Amplitude. Nahup. Ellegreep. Een kleine selectie van termen uit de turnsport die dankzij Hans van Zetten voor een groot deel van Nederland niet langer nietszeggend zijn. Turnen is bij ons niet bepaald een volkssport te noemen, de Gymnastiekunie telt momenteel zo’n 240.000 leden. Toch zaten deze zomer ruim 3,4 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd om Sanne Wevers goud te zien winnen op de evenwichtsbalk in Rio. En ook Epke’s tragische val van de rekstok is live gezien door meer dan 3 miljoen landgenoten.
SPECOTour 2016: van 3 t/m 7 oktober volgt elke dag een column van één van de verbonden SPECO-docenten.
We keken massaal naar de Olympische Spelen in Rio. Ruim 12,6 miljoen Nederlanders hebben in augustus afgestemd op de NOS om iets van het grootste mondiale sportevenement te kunnen zien. Dat is 82 procent van de bevolking ouder dan zes jaar. Een bewijs dat live sport nog steeds een garantie is voor het bereiken van een groot publiek en dat je als mediabedrijf gebakken zit als je beschikt over de uitzendrechten daarvan. Of is het toch niet helemaal zo eenvoudig?
Want als we er wat dieper induiken en je de cijfers afzet tegen vorige edities van de Olympische Spelen zien we een ander signaal. De cijfers lopen namelijk terug. De Spelen in Londen vier jaar eerder werden namelijk nog door 13,4 miljoen Nederlanders bekeken en de Winterspelen in Sotsji (2014) haalden zelfs de grens van 14 miljoen (NOS, 2016). Dat betekent al gauw dat bijna 10 procent van de bevolking minder geïnteresseerd was in Rio dan voorgaande edities. Wijzen naar het tijdsverschil of de tegenvallende presentaties van Team NL in de eerste week is gerechtvaardigd, maar tegelijkertijd ook wat te eenvoudig.
De consument bepaalt
"Vanwege de real time suspense vormt sport namelijk een uitzondering op de regel. We willen sport consumeren op het moment dat de actie plaatsvindt."
We bevinden ons in een snel veranderend medialandschap. Technologische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in het mediagedrag van de consument. On demand kijken is volledig ingeburgerd en zeker Millennials kijken nauwelijks nog op een lineaire manier televisie. Zij bepalen zelf wat ze wanneer kijken. De programmering zoals bepaald door de omroepen leggen ze naast zich neer. Simpelweg omdat ze de keuze hebben uitgesteld of online te kijken. De macht is verschoven van de producent naar de consument. Traditionele televisieomroepen merken door teruglopende kijkcijfers de toenemende concurrentie die ze hebben van videostreamingdiensten als Netflix, dat inmiddels beschikbaar is in 190 landen en zo’n 83 miljoen betalende abonnees telt. Geen aansprekende tafelgasten bij RTL Late Night en moe van Geer & Goor? Dan vul je toch gewoon je televisieavondje met het nieuwe seizoen van House of Cards.
Real time suspense
Sport leek lange tijd de constante factor in deze veranderende wereld. Vanwege de real time suspense vormt sport namelijk een uitzondering op de regel. We willen sport consumeren op het moment dat de actie plaatsvindt. Het ultieme bewijs is de bijna 800.000 Nederlanders die om half vier ’s nachts wakker waren en afstemden op de NOS om Dafne Schippers in actie te zien tijdens de 100 meter-finale. Het kunnen aanbieden van live sport is dan ook een garantie voor kijkcijfers. Zo probeert SBS Broadcasting met het Champions League-voetbal de zender Veronica te herpositioneren en deed de jonge zender Ziggo Sport een geniale zet met het binnen hengelen van de Formule 1-liverechten.
Concurrentie uit onverwachte hoek
Het is dan ook niet gek dat de strijd om sportuitzendrechten heviger is dan ooit. De concurrentie komt daarbij niet langer alleen van collega-mediabedrijven, ook nieuwe en niet-traditionele mediapartijen mengen zich in de strijd. Zo keken vorige week ruim 2 miljoen Amerikanen via Twitter naar de New York Jets tegen de Buffalo Bills. Het sociale medium heeft namelijk de liverechten weten te verwerven voor tien NFL-wedstrijden. En de Duitse sportliefhebber beschikt met de lancering van DAZN over een soort van Netflix voor sport waarmee het tegen een vast bedrag per maand live en on-demand wedstrijden van over de hele wereld kan bekijken.
Ook de overige spelers uit de sportmediadriehoek zijn in staat sportcontent te leveren. Sportorganisaties die zelf via verschillende platforms content produceren en rechtstreeks leveren aan de fan en ook commerciële organisaties, met energiedrankgigant Red Bull voorop, die zich ontpoppen tot medialeveranciers.
ZIE OOK: De Netflix voor sport is opgestaan
Mediabedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de consument aan boord te houden. Live sportcontent lijkt de sleutel tot succes, maar de traditionele mediabedrijven zullen moeten blijven innoveren om de strijd om de sportfan te winnen. Door de hevige concurrentie lijkt de sportfan de grote winnaar, maar het gevaar van versnippering dreigt. Interessante ontwikkelingen die vragen om specialisten die de sportmediadriehoek begrijpen. Sportcommunicatiespecialisten van de toekomst die hier nu in de zaal zitten.
Video: Samenvatting dag 2 SPECOTour 2016
SPECOTour 2016
Tweede column uit de serie 'SPECOTour 2016'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 3 t/m 7 oktober een column van één van de docenten gepubliceerd. De column speelt in op het (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.
Headerfoto: Wikimedia/Fernando Frazão/Agência Brasil