Cookies & privacy
Wij maken gebruik van functionele en analystische cookies voor optimalisatie en statistieken.
Marktonderzoeksbureau Markteffect duikt voor SPORTNEXT en Sport & Strategie regelmatig de sportmarkt in voor een peiling. In de rubriek De Sportpeiling presenteren we de resultaten van dit mini-onderzoek. Voor deze aflevering peilde Markteffect bij een panel in hoeverre fantasy sports games de binding met bepaalde sporten of teams verhogen.
Een fantasy sports game is een online spel waarbij je punten verdient op basis van de ‘echte’ prestaties van sporters. Als voorbeeld: stel dat je PSV-spits Luuk de Jong hebt gekozen in jouw fantasy sports-team en in de Eredivisie scoort hij een goal, wint hij een wedstrijd of ontvangt hij een gele kaart, dan krijg jij daar (min)punten voor. Het concept van fantasy sports games werd in de jaren ’60 geïntroduceerd in de Verenigde Staten is sindsdien over de hele wereld enorm populair geworden. In Nederland is Scorito de grootste aanbieder van fantasy sports games. Het aanbod bestaat uit voetbal, wielrennen, tennis, Formule 1 en darts.
Het panel voor dit onderzoek van Markteffect bestaat uit ruim duizend mensen en is representatief voor Nederland. De helft is man, de helft is vrouw. Bijna één derde is jonger dan 35 jaar, één derde is tussen de 35 en 55 jaar en ruim één derde is ouder dan 55 jaar. Hoewel slechts een klein deel van de ruim duizend mensen ook daadwerkelijk een fantasy sports game speelt (5%, dus iets meer dan vijftig mensen) en onze uiteindelijke onderzoeksgroep dus relatief klein is, zijn daar voorzichtig toch leuke conclusies uit te trekken. Fantasy sports games hebben namelijk effect op het volgen én zelfs het beoefenen van bepaalde sporten.
Een van de vragen die het panel kreeg voorgelegd, luidde als volgt: ‘Door het spelen van fantasy sports games van een bepaalde sport, ben ik de sport zelf ook meer gaan volgen’. Bijna de helft (48%) van de fantasy sport games-spelers beantwoordde deze stelling met ‘mee eens’ of ‘helemaal mee eens’.
Leidt het spelen van een fantasy sports game dan ook nog tot meer binding met een bepaalde sport? Van de spelers geeft 33% aan dat ze zich inderdaad ook meer verbonden voelen met de sport. Met andere woorden: 33% van de mensen die op Scorito meedoet aan een Tour de France-pooltje, voelt daardoor ook meer binding met de wielersport. Een belangrijke kanttekening is natuurlijk wel dat dit niet allemaal mensen zijn die eerst helemaal niets met de wielersport hadden, en nu opeens wel. Het kunnen net zo goed wielerliefhebbers zijn die hun sport door een fantasy sports game nog wat meer zijn gaan volgen.
De kritiek op de beeldschermgeneratie is bekend. De jeugd kijkt de hele dag op hun telefoon en beweegt veel te weinig. Het goede nieuws: misschien kunnen fantasy sports games wel een brug slaan tussen de online en de fysieke sportwereld. Van de spelers geeft 20% namelijk aan dat zij door het spelen van een fantasy sports game, zelf ook die sport zijn gaan beoefenen. Waar het in de ‘echte’ wereld zo is dat de ene na de andere oud-voetballer aan een trainerscarrière begint, is het in de fantasy sports games-wereld dus andersom. Daar begin je als manager en word je uiteindelijk sporter!
Van de fantasy sports games-spelers is 16% het (helemaal) oneens met de stelling ‘Ik zou géén fantasy sports game spelen van een voor mij vreemde sport’. Daarmee is niet meteen gezegd dat zij allemaal wél een spel zouden spelen van een sport die ze niet goed kennen, maar dit betekent wel dat er niet alleen interesse is voor de grootste, populairste sporten van ons land. En we hebben hierboven gelezen dat het spelen van een fantasy sports game, in 20% van de gevallen leidt tot het daadwerkelijk beoefenen van de sport. Wellicht zouden de sportbonden met groeiambitie eens een balletje moeten opgooien bij een aanbieder van een fantasy sports game…
Volgens onderzoek van NOC*NSF bestond de top tien grootste sportbonden van Nederland in 2023 uit 1. de KNVB (voetbal), 2. de KNLTB (tennis), 3. Sportvisserij Nederland, 4. de NGF (golf), 5. de KNHB (hockey), 6. de KNGU (gymnastiek/turnen), 7. de KNHS (paardrijden), 8. de KNZB (zwemmen), 9. de Atletiekunie en 10. de Nevobo (volleybal).
De top drie (voetbal, tennis, vissen) heeft in ledenaantallen een behoorlijke voorsprong op de overige bonden en lijkt daarmee voorlopig uit zicht. Echter is de top vijf een mooie, realistische doelstelling voor bijvoorbeeld de KNGU, waar zij ondanks hun groei uit zijn verdreven door de hockeybond. Misschien kan een fantasy sports game daar wel een rol spelen! Wie zou jij naast Simone Biles opnemen in je team?
Credits headerafbeelding: Shutterstock (i_am_zews)