Mede dankzij video’s en sportclips – van eigen makelij en verkregen uit overeenkomsten met partijen als NOC*NSF, KNVB, KNLTB en Ziggo – maakt ADR Nieuwsmedia een periode van ongekende groei door. "Andere sportbonden zien het succes van video nu ook en komen uit eigen beweging naar ons toe. Maar we zitten vol. Het moet ook weer niet te veel worden."
ADR Nieuwsmedia is ontstaan uit de integratie van AD en de zeven regionale kranten van Wegener. Erik van Gruijthuijsen werd in 2014 aangesteld om als directeur Journalistiek de integratie in goede banen te leiden en liefst négen hoofdredacteuren aan te sturen.
Het gaat ADR goed, heel goed. Met een oplage dagelijks van ruim 900.000 kranten en 3 tot 4 miljoen unieke bezoekers online per dag is ADR met afstand de grootste kranten- en onlinenieuwsgroep van Nederland. Het bedrijf heeft 800 journalisten in vaste dienst, duizenden freelancers en een eigen videobedrijf.
"Vooral onze online-inkomsten – uit advertenties en uit ‘premium content’ waarvoor je moet betalen – zijn sinds de overname onwaarschijnlijk gegroeid", zegt Van Gruijthuijsen in het nieuwe SPORTNEXT magazine. "Tienduizenden onlinebezoekers zijn inmiddels bereid om vijf euro te betalen om die premium content te lezen. Wij denken dat dit aantal op termijn – parallel aan streamingdiensten als Spotify, Netflix of Videoland waarvoor mensen grif een tientje per maand betalen – nog veel verder zal stijgen. Als je maar unieke content van topniveau brengt. En dat doen we!"
"Onze troef is het regionale nieuws. Al onze kranten zijn in hun verzorgingsgebied de grootste en vaak enige aanbieder van regionieuws. Dat schept verplichtingen, want mensen komen alleen terug als je wordt vertrouwd. Dat is dus wat we vooral willen zijn: een bedrijf dat door zijn klanten, kijkers, bezoekers, lezers en luisteraars – want we hebben ook podcasts – wordt vertrouwd. Want die betrouwbaarheid leidt tot trouw aan onze merken."
"Met onlinejournalistiek is dus, anders dan zo vaak is aangenomen, wel degelijk geld te verdienen. We halen nog lang niet de omzet die we met print realiseren, maar we zijn op weg. Dat is ook de reden dat we met video zijn begonnen. De advertentieomzet in video is veel profijtelijker dan die met print- of online-advertenties, en groeit op een ongelooflijke manier omdat ons bereik zo sterk groeit. Dat is twintig keer groter dan twee jaar geleden."
'Met onlinejournalistiek is wel degelijk geld te verdienen'
Dus zet ADR Nieuwsmedia vol in op video. Enerzijds met video’s gemaakt door het eigen videoproductiebedrijf MyChannels, anderzijds met video’s en sportclips die verkregen worden via overeenkomsten met partners. Tot de eerste categorie horen onder andere de sportvideo’s met de journalisten Thijs Zonneveld en Sjoerd Mossou in de hoofdrol, en aangever Hidde van Warmerdam in de bijrol.
Van Gruijthuijsen: "Bij de Winterspelen in Zuid-Korea hadden we een dagelijkse tv-show, Studio Korea, waarin Thijs en Hidde de sportdag van vandaag bespraken, vooraf en achteraf. Hetzelfde deden ze bij de Tour de France, met het programma In het Wiel. Beide keren op een heel ontspannen manier. Niet zo formeel als bij Studio Sport, met allemaal gasten aan tafel, maar staand op een akker of zo, elkaar voortdurend in de rede vallend."
"Die filmpjes, hoe ongepolijst ook, waren een waanzinnig succes. Honderdduizenden keken er dagelijks naar. Panenka, het wekelijkse voetbalprogramma van Sjoerd Mossou en Hidde: van hetzelfde laken een pak. Elke nieuwe Panenka wordt op de dag van verschijnen door minimaal 40.000 à 50.000 mensen gezien. De uitlooptijd gaat weken door en trekt ook nog eens tienduizenden kijkers."
AD Sportwereld als sportmerk neerzetten was ook het drijvend motief achter de videocontent-overeenkomsten die ADR het afgelopen jaar sloot met NOC*NSF, KNVB en tennisbond KNLTB. "Via NOC*NSF krijgen we toegang tot heel veel content met olympische sporters en talenten die deel uitmaken van TeamNL. Dat levert vaak schitterende, unieke achter-de-schermen-beelden op, van TeamNL-sporters in training of op trainingskamp, waar media normaal vaak geen toegang hebben. Echt goud, die beelden. Alleen heeft NOC*NSF geen mediakanalen voor verspreiding. Wij wel. Wij hebben specialisten in huis die weten hoe je dit moet presenteren om een massapubliek te bereiken, hoe je daarvoor verdienmodellen ontwikkelt en hoe je dat via sociale media kunt pushen.”
Massa én diversiteit – dat maakt ADR voor NOC*NSF tot de ideale mediapartner, weet Van Gruijthuijsen. “Wij zitten met onze dagbladen en websites in de haarvaten van alle regio’s. En veel sporters zijn juist in de regio grote helden, waar lezers en bezoekers veel trots aan ontlenen. Rico Verhoeven is een fenomeen in West-Brabant. Kiki Bertens komt uit het Westland, heeft een sterke band met Rotterdam en woont nu in Brabant en wordt daar gevierd. In Twente zijn de volleyballers en volleybalsters, die vaak in het buitenland spelen, enorm populair. Daar hebben de landelijke bladen ook wel oog voor, maar veel minder dan de regionale en lokale."
"TeamNL weet al die sporters te detecteren, wij kunnen ze breeduit, ook landelijk, aan het publiek presenteren. Geen enkel ander nieuwsbedrijf kan dat bieden. Dat maakt ons voor NOC*NSF en andere partijen zo interessant.”
'Andere bonden zien het succes van video op de sites en apps van ADR en denken: This is the place to be'
Ook met de KNVB en de KNLTB heeft ADR meerjarige partnerships afgesloten. Doel van die samenwerking is meer aandacht voor deze typisch Nederlandse breedtesporten, zowel voor de competities op het hoogste niveau als voor de recreatieve sector. Ook worden beide bonden in staat gesteld om hun tickets voor belangrijke wedstrijden en evenementen te slijten via de kanalen van ADR.
ADR heeft daarnaast een partnership met Ziggo, en dat lijkt weer erg op de deal met NOC*NSF. "Ziggo brengt enorm veel sport en zocht een manier om wereldkundig te maken dat ze de Engelse, Italiaanse en Spaanse competitie hebben. Wij hebben een deal gesloten die voor ons beiden heel profijtelijk is. Ziggo kon via kanalen bekendmaken: ‘Wij zijn Ziggo, wij hebben al die prachtige sport!’ In ruil mochten wij hun samenvattingen online zetten op onze websites en apps. Sindsdien zijn de doelpunten van Messi en Ronaldo en alle andere actuele voetbalfragmenten ook bij ons te zien. Voor met name het merk AD Sportwereld is dat van onwaarschijnlijk grote waarde."
Ook Max Verstappen groeide zo uit tot een paradepaardje van ADR. "Ziggo heeft de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 en heeft daarnaast ook een uitstekend contact met Max. Wij mogen tijdens een race, met enige vertraging, beelden op onze websites zetten en die worden door honderdduizenden bekeken, echt een vloedgolf van belangstelling. Vergeet niet: een heleboel mensen in Nederland hebben geen Ziggo, die volgen de race via de liveblogs bij AD Sportwereld. Als er iets spectaculairs gebeurt, een slippartij, een inhaalmanoeuvre, dan is dat binnen vijf minuten, in tekst en beeld, in die liveblog te zien. Bovendien kun je via onze app spectaculaire momenten voortdurend blijven zien of aan een ander laten zien."
"Ook Ziggo levert deze deal enorme exposure op. Want na elke clip volgt een bumper van Ziggo: voor meer Formule 1 en sport, ga naar Ziggo. Dus dit is echt een partnership waarbij het mes aan twee kanten snijdt."
Of er nog meer van dergelijke content-overeenkomsten gaan komen, laat Van Gruijthuijsen in het midden. "Andere bonden zien het succes van video op de sites en apps van ADR en denken: This is the place to be. Ze komen nu zelf naar ons toe. We zitten inmiddels een beetje in de omstandigheid dat we zeggen: ‘Nu even niet, we zitten vol.’ Het moet ook weer niet te veel worden."