Inno4Sports brengt innovaties in Europa samen

Nederland is het op één na innovatiefste land ter wereld. Er zijn talloze bedrijven die zich bezighouden met innovatie op het gebied van sport en bewegen. Om de kennis die we in Nederland hebben te delen en samenwerkingsverbanden met andere landen op te zetten, kwamen in juni van dit jaar vertegenwoordigers van verschillende Europese landen bij elkaar in de regio Eindhoven in het kader van het Inno4Sports project.

Gamen combineren met sporten en bewegen, een speciaal centrum om Urban Sports aantrekkelijker te maken door kennis, innovatie en technologie, of datavergaring in Eindhoven om inzicht te krijgen welke externe factoren invloed hebben op het beweeggedrag van mensen. Het zijn maar enkele voorbeelden uit Nederland van hoe innovatie kan bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van mensen.

Al jaren behoort Nederland tot de koplopers in de EU op het gebied van innovatie. Niet zo gek dus dat eerder dit jaar een groep professionals uit diverse Europese landen op uitnodiging van het Cluster Sports & Technology te gast was in de Brainportregio om van elkaar te leren en sport en vitaliteit hoog op de Europese agenda te zetten.

Het bezoek aan Nederland is onderdeel van het Inno4Sports project, dat vijf regio’s van Spanje, Hongarije, Finland, Polen en Nederland bij elkaar brengt om van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. Op Europees niveau is de kracht van sport in dit opzicht erkend en gelden zogenoemde sportecosystemen, waarin partijen uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de overheid en onderwijs elkaar versterken en allen profiteren, bij uitstek als aanjagers van innovatie en (economische) groei. Sportecosystemen kunnen immers als geen ander meerdere sectoren verbinden en verschillende terreinen bestrijken. Op regionaal niveau ligt het echter niet zo simpel. Verschillen en inconsistenties beperken de mogelijkheden. Door de regio’s hun ervaringen en kennis te laten delen, kunnen ze elkaar versterken en zo allen hun ambities waarmaken.

Fitcoins

Gedurende drie dagen kregen de buitenlandse gasten een kans om de horloges gelijk te zetten en kregen ze tegelijkertijd een inkijkje in wat er in de Brainportregio gebeurt op het gebied van innovatie voor sport en vitaliteit. Pirkko Sivonen uit Finland was onder de indruk. "Er is al enorm veel kennis in Nederland. Maar ook juist in de details maken jullie het verschil. Denk aan het anders inrichten van kantoren en openbare ruimtes om sporten en bewegen te stimuleren. Het concept van de Fitcoins is tevens uitermate interessant. Technologie wordt hierbij ingezet om mensen te stimuleren meer te bewegen en gezonder gedrag te vertonen. Hoe meer je beweegt, hoe meer Fitcoins je verdient die je kunt gebruiken om gezonde producten en diensten aan te schaffen. Met dit concept beloon je gezond gedrag op een leuke manier."

De buitenlandse delegatie kwam ook zelf in actie en ondervond zo aan den lijve wat de Nederlandse innovaties kunnen gaan betekenen in de toekomst. Sivonen stelt dan ook dat het bezoek aan Nederland enorm waardevol is geweest voor haarzelf én de organisatie waar ze werkt. “We hebben heel veel concrete voorbeelden gezien, waarmee je meteen aan de slag kunt. Zo gaan wij zeker nadenken over het plaatsen van bepaalde toestellen in de openbare ruimte die aanmoedigen tot (meer) bewegen.”

Mindset

Een van de meest spraakmakende voorbeelden van kennisdeling op innovatiegebied was het samenwerkingsverband #040 Beweegt! Het doel van de samenwerking is dat elke Eindhovenaar, jong en oud, de kans krijgt om in zijn of haar stad naar eigen wens en voorkeur te sporten. Het is een initiatief van InnoSportLab Sport & Beweeg, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Sporthogeschool en de gemeente Eindhoven.

"Nederland is enorm betrokken en ambitieus. Jullie denken zowel aan wat een innovatie kan betekenen voor de maatschappij als hoe het gefinancierd kan worden en wat het verdienmodel zou kunnen zijn voor bedrijven. Een dergelijke mindset zou ik graag in Hongarije zien”, zegt de Hongaarse Jorgan. "Het initiatief #040 Beweegt! heeft mijn ogen geopend. Een dergelijk project zou zeker ook in Hongarije van de grond kunnen komen. Er is in Debrecen, waar onze organisatie is gevestigd, een kwalitatief hoog aangeschreven universiteit met veel aandacht voor sport en sportgerelateerde opleidingen. Ik zie kansen voor ons om in het bij elkaar brengen van partijen een rol te spelen.”

Geen eilandjes

Nederland is niet alleen in de EU, maar ook wereldwijd een van de koplopers op het gebied van innovatie. Marc van der Zande, projectmanager bij het Cluster Sports & Technology, schrijft die voortrekkersrol voor een groot deel toe aan de samenwerking tussen private en publieke instellingen. "Er zijn goede netwerken in Nederland. Bedrijven werken heel goed samen. Ze blijven niet in hokjes denken en er zijn geen eilandjes."

"Eindhoven staat dan ook nog eens bekend om de goede communicatie en het onderlinge vertrouwen. We doen het echt samen in de regio en iedereen staat open voor nieuwe ideeën. Voor buitenlandse bedrijven en partijen is het leerzaam om te zien hoe wij hier werken. Eerder zijn we in Valencia geweest om te kijken hoe innovaties bijdragen aan de kwaliteit van leven van de lokale bevolking. In september reizen we af naar Lapland om in een totaal andere regio een kijkje in de keuken te nemen. Zo zorgt Inno4Sports ervoor dat er naast kennisuitwisseling ook duurzame samenwerkingsverbanden ontstaan. En het is mooi dat wij daar deel van uitmaken."

Bezoek de website voor meer informatie over het Inno4Sports project.

Headerfoto: Shutterstock.com