugkijkt op de geschiedenis van zijn meest geliefde sport: “We used to see ourselves as a family of misfits, but now the world will call us Olympians.”

De video met Tony Hawk maakt onderdeel uit van de ‘Stronger Together-campagne’, waarin naast Tony Hawk ook Usain Bolt, Naomi Osaka, Andre Degrasse en Yusra Mardini hun opwachting maken. De olympische campagne eert atleten door hun reis naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio in beeld te brengen. Ook toen de wereld in de ban was van het coronavirus, bleven ze in beweging en toonden ze veerkracht en vastberadenheid om de beste te zijn binnen hun discipline.

Toyota Nederland, trotse sponsor van de olympische en paralympische sporters, haakte al op een prachtige manier in op de aanstaande Spelen. Zonder dat er ook maar een glimp van een Toyota is te zien, brengt het automerk in een commercial een krachtige boodschap over, die je eerder van een merk als Nike of Adidas verwacht: “Zonder falen geen succes. Start your impossible.” In de commercial is te zien hoe de pijnlijke faalmomenten van Jetze Plat, Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo de weg bepalen naar uiteindelijk succes. Topwerk!

De Amerikaanse bank Citi is de trotse global partner van het International Paralympic Committee (IPC). De bank lanceerde daarom een nieuwe campagne om de atletische prestaties van Paralympiërs onder de aandacht te brengen en de perceptie van het publiek over mensen met een handicap te veranderen. In de videocampgagne wordt de kijker door paralympische sporters Scout Bassett (paralympisch atlete), Trevon Jenifer (rolstoelbasketballer) en Lauren Steadman (paralympisch triatleet) uitgenodigd om te staren: “It’s okay. You can stare.”

De diepste wens van de drie Paralympiërs is namelijk dat mensen naar hen staren omdat ze onder de indruk zijn van hun talent, vaardigheden en toewijding voor hun sport – en niet vanwege hun handicap. Naast de indrukwekkende video is de campagneboodschap #StareAtGreatness ook doorvertaald naar social visuals en OOH-elementen.

Channel 4, de officiële omroeporganisatie van de Paralympische Spelen in het VK, gooit het over een andere boeg. Ook in de commercial van de Britse televisiezender spelen paralympische sporters de hoofdrol. In deze commercial draait het echter om de lef en de humor van de Paralympiërs. De video toont een kijkje in het leven van olympische topsporters, die continu geconfronteerd worden met de uitdagingen van het dagelijks leven en die ze als ‘Superhumans’ met de nadruk op ‘humans‘ aangaan. Na de veelbekroonde commercial ‘We’re the Superhumans‘ uit 2016, opnieuw een knap staaltje werk van Channel 4!

Nike bracht, nu de Olympische Spelen voor de deur staan, een nieuwe video uit binnen hun Play New campagne’, waarin het mensen uitnodigt om sport op nieuwe manieren te ontdekken. In de video genaamd ‘Best Day Ever’ duikt de kijker in een wereld waar alles in de sport mogelijk is; zoals Shelly-Ann Fraser-Pryce die de 100 meter in minder dan 10 seconden loopt, LeBron James die 120 punten scoort in één wedstrijd en rolstoeltennisspeelster Diede de Groot die haar eigen videogame krijgt.

Last but not least, de videocampagne van Procter & Gamble, waarin de focus wordt gelegd op de rol die moeders vaak spelen bij het helpen van jonge atleten, zowel op het sportveld, als daarbuiten. In twee verschillende video’s worden verhalen over pesten en onsportiviteit gecombineerd met een verhaallijn over moeders die hun kinderen levenslessen leren op weg naar olympische glorie.

De video’s tonen aan dat vanzelfsprekende dingen zoals respect tonen, vriendelijkheid en medeleven tonen, belangrijker zijn dan (het vieren van) atletische prestaties. Het inspireerde P&G bij het maken van hun indrukwekkende video met de gelijknamige kernboodschap: “Love Leads to Good”.