Elke voetballiefhebber heeft het zondag gezien: de rode kaart van verdediger Jeremiah St. Juste in de wedstrijd Ajax-Feyenoord. Dit was het meest besproken moment van de afgelopen speelronde in de Eredivisie, niet in de laatste plaats omdat Video Assistent Referee Danny Makkelie een belangrijke rol speelde bij het wegsturen van de Feyenoord-verdediger. Dankzij een samenwerking tussen de KNVB en ARAG kunnen we nu allemaal zien hoe deze beslissing tot stand kwam in het zogenaamde ARAG KNVB VAR moment; content waar de voetbalfan op zit te wachten.
Zoals bekend wordt sinds de start van dit seizoen videoarbitrage ingezet in de Eredivisie. De Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR) assisteren vanuit de control room op de KNVB Campus het viertal arbiters op het veld. Sinds de introductie is er ook veel discussie over de rol van de VAR. Maar als kijkers weten we niet precies welke procedures worden gevolgd en welke overwegingen worden meegenomen in de beslissing. Maar gelukkig biedt de KNVB de helpende hand.
Sinds het begin van dit seizoen kijkt de voetbalbond wekelijks terug op het afgelopen speelweekend met unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR moment (de naam kan beter). Je waant je voor even in de rol van de VAR en ziet wat er allemaal bij komt kijken.
Het initiatief van de KNVB en ARAG juich ik van harte toe. Niet alleen zorgt het voor meer begrip voor de VAR (en de scheidsrechters op het veld), het levert ook unieke content op. Zo werd afgelopen weekend de rode kaart van Jeremiah St. Juste tijdens Ajax-Feyenoord uitgekozen als voorbeeld. De beslissing van Björn Kuipers om de Feyenoord-verdediger, op advies van de VAR, van het veld te sturen zorgde voor veel discussies in cafés, bij koffieautomaten en natuurlijk op social media.
Door de video van de KNVB weten we nu wat er voorafging aan de beslissing van VAR Danny Makkelie en scheidsrechter Kuipers. We horen ze communiceren en zien hoe rustig Makkelie advies geeft aan Kuipers.
Dergelijke beelden zijn uniek en van toegevoegde waarde voor voetballiefhebbers. En daarbovenop creëert de KNVB meer begrip voor en kennis over de VAR en genereert ARAG als partner van het scheidsrechterskorps veel gratis publiciteit. Een win-win-win-situatie dus.
Headerfoto: Shutterstock.com