In de week waarin Nederland weer aan 'countrymarketing' deed met de Oranje optochten in Frankrijk, lees je hier het laatste sportmarketingnieuws. Verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.
Nederlanders zijn in het afgelopen jaar meer video on demand gaan kijken. Het aandeel in kijkminuten van video on demand (27%) is nu voor het eerst ook groter dan het aandeel van lineaire tv (24%). Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 3.600 Nederlanders.
Nederlanders spenderen 6 miljard minuten per dag aan digitale media zoals e-reading, gaming, lineaire tv, nieuws, muziek, social media en video on demand. Video on demand (27%) en lineaire tv (24%) hebben hierin het grootste aandeel. Video on demand (+2%) heeft lineaire tv (-2%) nu dus ingehaald qua kijkminuten. Social media pakt nog steeds een aanzienlijk aandeel met 19% (-1%). Per gebruiker wordt per dag 139 minuten besteed aan video on demand (+7 minuten). Het aantal kijkminuten van lineaire tv daalde naar 118 minuten (-5 minuten). Binnen video on demand zijn Netflix en YouTube samen verantwoordelijk voor ruim de helft van de kijkminuten.
Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft het contract met de schaatsploeg van Jillert Anema met één jaar verlengd. De intentie van easyJet is om het team te sponsoren tot aan de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Coach Anema is blij dat het nieuws eindelijk rond is. "Ik ben trots dat we een samenwerking hebben met een bedrijf als easyJet. De oranje easyJet-kleur sluit mooi aan bij de kleur van Nederlandse trots en onze rijders vliegen over het ijs in de oranje pakken", aldus de coach, die vorig jaar voor het eerst in aanraking kwam met easyJet. "Afgelopen jaar hebben ze ons goed geholpen, we zijn blij dat we ons nu kunnen richten op de toekomst. Dit geeft de sporters rust."
Wedstrijden van het Amerikaanse vrouwenteam hebben de afgelopen drie jaar meer omzet gegenereerd dan duels van de mannen. Van 2016 tot en met 2018 zorgden vrouwenwedstrijden voor een omzet van 50,8 miljoen dollar, in vergelijking met 49,9 miljoen dollar voor de mannen. Dat schrijft The Wall Street Journal. Omdat in de VS de uitzendrechten en sponsoring als één pakket worden verkocht, wordt het verschil vooral gemaakt door de inkomsten uit ticketing. De uitkomsten zijn pikant, omdat de Amerikaanse voetbalsters al jarenlang strijden voor een gelijke behandeling. In 2016 spanden vijf speelsters zelfs een rechtszaak aan. Ze eisen dat ze op dezelfde manier worden behandeld als hun mannelijke collega’s. De vrouwen krijgen van de bond al jarenlang veel minder geld dan de mannen.
We blijven in de VS. Uit onderzoek van Bleacher Report blijkt dat 63% van de Amerikaanse voetbalfans liever een hele wedstrijd bekijkt dan alleen samenvattingen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat veel Amerikanen buitenlandse competities, zoals de Premier League volgen en er in deze competitie – in tegenstelling tot in de NBA of NFL – geen play-offs zijn. Er zouden in de VS inmiddels al 52 miljoen voetbalfans zijn.
Andere interessante resultaten:
Ajax beleefde in de jaren ’90 hoogtijdagen. De club speelde veel van haar wedstrijden destijds in een opvallend uittenue. De Braziliaanse vierdeklasser Bragantino lijkt inspiratie te hebben gehaald uit het Ajax-shirt, want het nieuwe tenue lijkt erop.